Da, Ordonanța 114 a fost corectată. A fost „atât de bună”, încât Guvernul a venit cu modificări pentru a opri efectele negative ce urmau să impacteze firmele și, pe cale de consecință, populația. Normal că au fost efecte de când a apărut: pe bursă, pe curs etc.. S-au simțit mai ales în ratele românilor care au credite în euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

S-au rezolvat problemele principale din sectorul bancar, pensii private, zilieri și distorsiunile apărute de pe piața muncii în sectorul construcțiilor, dar pentru care statul a încasat deja bani jumătate de an. Va mai încasa, pentru că nu s-a publicat, momentan, în Monitorul oficial actul de modificate a prevederilor introduse prin OUG 114 pe construcții. Înțelegem că au mai apărut modificări, fiind scrisă prost de cei de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, așa că toată lumea așteaptă să vadă varianta finală în Monitor. Se vor face, în curând, 2 săptămâni de așteptare.

Despre efectele din construcții am mai scris aici, iar clarificările recent adoptate sunt aici.

Ordonanța cu pricina (114/2018) va mai avea un efect peste câteva zeci de ani. Acest lucru nu s-a modificat prin noua OUG. Prin acest act, Guvernul a sacrificat pensia privată a angajaților unui întreg sector. Le dă și le ia în același timp: le dă salariu mai mare, dar le ia pensia Pilon II.

Despre ce e vorba?

Păi, prin OUG 114 (Ordonanța lăcomiei n.r.) angajații din construcții sunt scutiți de la plata contribuției la Pilonul II de pensii. Li se dau acum venituri mai mari, prin scutire de impozit, similar cu IT-știi, scutirea contribuției la sănătate și reducerea contribuției la pensiile Pilonul II. Scutirile se aplică pentru salariile între 3.000 și 30.000 lei.

Bineînțeles că cei care au negociat cu Guvernul introducerea acelor măsuri nu s-au gândit la viitorul oamenilor pe care i-au angajat. Ce contează, pentru angajatorii respectivi, faptul că la pensie acei angajați vor lua mai puțini bani? Pe acest principiu, cei care vor suferi la pensie vor fi angajații din construcții. Pur și simplu, aceasta a fost decizia Guvernului, să-i lase fără pensie privată.

În 2017 lucrau în sectorul construcțiilor peste 370.000 de persoane, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cea mai mare parte dintre aceste persoane vor rămâne fără pensie privată.

Cel mai probabil, acea facilitate a fost gândită în condițiile în care s-ar desființa Pilonul II. Acum că noile cerințe de capital au fost modificate și par a fi suportate de administratori, marii perdanți sunt angajații din sectorul construcțiilor, considerat strategic de către Guvern.

Aceștia vor trebui să se bazeze doar pe pensia oferită de stat, dacă nu își fac o pensie privată. Cu alte cuvinte, câștigătorii de azi sunt perdanții de mâine.