”Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus sâmbătă la Mediaș președintele PNL, Ludovic Orban. Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase, într-o perioadă în care România își propusese să dezvolte acel sector. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulți, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii). Vezi în text și reacția ministrului Petrescu la propunerea lui Orban.

Alexandru PetrescuFoto: Arhiva personala

Productivitatea angajaților din IT a crescut de la 19.000 de dolari/angajat în anul 2000, la peste 55.000 de euro/angajat (estimare ANIS) în 2020. În 2017, industria se baza pe 100.000 de angajați, care rulau afaceri de circa 4 miliarde de euro.

Exporturile din servicii IT&C în afara țării s-au ridicat la 3 miliarde de euro.

Ca număr, dacă în UE ponderea angajaților din IT în total angajați e de circa 3.7%, la noi e de 2%, potrivit informațiilor din industrie.

Ca pondere în PIB, IT-ul e la puțin peste 6%, ambiția lor fiind de a ajunge la 10%.

  • Reacția ministrului Alexandru Petrescu nu s-a lăsat așteptată.

”Digitalizarea Romaniei ar trebuie sa fie subiectul unui acord transpartinic, nicidecum tinta unor declaratii iresponsabile ale liderului PNL Ludovic Orban care, odata iesit din febra electorala, indeamna la taiat veniturile IT-istilor prin renuntarea la scutirea impozitului pe venituri, in vechea traditie ce a consacrat PNL-ul in taierea de salarii.

PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, da dovada de o crasa neglijenta pentru un sector care inregistreaza una dintre cele mai mari valori adaugate, prin expertiza a 100.000 de specialisti a caror contributie insumeaza o pondere de aprox 6% in PIB-ul Romaniei, egala cu cea a agriculturii ca magnitudine, fiind expresia unei economii competitive, performante, asa cum ne dorim pentru Romania, pe modelul celor mai avansate economii din Europa si din lume.

Mai mult, plus valoarea IT-istilor are efecte multiplicatoare in cresterea competitivitatii pe orizontala, pe intreg spectrul economiei romanesti, de la turism la transport, de la energie la agricultura, de la industrii creative la educatie si sanatate.

Scutirea de impozitare a veniturilor specialistilor in IT ( a carei plaja de aplicabilitate s-a largit din decembrie 2017 la initiativa PSD, de la 75000 de IT-isti la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel:

Cifra de afaceri a industriei estimata pentru 2019 este de peste 5 mld Euro, aproape 6% contribuție la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 mld Euro - la 5 mld Euro). Contribuție in PIB a industriei a evoluat de la 0.5% in 2003 la aproape 6% astazi.

Economia digitala romaneasca trebuie sa-si mareasca ritmul de crestere in linia potentialului pe care il are spre beneficiul tuturor firmelor si cetatenilor romani, recuperand astfel decalajul fata de cele mai digitalizate economii europene, iar declaratiile si actiunile decidentilor politici nu au voie sa perturbe aceasta dinamica pozitiva.

Din pacate, prin declaratiile lui Ludovic Orban, asistam la o avanpremiera a politicilor liberale marcate de taieri de salarii, pensii si stimulente pentru industrie pe care PNL nu ar ezita sa le puna in practica, daca ar avea ocazia.”, a scris sămbătă pe Facebook ministrul Petrescu.