DOCUMENT Funcțiile publice în administrație ar putea fi ocupate după un examen național / Primarii vor avea o pensie specială

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 31 mai 2019, 13:00 Economie | Finanţe & Bănci


Examen national pentru functii publice
Foto: Pixabay
Guvernul vrea să creeze Sistemul național de evidență a ocupării în sectorul public, care să includă: funcţionarii publici, personalul contractual din administraţia publică, funcţiile care în momentul de faţă nu sunt inventariate - parlamentari, aleşi locali, secretari de stat şi subsecretari de stat, alte funcții de demnitate publică, precum și alte categorii de personal plătite din fonduri publice. Conform unui proiect de Ordonanță de urgență, acesta va permite elaborarea și fundamentarea unor politici de resurse umane predictibile și eficiente, sistem corelat cu un instrument electronic de evidență administrat de Agentia Natională a Funcționarilor Publici (ANFP).

Vezi proiectul aici

Acesta prevede introducerea unui concurs național pentru funcțiile din administrația publică, ca etapă de selectare inițială, derulat inițial în sistem pilot (în perioada 2020-2021 pentru funcțiile publice de debutant și pentru cele aferente categoriei înalților funcționari publici).

Ulterior, începând cu anul 2022, concursul național va fi extins pentru alte categorii de funcții din cadrul administrației publice. Persoanele care promovează acest concurs național/etapă inițială au dreptul ca, în interval de 3 ani, să participe la etapa de concurs pe post organizat de către instituțiile și autoritățile publice.

Concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice din administrația publică vor fi organizate de fiecare autoritate și instituție publică, pentru administrația publică centrală urmând a participa persoanele deja selectate prin concurs național.

Conform proiectului, avizarea concursurilor de către ANFP este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP și cu obligația publicării anunțului pe site-ul ANFP și în Monitorul Oficial. Sunt eliminate și alte avize precum cele privind modificarea calității posturilor sau stabilirea/modificarea structurii de funcţii publice de către autoritățile publice din administrația publică locală.

Proiectul mai prevede modificări ale condițiilor de vechime pentru ocuparea funcției publice și a celor aferente promovării în grad, în sensul creșterii de la 7 la 9 ani a vechimii necesare ocupării funcției publice de execuție de grad superior și corelativ, de la 3 la 4 ani a vechimii necesare promovării în grad, prin raportare la măsurile de profesionalizare asumate de Guvernul României, prin documentele strategice vizând funcția publică.

Alte modificări, conform notei de fundamentare:
 • Eliminarea restricției de 150 de posturi pentru înființarea unui post de director general în administrația publică locală.
 • Eliminarea posibilității ocupării funcției publice prin transformarea funcțiilor contractuale în funcții publice.
 • Revizuirea și detalierea activităților prin care se conferă prerogativa de putere publică la nivelul funcționarilor publici.
 • Simplificarea procedurilor de constituire a comisiilor pentru recrutarea și evaluarea înalților funcționari publici, precum și pentru disciplină.
 • Eliminarea restricției privind transferul la cerere între instituții de la nivelul aceluiaș palier administrativ.
 • Introducerea cadrelor de competență. Introducerea obligativității formării profesionale ca și condiție la promovarea funcționarilor publici.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean

Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În cazul exercitării unor mandate diferite, la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, şi este prevăzut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială prin anexă distinctă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat.

Viorica Dăncilă a anunțat, pe 11 mai, că va adopta Codul administrativ prin ordonanță de urgență.

”Vreau să spun primarilor că voi adopta prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ. Este important să avem acest cod pentru a aduce ordinea în administraţie", a precizat Dăncilă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20376 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Nu mai bine ați începe prin reducerea numărului (Vineri, 31 mai 2019, 14:03)

  prec [utilizator]

  de bugetari. Într-o primă fază, cu o treime. Anularea bonurilor de vacanță și înjumătățirea salariilor. După care, eliminarea unor sporuri aberante, ca cea cu sporul pentru „doctori”?
  Cât despre restricția de 150 de posturi, ea trebuie dublată, nu redusă, că gem administrațiile de „directori”.
 • +14 (16 voturi)    
  "Sanpanie" pentru toti (Vineri, 31 mai 2019, 14:09)

  mitg [utilizator]

  "Eliminarea restricției de 150 de posturi pentru înființarea unui post de director general în administrația publică locală."

