N-ai prea dori să-ți vezi copilul ajuns bucătar ori asistent social pentru persoane vârstnice? Un laureat al Nobelului pentru economie îți recomandă să nu iei încă decizia

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2019, 6:51 Economie | Finanţe & Bănci


Sir Chistopher Pissarides, laureat Nobel economie
Foto: London School of Economics
Am un amic al cărui fiu de 18 ani e desenator de personaje pentru jocuri video. Omul are talent la desen iar o firmă din Olanda nu doar că i-a făcut contract de muncă dar îi plătește și o bursă la o universitate de acolo. Cine se gândea acum 20 de ani la un asemenea job? Cert e că locurile de muncă-așa cum eram obișnuiți cu ele până acum- se vor schimba radical, fie că rămâne PSD, fie că vin la putere PNL sau USR sau alte partide. Tehnologiile au schimbat peisajul forței de muncă de secole încoace, iar o asemenea schimbare se produce fix sub ochii noștri. Modul în care guvernele pot asigura o trecere lină la ”noua” piață a muncii e explicat de laureatul Nobelului în științe economice, Sir Christopher Pissaridis, care a abordat această temă marți după amiaza la Bruxelles Economic Forum.

Modul în care muncim se schimbă tot timpul, a spus marți, Pissaridis, iar cauza fundamentală a schimbării este tehnologia. Tehnologia aduce noi metode de producție, noi feluri de a asigura creștere economică, iar rezultatul este că noi putem lucra mai puțin și să ne bucurăm de o calitate mai bună a vieții. Dar există încă mari diferențe între diferitele moduri în care guvernele preiau tehnologia în politicile lor publice. Tehnologiile noi nu aduc beneficii tuturor sectoarelor economiei în mod uniform. Unele sectoare beneficiază mai mult, în timp ce altele nu beneficiază deloc, crede laureatul Nobelului.

