Banca Națională a României (BNR) nu numai că a hrănit piața de capital românească în primii ani de existență, dar chiar a și găzduit bursa, a declarat Valentin Lazea, economist șef al Băncii Centrale, în cadrul ConFEAS: Financial Markets Beyond Technology.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

“O să încerc să fac o metaforă, comparând piața de capital cu un tânăr de 24 de ani, fiind vorba de vârsta Bursei de Valori București. Unul dintre părinți a fost Banca Națională a României care nu numai că a hrănit piața de capital în primii ani de existență, dar a și găzduit bursa. Ca orice părinte ne bucurăm că acest copil a crescut într-un tânăr adult care face pașii independenți în viață și noi, Banca Națională, încurajăm piața de capital să continue să fie independentă, să crească și să adune experiență”, a spus Lazea.

El a precizat că astăzi mai mult de 60% din capitalizare este deținută de companiile financiare și de bănci, „ceea ce credem că este prea mult și diversificarea către alte sectoare ar fi binevenită”.

„Educația financiară a publicului a fost făcută în principal de bănci. Știu că piața de capital... știu că sunt eforturi pentru Bursa de Valori să facă educație financiara, dar ar trebui făcută din cauza specificității pieței”, a precizat economistul șef al BNR.