Sindicatele din administrație amenință cu proteste dacă Guvernul adoptă "Codul administrativ" fără dezbatere prin OUG

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 3 iunie 2019, 12:39 Economie | Finanţe & Bănci


Codul administrativ
Foto: Pixabay
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), reprezentativă la nivel naţional în sectorul de activitate ,,Administraţie Publică”, solicită Guvernului României renunţarea imediată la intenţia de promovare a Codului Administrativ prin ordonanţa de urgenţă. Despre acest document, HotNews.ro a scris aici.

De asemenea, sindicatele mai cer, printr-un comunicat de presă, demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor reprezentative din sectorul de activitate ,,Administraţie publică” şi, după finalizarea procedurilor de consultare, adoptarea acestuia sub formă de lege, în urma dezbaterii articolelor în Parlamentul României.

"Adoptarea Codului Administrativ, demers de o asemenea complexitate şi de o asemenea importanţă, prin ordonanța de urgență, ȋn urma unui parcurs legislativ superficial şi în mare grabă, ridică suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe, dar mai mult decât atât, apreciem că suferă de grave vicii de neconstituţionalitate privind transparenţa decizională, precum şi privind dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social institutionalizat ȋn adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită. Modificările substanţiale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea administraţiei publice, precum şi în activitatea salariaţilor din administraţia publică sunt domenii pentru care legea impune consultarea reală a reprezentanților salariaților prin federațiile sindicale reprezentative ȋn domeniu", menționează sursa citată.

De asemenea, spune FNSA, Constituția României impune adoptarea modificărilor la legile speciale organice exclusiv prin lege, ȋn urma dezbaterilor parlamentare şi nu prin ordonanțe ale Guvernului, strict interzise ȋn aceste domenii majore. De asemenea, consideră că nu se poate justifica urgența acestui parcurs legislativ.

Alte cereri ale Federației:
 • Promovarea unui act normativ pentru interzicerea explicită a angajării la stat, ȋn domeniul administrației publice, a persoanelor care beneficiază de pensie de la bugetul de stat.
 • Ajustarea nivelului voucherelor de vacanță la valoarea salariului de bază minim brut pe țară, garantat ȋn plată, ȋn vigoare.
 • Promovarea unui act normativ pentru coroborarea vârstei de pensionare pentru limită de vârstă a tuturor categoriilor de bugetari care ȋsi desfăşoară activitatea sub legi speciale şi/sau ȋn regim de incompatibiliăți.
FNSA mai vorbește despre iniţierea unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 153/2017:
 • Modificarea şi completarea art. 11 alin. (1), ȋn sensul clarificării obligativității grilei ierarhice de salarizare aferentă fiecărei funcţii, unică la nivel de unitate administrative-teritorială, precum şi a stabilirii coeficienților de ierarhizare alături de salariile de bază, ca indicatori ai securității şi previzibilității veniturilor salariale ȋn administrația publică locală;
 • Modificarea art. 11 alin. (4), ȋn sensul ca salariul de bază (iar nu venitul salarial ȋn integralitatea lui) să nu poată depăşi indemnizația viceprimarului/vicepreşedintelui consiliului județean.
 • Completarea art. 11 cu un text explicit prin care să se interzică diminuări abuzive ale veniturilor salariale, odată cu adoptarea hotărârilor de consiliu local, de la un an bugetar la altul.
"Solicităm Guvernului României ca în cel mai scurt timp să iniţieze discuţii cu reprezentanţii FNSA pe marginea acestor revendicări şi propuneri. În cazul în care solicitarile noastre nu vor fi soluţionate în mod favorabil, FNSA va iniţia, în calitate de federaţie sindicală reprezentativă, declanşarea în sectorul de activitate ,,Administraţie Publică” a formelor de protest legale", menționează sursa citată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2607 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Putorile bugetare (Luni, 3 iunie 2019, 12:47)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mai vor ceva parale, beneficii, tichete etc. etc NISTE NESIMTITI care isi bat joc de cei care ii platesc ca sa taie frunze la caini, sa plimbe hartii si sa ia șpaga cât incape.
 • +3 (7 voturi)    
  De ce nu protestează împotriva (Luni, 3 iunie 2019, 12:56)

  prec [utilizator]

  sacrificării investițiilor în favoarea salarizării lor? Unde pe globul ăsta, nici măcar în țările africane, media salarială a bugetarilor este încă o dată față de a celor ce muncesc și plătesc taxe și impozite.
  Țara se împrumută pentru a le da lor salarii de nababi, a le menține un număr uriaș și a le da vouchere de vacanță.
  • 0 (0 voturi)    
   SALARII & ADMINISTRATIA (Luni, 3 iunie 2019, 15:18)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Salariile din administratia publica locala prezinta, in prezent, diferente enorm de mari de la un judet la altul. Salariile de baza la un CJ sunt de 6400 de lei la un judet si de 8800, 9000 de lei la alt CJ, pentru aceleasi obligatii si sarcini in fisa postului. Discriminarile salariale existente in administratia publica locala sunt inacceptabile si inadmisibile. Pana la nivelul functiei de presedinte de CJ, liniaritatea pentru aceasta functie este aceasi dar, de functiile de vice-presedinti in jos liniaritatea si ierarhia pentru aceasi functie si vechime sunt intr-un haos total si acest lucru trebuie rezolvat in mod favorabil salariatilor din administratia publica locala (prefecturi, consilii judetene, primarii si consilii locale etc).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by