​​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să împrumute peste 4,4 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont și obligațiuni de stat de tip benchmark, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Practic, din această sumă, peste 500 milioane lei reprezintă alocări ale sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark. La cele 4,4 miliarde lei se mai adăugă sumele pe care le va strânge prin noua serie de emisiuni a programului Tezaur dedicat populației, care începe de luni.

Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFPFoto: MFP

Luni, 3 iunie, va avea loc licitația certificatelor de trezorerie cu discont în valoare de 400 milioane lei. În aceeași zi va mai fi una pentru obligațiuni de tip benchmark cu scadența în 2029 în sumă de 500 milioane lei.

De asemenea, de luni, persoanele fizice pot subscrie la o nouă serie de emisiuni dedicate populației prin programul Tezaur cu maturitatea la 1, 2, 3 și 5 ani și o rată anuală a dobânzii de 3,5%, 4%, 4,5% și 5%.

Acestea pot fi achiziționate până pe 28 iunie.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.