După Ordonanța 114/2019 și și apoi Ordonanța 19/2019 prin care nu se înțelegea exact ce se întâmplă cu acel termen de 31 mai, un proiect de Ordonanță de urgență arată ce au decis autoritățile cu privire la capitalul social al administratorilor de fonduri. Pare că acel 31 mai era de fapt termenul însușit de autorități pentru a rezolva problema. Conform documentului consultat de HotNews.ro, este vorba despre o formulă simplă de calcul ce pare a fi de suportat.

Pilonul IIFoto: pixabay.com

Vezi documentul aici

Astfel, capitalul social minim necesar la data de 31 decembrie a anului în curs al unui fond de pensii administrat privat este echivalentul 8% din baza de calcul.

Care este baza de calcul?

Aceasta este reprezentat de contribuțiile virate în anul calendaristic precedent din care se scade ponderea investițiilor în infrastructură (precum parteneriatul public-privat, fonduri de investiții specializate în infrastructură) în total active la sfârșitul anului precedent.

Capitalul minim necesar pentru adminsitrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei a 4 milioane euro.

Ce spunea Ordonanța lăcomiei (114/2018):

Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților, respectiv:

• 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;

• 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro

• 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;

În Ordonanța 19/2019 se spunea că se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințele de capital pentru administratorii fondurilor de pensii.