Curtea Constituţională a României urmează să dezbată, miercuri, sesizarea PNL şi USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, dar și cea a președintelui Klaus Iohannis privind contul individual de economii Junior Centenar, scrie Agerpres. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională legea privind repatrierea aurului pentru că nu îşi doresc ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri şi inele".

"Vom ataca la CCR legea privitoare la aducerea aurului în ţară. Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, o să facem ghiuluri şi inele, asta a declarat domnul Bădălău şi noi nu vrem ca aurul din rezerva naţională a României să încapă pe mâinile lui Bădălău, Vâlcov, Dragnea, ca băieţii ăştia să facă ce vor cu acest aur, eventual să-l transforme, aşa cum a declarat domnul Bădălău, în ghiuluri şi inele", a afirmat Orban.

Curtea Constituţională a României (CCR) discută de asemenea sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar".

Şeful statului a trimis, la finalul lunii aprilie, la CCR, sesizarea de neconstituţionalitate faţă de acest act normativ.

"Prin conţinutul lor normativ, unele dintre dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2018, integrate în totalitate în legea de aprobare adoptată de Parlament, contravin art. 1 alin. (5), art. 44 şi art. 52 din Constituţie", spune şeful statului în sesizare, arătând că a primit această lege de la Parlament pe 10 aprilie în vederea promulgării.

El precizează că în jurisprudenţa constantă a CCR s-a statuat că viciile de neconstituţionalitate ale unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă emise de Guvern nu pot fi acoperite prin aprobarea ei prin lege de către Parlament.

Preşedintele Iohannis arată că această lege are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub formă de depozit, iar beneficiarii acestui program sunt cetăţenii români care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Şeful statului critică prevederile privind prelucrarea datelor beneficiarilor.

El susţine că prelucrarea datelor personale ale tuturor minorilor din România, în lipsa oricăror garanţii prevăzute în lege cu privire la securitatea acestora, nu numai că este o operaţiune care contravine normei europene, dar este şi una disproporţionată, prin raportare la volumul de date şi la faptul că prelucrarea vizează toţi minorii din România, chiar dacă doar o parte dintre reprezentanţii lor legali vor opta în mod efectiv pentru acest program guvernamental şi vor beneficia de acesta.

"Apreciem că pentru respectarea principiului proporţionalităţii, legiuitorul ar fi putut să reglementeze un mecanism prin care datele personale erau folosite şi prelucrate în scopul creării unui cont la Trezoreria Statului doar în cazul în care potenţialii beneficiari, prin reprezentanţii lor legali, îşi manifestau interesul şi îşi exprimau un acord de voinţă pentru participarea la acest program guvernamental", motivează şeful statului.

Preşedintele Iohannis menţionează că reglementarea referitoare la datele contului este lacunară şi disproporţionată în raport cu scopul urmărit al legii.

El critică şi modul de deschidere a conturilor individuale de economii Junior Centenar, precum şi modalitatea în care se pot realiza depunerile de sume de bani în aceste conturi.

Preşedintele Iohannis solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că prevederile invocate ale Legii pentru aprobarea OUG 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar" sunt neconstituţionale.