Avansul modest din luna martie s-a topit din nou în aprilie, arată datele Barometrului industrial, publicat vineri de IRSOP și SNSPA. Datele mai sugerează că industria trece printr-o stare de stres şi oboseală. Comenzile interne şi pentru export s-au subţiat din nou, costurile de producţie rămân ridicate, deşi volumul producţiei a scăzut, iar masa salarială a reacţionat printr-o uşoară contracţie. În plus, optimismul managerilor îşi continuă trendul descrescător.

  • Producția

Volumul producţiei a scăzut cu 6 puncte (de la 63 în martie la 57 în aprilie), dar continuă să rămână în zona de creştere. Stocurile s-au contractat din nou ajungând la 42 de puncte, pe fondul scăderii producţiei şi a comenzilor

  • Cererea

Comenzile noi au scăzut de la 61 în martie, la 58 în aprilie. Situaţia din primele 4 luni ale anului curent seamănă cu perioada similară de anul trecut. Aceasta sugerează o stagnare cronică a nivelului comenzilor interne. Comenzile pentru export s-au redus şi ele de la 55 în martie la 52 în aprilie. Exporturile par să slăbească mai puternic decât comenzile interne. Indicatorii sunt mai slabi, iar în primele 4 luni din 2019 cererea la export a fost uşor mai scăzută decât în perioada similară de anul trecut.

Importurile de materii prime s-au redus mai puţin faţă de luna precedentă, 54 în aprilie faţă de 55 în martie, în schimb au scăzut puternic la 52 de puncte în primele 4 luni faţă de 59 în perioada ianuarie-aprilie 2018. Întrucât Barometrul măsoară importurile de materii prime, scăderea drastică se explică prin instabilitatea comenzilor, slăbirea exportului şi creşterea preţurilor la energie şi la alte materii prime.

  • Forța de muncă

Numărul angajaţilor s-a contractat la 48 de puncte faţă de 51 în martie. Contracţia rapidă de la o lună la alta arată sensibilitatea masei salariale la oscilaţiile cererii din industrie.

  • Costuri și venituri

Costurile de producţie au scăzut la 68 faţă de 70 în martie, pe fondul reducerii volumului de producţie. Dar preţurile de producţie rămân ridicate şi vor continua să afecteze preţurile de desfacere. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au scăzut uşor de la 62 în ianuarie, 58 în februarie, 59 în martie şi 57 în aprilie. Scăderea se explică în special prin reducerea şi instabilitatea cererii.

  • Așteptările

Managerii devin treptat tot mai puţin optimişti. În ianuarie, Indicatorul sintetic de încredere în viitor avea 70 de puncte. În aprilie a ajuns la 63. Scăderea aşteptărilor de la o lună la alta semnalează că managerii nu cred în posibilitatea unor redresări pe termen scurt şi mediu.