  Corect. La fiecare lucrator bona fide si amanta/pila angajata, sa se faca un director!
 • +14 (14 voturi)    
  Examenul (Vineri, 31 mai 2019, 14:20)

  sipu [utilizator]

  se organizeaza dupa modelul caietelor de sarcini !!!?
  • +2 (2 voturi)    
   Bonusul special (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 10:52)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui sipu

   Ai automat plus de 25 la sută la punctaj dacă ai terminat facultatea la Spiru Hare, şi doar 20 la sută dacă ai terminat la Valahia Târgovişte sau Bioterra Bucureşti...
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 21:32)

  [anonim]

 • -6 (10 voturi)    
  huo! (Vineri, 31 mai 2019, 21:54)

  cucuveauamov [utilizator]

  vrem sa ne numeasca Ponta si Base la Parchet! examen = ciuma rosie!
 • +6 (6 voturi)    
  pensii speciale pentru primari (Vineri, 31 mai 2019, 22:01)

  CPetrescu [utilizator]

  vor avea pensii speciale de la Veorica, 'ca ca'dou!
  Opozitia, dati odata cu proasta satului jos, pana nu mai debiteaza niste tampenii
 • +11 (11 voturi)    
  Ce justifica pensia speciala ? (Vineri, 31 mai 2019, 22:33)

  Radu I [utilizator]

  Primarii si toti alesii prin vot trebuie sa primeasca salariu echivalent cu cel primit inainte de a fi alesi, iar pensia sa fie calculata pe baza legii pensiilor. In felul acesta s-ar bara drumul catre primarii a oiricarui neavenit. Primarii sa aiba dreptul la un singur mandat pentru a nu se baroniza. E regretabil ca guvernul nu a inteles nimic din esecul suferit la ultimele alegeri si cerintele electoratului
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 6:11)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  De ce naiba sa aiba "pensie speciala"? (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 7:21)

  Codruta N [utilizator]

  Din salariile alea IMENSE (si nejustificate!!) pe care le iau, nu pot sa contribuie EI singuri, lunar, cu cateva sute de lei, la Fondul public de Pensii? Sau la un Fond privat? Nu le ajung banii? ii dau pe spagi or uat??!!
  Care e chichirezu'? Le trebuie "spor de hrana", tichete de vacanta, "spor de radiatii" si tot felul de alte cacaturi - si nu pot sa scoata cativa bani din buzunar, sa contribuie la Fondul de Pensii "pe persoana fizica"? ca doar legea le PERMITE!!

  Cat despre "directorii generali": pai da, cum nu: la fiecare 3 angajati vrem cate un Director General! :P
 • +2 (2 voturi)    
  exemplu nota de fundamentare!! (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 7:25)

  Codruta N [utilizator]

  "ca si conditie"!!
  (daca nu cumva o fi "perla" autorului articolului!

  Eu zic sa bage "ca si conditie" OBLIGATORIE si cunoasterea limbii romane! :P
 • +3 (3 voturi)    
  ce zice acolo Veorica? (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 7:26)

  Codruta N [utilizator]

  "Este important să avem acest cod pentru a aduce ordinea în administraţie"

  Deci pana acum a fost DEZORDINE!! :P
 • +4 (4 voturi)    
  Voturi (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 7:37)

  Lake123 [utilizator]

  Se continuă cumpărarea de voturi. Ăștia n-au învățat nimic in recentele alegeri.
 • +1 (1 vot)    
  vorbeste lumea ... (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 7:49)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  din porcarie in porcarie ... dupa ce ca serviciile sunt de-abia de-abia, mai trebuie sa-i tinem si pana intind copita in trai mai indestulat, ca i-a interesat mult de traiu' comunitatii ... pai nu asta e obligatia postului, ce atatea beneficii ... ce, angajatii primesc pensii speciale ca-si fac treaba ...??? sau ramane tanti aia ex-primareasa triplu-refuzata la minister fara rontaiala ...???
 • +5 (5 voturi)    
  Inca o renta (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 9:21)

  n.dumiritu [utilizator]

  "Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită"
  Indemnizaţia este o renta si nu o pensie. Indemnizaţia de fost primar se aduna cu cea de fost parlamentar, de fost "revolutionar", de fost ziarist inscris in asociatia condusa de tătînii "presei" comuniste, de actual "academician" la Academia de Stiinte, de Agricultura, de Astrologie etc.
  Patura de rentieri bugetari se ingroasa frumos (cu cit la prima strigare? 20.000?). Daca esti tinar, sa tot speri ca tara asta se face bine!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by