 • Provocarea cu care se confruntă țările europene nu este dacă vor mai avea oamenii joburi, ci dacă sunt țările pregătite pentru tranziția către o lume în care se va lucra cu ajutorul roboților și a mașinilor inteligente pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Cum răspund piețele forței de muncă acestor schimbări și la ce trebuie să ne așteptăm în viitor?
 • AI este folosită în situațiile în care angajatul îndeplinește sarcini de rutină care pot fi programate, cum ar fi verificarea soldului contului bancar sau căutarea unor decizii ale unor litigii din trecut pentru a obține informații despre rezultatul probabil al unui caz în instanță.
 • Situații în care angajatul trebuie să răspundă unui comportament imprevizibil- de pildă îngrijirea copilului sau predarea în școală- nu pot fi preluate de noile tehnologii, deși acestea pot fi capabile să ajute omul. Un studiu mai degrabă alarmist (realizat de Frey și Osborne în 2017), arăta că până la 50% din locurile de muncă ar putea fi expuse riscului în următorii 50 de ani. Ulterior, OECD și Institutul McKinsey (2017), au redus previziunile până la aproximativ 15% din locurile de muncă în următorii 15-20 de ani.
 • Întrucât locurile de muncă care implică prelucrarea automată a datelor și munca rutinieră vor fi cel mai sigur primele preluate de roboți , ne așteptăm ca majoritatea locurile de muncă pierdute să fie din acest domeniu.
 • În perioada 1995-2010, țările europene au pierdut aproximativ 8% din joburile plătite cu salariul mediu și au câștigat 3% ca număr de joburi în ocupații slab plătite și 5% în joburile din sectoarele de vârf.
 • Dar trebuie spus că, deoarece locurile de muncă plătite cu salariul mediu scad și sunt înlocuite cu joburi foarte bine sau foarte prost plătite, va duce la creșterea inegalității salariale. Acest lucru este cunoscut în literatura de specialitate ca polarizarea ocupării forței de muncă .
 • Ce joburi le vor rămâne oamenilor? Păi, de exemplu îngrijirea pacienților cu probleme psihice nu va fi niciodată preluată de roboți, spune Pissarides. Dar mai sunt și altele: sectorul hotelier, cel de asistent la sala de fittnes etc.
 • Dacă ar trebui să numesc două sectoare ale economiei care vor crea o mulțime de locuri de muncă în era automatizării, ele sunt sănătatea și sectorul ospitalității și divertismentului.
 • În Uniunea Europeană, rată de dependență demografică a persoanelor vârstnice va crește de la 31% în 2015 la 54% în 2050, iar din punct de vedere istoric, cheltuielile pentru sănătate și îngrijire au crescut cu 1-2% mai mult decât au crescut veniturile. Franța și Germania cheltuiesc aproximativ 12% din PIB pentru sănătate și îngrijire, în timp ce Grecia și Bulgaria, cheltuiesci circa 8%. În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, contrastul este și mai mare. Nordicii angajează 15-20% din lucrătorii lor din acest sector, Franța și Germania aproximativ 12%, iar Grecia și economiile planificate anterior din Europa de Est aproximativ 5%.
 • În societățile mai puțin bine dezvoltate, membrii familiei, în special cei de sex feminin, fac o mulțime de lucruri neplătite cum ar fi curățenia, gătitul, îngrijirea copiilor și a părinților în vârstă și multe altele. Aceste activități sunt bine documentate în sondajele privind utilizarea timpului. Pe măsură ce standardele de viață cresc și standardele de educație se îmbunătățesc, din ce în ce mai multe dintre aceste activități sunt transferate pe piață unde profesioniștii le fac contra cost. În paralel, membrii gospodăriei care desfășurau aceste activități pot să își caute un job potrivit abilităților lor. Un exemplu este participarea foarte mare la serviciile de sănătate și îngrijire în țările nordice - explicată parțial de stimulentele fiscale și de subvențiile acordate de guvern.. Atunci când o familie primește stimulente pentru a-și duce copilul într-un centru de îngrijire a copiilor, membrii familiei sunt mai liberi să desfășoare o altă activitate economică. Practic, două locuri de muncă plătite sunt create simultan, una pentru îngrijirea copiilor și una pentru membrul familiei, de obicei mama .
 • Toți cei trei parteneri : salariați, firme și Guvern au fiecare roluri importante de jucat pentru a asigura o tranziție lină către noua lume. Rolul guvernării este deosebit de important, guvernele trebuind să sprijine acest proces prin eliminarea supra-reglementării. În Europa există încă numeroase legislații excesive privind protecția ocupării forței de muncă. În ciuda eforturilor UE de a supraveghea reforma structurală, procesul nu a fost unul de succes. În opinia mea, responsabilitatea pentru acest eșec a fost impunerea austerității fiscale care a înrăutățit procesul de reformă.
 • Cum pregătim societatea pentru venirea roboților și a altor mașini inteligente? Aici, din nou, guvernul joacă un rol important. Noile tehnologii vor necesita noi competențe. Deși recalificarea și învățarea pe tot parcursul vieții devin importante, pregătirea trebuie să înceapă de la școala primară. Lucrătorul viitorului trebuie să aibă un "portofoliu" de abilități pentru a face față unui mediu de lucru în continuă schimbare, care să îi ofere flexibilitate în adaptarea la situații noi.
 • Abilitățile sociale sunt subevaluate în prezent și nu sunt predate la școală. Decenii, dacă nu secole de ani de învățământ ne-au condiționat să ne gândim că o educație adecvată este una care predă știința, matematica, literatura, istoria și geografia, dar nu și subiectele "ușurele" precum sociologia și psihologia socială. Acest lucru trebuie să se schimbe, mai ales dacă ținem cont că locurile de muncă din aceste sectoare vor deveni locuri de muncă bine plătite, respectabile și "vânate" de tineri. Statutul social al acestor locuri de muncă trebuie să crească, iar cel mai bun mod de a realiza această schimbare este includerea lor în programele școlare. Ocupațiile se adaptează circumstanțelor: de exemplu, aprecierea "alimentelor bio" în restaurante este un fenomen destul de recent și a urmat conștientizarea importanței hranei pentru sănătate și pentru aptitudinea fizică și psihică. Rezultatul este o îmbunătățire a poziției sociale a ocupației unui bucătar-șef, astfel încât acesta este acum o ocupație căutată de tineri. Ar trebui încurajate evoluții similare în alte ocupații. De exemplu, o mai bună conștientizare socială cu privire la importanța bunei îngrijiri corporale, bazată pe o cunoaștere bună a sănătății umane, ar putea ridica statutul social al furnizorului de îngrijire medicală la niveluri mai ridicate și ridicate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26670 vizualizari

