Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), reprezentativă la nivel naţional în sectorul de activitate ,,Administraţie Publică”, solicită Guvernului României renunţarea imediată la intenţia de promovare a Codului Administrativ prin ordonanţa de urgenţă. Despre acest document, HotNews.ro a scris aici.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, sindicatele mai cer, printr-un comunicat de presă, demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor reprezentative din sectorul de activitate ,,Administraţie publică” şi, după finalizarea procedurilor de consultare, adoptarea acestuia sub formă de lege, în urma dezbaterii articolelor în Parlamentul României.

"Adoptarea Codului Administrativ, demers de o asemenea complexitate şi de o asemenea importanţă, prin ordonanța de urgență, ȋn urma unui parcurs legislativ superficial şi în mare grabă, ridică suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe, dar mai mult decât atât, apreciem că suferă de grave vicii de neconstituţionalitate privind transparenţa decizională, precum şi privind dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social institutionalizat ȋn adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită. Modificările substanţiale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea administraţiei publice, precum şi în activitatea salariaţilor din administraţia publică sunt domenii pentru care legea impune consultarea reală a reprezentanților salariaților prin federațiile sindicale reprezentative ȋn domeniu", menționează sursa citată.

De asemenea, spune FNSA, Constituția României impune adoptarea modificărilor la legile speciale organice exclusiv prin lege, ȋn urma dezbaterilor parlamentare şi nu prin ordonanțe ale Guvernului, strict interzise ȋn aceste domenii majore. De asemenea, consideră că nu se poate justifica urgența acestui parcurs legislativ.

Alte cereri ale Federației:

  • Promovarea unui act normativ pentru interzicerea explicită a angajării la stat, ȋn domeniul administrației publice, a persoanelor care beneficiază de pensie de la bugetul de stat.
  • Ajustarea nivelului voucherelor de vacanță la valoarea salariului de bază minim brut pe țară, garantat ȋn plată, ȋn vigoare.
  • Promovarea unui act normativ pentru coroborarea vârstei de pensionare pentru limită de vârstă a tuturor categoriilor de bugetari care ȋsi desfăşoară activitatea sub legi speciale şi/sau ȋn regim de incompatibiliăți.

FNSA mai vorbește despre iniţierea unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 153/2017:

  • Modificarea şi completarea art. 11 alin. (1), ȋn sensul clarificării obligativității grilei ierarhice de salarizare aferentă fiecărei funcţii, unică la nivel de unitate administrative-teritorială, precum şi a stabilirii coeficienților de ierarhizare alături de salariile de bază, ca indicatori ai securității şi previzibilității veniturilor salariale ȋn administrația publică locală;
  • Modificarea art. 11 alin. (4), ȋn sensul ca salariul de bază (iar nu venitul salarial ȋn integralitatea lui) să nu poată depăşi indemnizația viceprimarului/vicepreşedintelui consiliului județean.
  • Completarea art. 11 cu un text explicit prin care să se interzică diminuări abuzive ale veniturilor salariale, odată cu adoptarea hotărârilor de consiliu local, de la un an bugetar la altul.

"Solicităm Guvernului României ca în cel mai scurt timp să iniţieze discuţii cu reprezentanţii FNSA pe marginea acestor revendicări şi propuneri. În cazul în care solicitarile noastre nu vor fi soluţionate în mod favorabil, FNSA va iniţia, în calitate de federaţie sindicală reprezentativă, declanşarea în sectorul de activitate ,,Administraţie Publică” a formelor de protest legale", menționează sursa citată.