Sectorul bancar din Rusia rămâne relativ slab, în ciuda eforturilor recente de salvare a marilor creditori de către banca centrală, a declarat luni Banca Mondială conform Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un raport regulat, Banca Mondială, cu sediul în Washington, a declarat că sectorul bancar dinRusia a înregistrat o rată de adecvare mai mică și un raport mai ridicat al creditelor neperformante decât alte țări emergente.

Banca centrală a Rusiei a închis sute de creditori în ultimii ani și a salvat maimulte bănci importante cu costuri de zeci de miliarde de dolari.

"Sectorul bancar rămâne afectat de o concentrare ridicată și de o poziție dominantă a statului", a spus Banca Mondială.

Începând cu 1 aprilie 2019, primele cinci bănci au generat 57% din toate profiturile din sectorul bancar, iar băncile de stat au reprezentat 62% din totalul activelor bancare, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Comentând perspectiva creșterii economice a Rusiei, Banca Mondială a declarat că este modestă, chiar dacă rezervele macroeconomice și fiscale ale țării au fost puternice.

Se așteaptă ca creșterea produsului intern brut să încetinească până la 1,2% în 2019 de la 2,3% în 2018. În 2020 și 2021, Banca Mondială prognozează o creștere a PIB-ului de 1,8% pe an.

"Pe de altăparte, proiectele naționale care vizează consolidarea capitalului uman și creșterea productivității, dacă sunt bine implementate, ar puteaafecta pozitiv creșterea economică a Rusiei pe termen mediu", a spus Banca în raportul său.