 • -7 (15 voturi)    
  ce insiruire de poncife si locuri comune... (Miercuri, 19 iunie 2019, 7:08)

  demaGOGU [utilizator]

  ..de la un laureat de Nobel!

  (in fapt de un premiu oarecare acordat de banca Suediei , nu exista Nobel pe economie)
  • +1 (5 voturi)    
   Remarcabila lipsa de viziune (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:41)

   amicugri [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Da, e remarcabila lipsa de viziune a cetateanului. Sa nu anticipezi ca o astfel de schimbare (preluarea multor servicii de catre inteligenta artificiala - roboti etc) va conduce si la o schimbare a modului de functionare a sociertatii, adica sa crezi ca problema gasirii unei slujbe se va pune ca astazi, mi se pare aiurea.
   Omul n-a auzit de experimentele cu venitul universal garantat? De ce crede ca se fac?
   In cele din urma progresele tehnologice vor duce la schimbari fundamentale in societate, n-au cum sa nu duca, ori el vede lucrurile desfasurindu-se la fel ca azi doar ca a aparut IA si a luat din slujbe.
   E cam la fel cu sf-urile mai mult f de cit s in care organizatii medievale stapinesc si folosesc supertehnologii.
 • +2 (12 voturi)    
  Sa preferi (Miercuri, 19 iunie 2019, 8:25)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  sa-ti dai copilul in ingrijire pentru ca tu sa poti castiga mai multi bani: cunosc astfel de situatii, dar nu le agreez.
  • +3 (5 voturi)    
   da (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:13)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

   iar altii lasa copilul la bunici pe durata nedeterminata ca ei sa se duca la Spa si Gym
 • 0 (0 voturi)    
  zic si io ca... (Joi, 20 iunie 2019, 10:12)

  ..13 [utilizator]

  este bine sa existe la acest articol baza de discutie -

  baza disctuiei se gaseste la acest link
  http://ec.europa.eu/economy_finance/bef2019/press/documents/pissarides_tps_speech_en.pdf


  din care am selectat exact ceea ce mi-a placut mai mult
  Governments need to support this process along several dimensions. First, through
  the removal of overregulation, which acts as an obstacle to the operations of firms.
  Overregulation touches many dimensions, and especially, in our context, the replacement of
  labour by capital as they adapt to the new technologies. Second, by creating the enabling
  environment for new firms to enter and take on displaced workers. There are still many
  obstacles in Europe to the process of creative destruction, in the form of excessive
  employment protection legislation in some countries and administrative and financial
  burdens on firm entry.

  si

  Research and learning at university level are also extremely important, given the
  complexity of the new technologies. Someone will have to invent and develop the next AI
  software that will drive the machines and this is done through R&D and through
  collaborations between industry, government and the universities.


  Ca lecturi su0plimentare idicate chiar de autor pe parcursul discursului sau

  Frey, Carl B. and Michael A. Osborne (2017). “The Future of Employment: How Susceptible
  Are Jobs to Computerisation?”

  Herrendorf, Berthold, Richard Rogerson and Akos Valentinyi (2014). “Growth and Structural
  Transformation”

  Nedelkoska, L. and Glenda Quintini (2018). “Automation, Skills Use and Training”,

  Nu am citit aceste trei articole - sper sa reusesc cat de curand

  Subiectul este foarte interesant si cred ca pana acum nu au fost prinse toate efectele in acelasi paper. - good luck


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by