Anca Nicoleta Alexandrescu a fost eliberată din funcția de consilier onorific al primului ministru, potrivit deciziei publicate, joi, în Monitorul Oficial. Calitatea de consilier încetează astăzi.

Anca AlexandrescuFoto: Agerpres

Viorica Dăncilă, premierul României, a anunțat marți înlăturarea oamnilor lui Liviu Dragnea, printre aceștia aflându-se și Anca Alexandrescu.

Cine este ea

HotNews.ro a mai scris despre Anca Alexandrescu aici.

Fiică a cunoscutului jurnalist Horia Alexandrescu (admirator declarat al lui Ion Iliescu), aceasta a devenit consilier pe comunicarea cu presa în 2000 în Guvernul lui Adrian Năstase și era cunoscută printre reporterii de teren drept cenzorul premierului. Alexandrescu reușea să blocheze și să controleze eficient accesul jurnaliștilor la informațiile privind activitatea premierului și a miniștrilor.

  • În perioada 2000-2004 Anca Alexandrescu este consilierul pe probleme de comunicare al premierului Adrian Năstas
  • După decăderea lui Adrian Năstase, Anca Alexadrescu s-a reorientat și a intrat în 2004 în echipa lui Sorin Oprescu, pe vremea când acesta era primar al Capitalei.
  • În 2012 premierul Victor Ponta o aduce în Guvern pe post de consiler de stat remunerat.
  • În 2016 este numită director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol.
  • După plecarea lui Ponta din PSD, Liviu Dragnea o aduce în partid și se ocupă de departamentul de comunicare al PSD; devine, neoficial, șefa de cabinet a lui Liviu Dragnea la Camera Deputaților. În februarie 2018 este recomandată și impusă de Dragnea noului premier al Guvernului, Viorica Dăncilă.

Rolul Ancăi Alexandrescu în Guvern și cum a evoluat relația cu Viorica Dăncilă

Potrivit surselor HotNews.ro, dincolo de "gestionarea" comunicării care presupunea cenzurarea știrilor despre Guvern și blocarea acordării interviurilor, Anca Alexandrescu avea rolul de a controla și monitoriza activitatea Vioricăi Dăncilă.

"Alexandreasca, așa cum i se spunea, decidea toată agenda de lucru a premierului, întâlnirile cu miniștrii erau strict monitorizate de ea, chiar și actele normative puse pe ordinea de zi a ședințelor Executivului. Nimic nu mișca în Guvern fără știrea ei și a lui Darius Vîlcov, iar premierul era doar executantul. Mai mult de atât, premierul nu primea liderii locali în audiență, iar miniștrilor li s-a interzis orice comunicare oficială sau neoficială cu presa fără avizul Alexandreascăi ", susțin sursele Hotnews.ro.

Influența Ancăi Alexandrescu a început să scadă odată cu declanșarea conflictului Dăncilă - Dragnea. În plin conflict între premier și peședintele PSD, consiliera a început să dispară de la întâlnirile oficiale ale șefului Executivului. De asemenea, în presă au apărut înformații că Dăncilă caută soluții pentru îndepărtarea acesteia din funcție.

Încă de la începutul anului, conducerea PSD a pus presiune constantă pe premier și ministrul Justiției pentru avizarea ordonanțelor de urgență privind Codurile Penale. Din postura de șef al Guvernului care deține președinția Consiliul UE, Viorica Dăncilă a promis liderilor PSD că va face tot posibiliul să-i convingă pe liderii europeni de necesitatea OUG privind legile justiției.

PSD, ajutat de televiziunile de casă, a dus o adevărată campanie propagandistică privind abuzurile făcute în justiție și a promovat intens necesitatea adoptării Codurilor Penale. De asemenea, fostul ministru și cel care a pregătit Guvernul pentru Președinția Consiliului European, Victor Negrescu, a fost cel care a plănuit si turneul european și a intermediat întâlnirile Vioricăi Dăncilă cu înalți oficialii europeni pentru a discuta despre legile justiției.

Vezi mai multe aici:Cum s-a stricat relația dintre Dăncilă și consiliera trimisă de Dragnea să supravegheze totul la Palatul Victoria