​Guvernul a aprobat joi un proiect de hotărâre care prevede că se va utiliza indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în locul ROBOR, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta va fi folosit pentru programele "Prima Casă", "Prima mașină" și "Investește în tine".

GuvernulFoto: Guvern

"Este o măsură necesară care va duce la reducerea costurilor de finanţare a creditelor acordate prin programele guvernamentale 'Prima casă', 'Prima maşină' şi 'Investeşte în tine'. Astfel, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale se va utiliza indicele de referinţă care va înlocui ROBOR", a spus Teodorovici.

În ceea ce privește noul program "O casă, o familie", Teodorovici a spus că acesta ar putea fi aprobat în prima jumătate a lunii iunie. Până atunci ar mai fi aspecte de clarificat, fapt pentru care se poartă discuții cu Asociaţia Română a Băncilor și cu Fondul de garantare.

La programul Prima Casă, costul total al finanţărilor acordate se va compune din:

  • rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei (Anterior era ROBOR la 3 luni plus 2% n.r.). Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator. Marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz.
  • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice;

Vezi AICI proiectul aprobat joi

Citește și Înlocuirea ROBOR cu IRCC la Prima casă, pe masa ședinței de Guvern de joi