Combustibilii, cartofii dar și alte alimente au re-inflamat inflația care a urcat în mai la 4.1%, peste așteptările economiștilor. BNR are o țintă de inflație de 2.5% (=/- un punct procentual) iar în prognoza recentă, avansa o creștere a indicelui prețurilor de 3.9% pentru trimestrul al doilea din acest an.

Consensul analiștilor Reuters a fost situat la 3,9%. În termeni lună/lună, prețurile de consum au crescut cu 0,46% în luna mai, cele mai puternice presiuni inflaționiste provenind din prețurile alimentelor (+ 0,79%). Au existat presiuni puternice din partea prețului carnii de porc sau a prețului cartofilor. Companiile de telecomunicații au majorat prețurile în luna mai, după un pas similar din aprilie, ca răspuns la decizia guvernului de a introduce impozite pe sectoare.

Considerăm că inflația va rămâne peste limita superioară a țintei BNR în următoarele trimestre, ceea ce justifică un control strict al lichidității pieței de către BNR. Previziunile noastre privind inflația de la sfârșitul anului sunt de 4% în 2019 și credem că o creștere a ratei dobânzii de politică ar putea fi dezbătută de consiliul de administrație al BNR în luna august, când banca centrală își va actualiza prognoza de inflație, se arată în raportul unei bănci comerciale, transmis investitorilor.