Pentru acest an am prevăzut peste 10 miliarde de euro pentru investiții publice, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, la conferința Upgrade România, organizată de DC News. În următorii doi ani, creșterea se va baza pe investiii în sectoarele strategice din economie, a mai arătat miercuri premierul. Premierul a ținut un discurs de circa 20 de minute, urmând ca la finalul întâlnirii să i se adreseze eventuale întrebări.

Imagine de la conferinta de miercuriFoto: Hotnews

Ce a mai spus miercuri Viorica Dăncilă:

  • Investițiile sunt esențiale pentru dezvoltarea unei țări, prin beneficiile rezultate pe piața muncii, dar și prin efectul de multiplicare
  • Datele oficiale confirmă creșterea investițiilor nete în primul trimestru al anului cu 5.7% . Sunt cifre care ne încurajează săc ontinuăm pe acest drum.
  • România a înregistrat una din cele mai mari creșteri din UE. Eurostat și INS ne-au dat vești bune privind creșterea PIB. Avem a doua cea mai mare creștere din UE pe primul trimestru.
  • E un avans sustenabil la care au contribuit aproape toate ramurile economiei.
  • În următorii doi ani, creșterea se va baza pe investiii în sectoarele strategice din economie.
  • Pentru 2019, avansul economiei este estimat la 5.5% din PIB.
  • Avem în vedere mai multe programe de stimuolare a investițiilor. Pentru acest an am prevăzut peste 10 miliarde de euro în investiții publice.
  • Pentru investițiile în Sănătate am alocat un buget de 6 ori mai mare decât cel de anul trecut.
  • Educația a fost unul din principalii beneficiari ai prigramului de dezvoltare locală
  • Fiecare comună a beneficiat de finanțare pentru cel puțin un obiectiv din acest program
  • Un alt program este Fondul de Dezvoltare și Investiții, cu alocări anuale de peste un miliard de euro
  • S-au inregistrat 1500 de solicitări de finanțare din partea primăriilor. Încurajez autoritățile locale să aplice pentru finanțare pentru a crește condițiile de viață ale românilor
  • Fondurile europene sunt o sursă foarte importantă de finanțare. Rata absorbției a crescut la 29%, foarte aproape de media statelor membre, de 31%
  • Am aprobat în Guvern o listă cu 29 de mari proiecte strategice care să fie realizate în parteneriat public-privat
  • Din punct de vedere legislativ, anul acesta am reglementat modul de funcționare al fondurilor de pensii și de investiții

Context:

Premierul Viorica Dăncilă anunţase încă de luni că va înfiinţa un departament în subordinea sa, care să se ocupe de proiecte de infrastructură şi în cadrul căruia va cere raport săptămânal privind investiţiile din România.

"Avem proiecte pe termen scurt, mediu şi lung. În primul rând, săptămâna trecută am făcut, am scos toate obiectivele pe fiecare domeniu în parte pe care le avem de îndeplinit din programul de guvernare. Binenţeles că trebuie să adaptăm o serie de proiecte la realitate şi că unele dintre ele vor suferi modificări. Pentru mine, pentru Guvernul pe care-l condus, am spus că că 2019 este un an al investiţiilor şi pentru noi perioada aceasta vom încerca să ne ţinem de cuvânt. Autostrăzi, spitale, dotări în spitale, investiţii în şcoli. Nu întâmplător anul acesta avem cel mai mare buget pe educaţie şi sănătate, două domenii foarte importante", a declarat Viorica Dăncilă, la o emisiune online.

Premierul a reiterat ideea potrivit căreia sunt necesare investiţii mai ales în mediul rural.

"Am mers în spitale, am văzut că avem nevoie de dotări, dotarea spitalelor. Trebuie să avem în vedere atât în ceea ce priveşte infrastructura, mă refer la autostradă, poduri, spitale, şcoli, dar şi în mediul rural pentru că am auzit în ultima perioadă multe afirmaţii referitoare la faptul că nu s-au făcut deloc investiţii în România. Dacă ne uităm în mediul rural şi ne uităm pe PNDL 1 şi PNDL 2, s-au făcut foarte multe investiţii. Noi trebuie să gândim şi din punct de vedere al coeziunii, nu putem să lăsăm mediul rural nedezvoltat şi să ne gândim numai la dezvoltarea în mediul urban. Acum introducem Fondul de Dezvoltare şi Investiţii astfel încât să continuăm cu investiţiile", a completat Viorica Dăncilă.

Solicitat să puncteze câteva proiecte punctuale, premierul a replicat: "Foarte curând spitalul de la Constanţa, spital regional, pe care îl vom face G2G (government to government-n.r.) cu Turcia. Suntem într-un stadiu destul de avansat al discuţiilor cu spitalul de la Iaşi. Avem parteneriatul public-privat pe autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov şi, binenţeles, voi face un departament în subordinea primului-ministru, tocmai pentru proiecte de infrastructură, unde vreau să am raport săptămânal privind investiţiile din România astfel încât să ne încadrăm în ceea ce am promis şi, binenţeles, încurajăm foarte mult pe parteneriatul public-privat".