Profesor Harvard: ​Percepția oamenilor e foarte diferită de realitate. Sondajele arată că în Damemarca, bogații cred că vecinii lor sunt mai bogați decât sunt, iar cei săraci cred că vecinii lor sunt și mai săraci. Despre lupta cu populișmul

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 20 iunie 2019, 6:22 Economie | Finanţe & Bănci


prof Stefanie Stantceva, Harvard University
Foto: Hotnews
​Modul în care sunt gândite și apoi comunicate politicile publice și în special cele economice trebuie să se schimbe, crede Stefanie Stantcheva, profesor la Harvard, premiata cu titlul de cel mai bun tânăr economist al anului 2019 de către Cercul Economiștilor. Într-o conferință ținută în aceste zile la Bruxelles Economic Forum, ea a vorbit despre necesitatea ca Guvernele să facă sondaje riguroase, după toate regulile științifice, care să le aducă informații directe despre ceea ce așteaptă oamenii. ”Există deja un grup de oameni care pretind că fac asta și care pretind că oferă soluții: aceștia sunt politicienii populiști. Aici putem noi interveni pentru a combate populismul: venind cu rigoarea informațiilor și cu soluții corecte”, mai spune Stantcheva.

Percepția oamenilor asupra multor lucruri e foarte diferită de realitate, mai explică profesorul de la Harvard.” Noi am făcut de pildă un survey în 6 țări privind percepția oamenilor asupra imigranților. Oamenii au o percepție incorectă asupra imigranților. Am întrebat câți imigranți cred oamenii că sunt în țara lor”, spune Stantcheva.

Oamenii supraestimează acest număr. Mai mult, supraestimează cel mai mult numărul imigranților musulmani comparativ cu alte religii în general. De asemenea, lumea crede că toți imigranții sunt săraci, ne-educați și că sunt principalii câștigători ai transferurilor sociale din partea Statului, în detrimentul concetățenilor.

”Defalcat pe nivelul de studii, oamenii care au absolvit cel mult liceul, cei orientați politic spre dreapta și cei din categoria de venit mediu și sub mediu sunt cei care se înșeală cel mai mult. Dar de înșelat, toți se înșeală”, mai spune Stantcheva.
De ce contează asta? Pentru simplul motiv că o bună cunoaștere a modului în care imigranții sunt percepuți poate oferi și soluții la politicile publice prin care adresăm problema migrației- social și economic, explică profesorul de la Harvard.

Un alt survey pe care l-am făcut, adaugă ea, este legat de modul în care se percep oamenii din punct de vedere al poziției economice și sociale pe care o ocupă în societate. Studiul a fost făcut în Danemarca.

”L-am făcut acolo pentru că danezii au un sistem fiscal extrem de bine pus la punct și am putut compara percepția oamenilor cu realitatea, adică cu ceea ce au în conturile bancare. Știam în detaliu veniturile lor, ale vecinilor și puteam astfel compara percepția cu datele reale. Ce am aflat? Cei bogați consideră că vecinii lor sunt mai bogați decât erau în realitate. Cei săraci credeau că vecinii lor sunt și mai săraci decât ei. Cei săraci habar nu aveau cât de bogați erau cei considerați bogați. Întrebați pe ce loc s-ar plasa pe scara socială, cei bogați au indicat un loc mai puțin important deât erau în realitate”, spune cercetătorul.

De asemenea, i-am întrebat care sunt șansele ca un copil născut într-o familie foarte săracă să rămână sărac toată viața. În realitate, în SUA probabilitatea ca un copil provenind dintr-o familie săracă să rămână săract și la maturitate este de 33%. În Europa, media e pe la 20%. Însă percepția oamenilor e cu totul diferită. Oamenii cred că dacă te naști sărac, rămâi sărac toată viața, cu mici diferențe între statele europene.
 • Încercând să le explicăm oamenilor realitățile economice putem obține mai mult sprijin pentru politicile pe care încercăm să le promovăm.
De asemenea, ar fi util de știut despre ce cred oamenii că e bine sau e corect și ce nu în materie de taxe. Am să vă dau un exemplu: unele țări discută de a crește taxarea pe averea obținută fără prea multă muncă depusă- mușteniri, câștigurile la Bursă ș.a.m.d. Dacă întrebi un părinte care ar vrea să-și doneze casa propriului copil dacă e bine să taxezi mai mult o moștenire, evident că ți-ar spune că nu, întrucât părinții aceia au muncit din greu pentru casă. Dacă întrebi membrii societății dacă e corect ca tinerii să pornească în viață cu averi foarte diferite unul față de altul, ți s-ar răspunde că nu. E foarte complicat și poate că noi- cercetătorii dar și Guvernele - ar trebui să înțelegem mai bine aceste noțiuni. Doar așa putem aplica măsuri sociale și economice bine calibrate, pentru care să avem și sprijinul societății.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8502 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  ... (Joi, 20 iunie 2019, 7:24)

  cartograful [utilizator]

  "Încercând să le explicăm oamenilor realitățile economice putem obține mai mult sprijin pentru politicile pe care încercăm să le promovăm" - adica sa manipulam. Socialismul multilateral dezvoltat la maximum.
  Noi inca ne chinuim sa iesim din rahatul asta care ne adusese acum 30 de ani in situatia sa stam la coada la ora 6 pentru o amarata de sticla de lapte. Si atunci era doar o perceptie ca vedeau romanii portocale doar o data pe an.
  • -4 (12 voturi)    
   Aveam impresia ca bananele cresc iarna. (Joi, 20 iunie 2019, 9:23)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Ca doar atunci apareau asa doua din greseala.
   Dar da vor sa ne impuna inapoi minunatiile socialismului si la asta participa doar urmatoarele partide din RO: PNL, PSD, USR, PMP.
   • +7 (9 voturi)    
    Si cine ne (Joi, 20 iunie 2019, 10:46)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    "salvează", Putin si cu Trump, nu? Prietene, parca ai fi cobai in testul tipei - percepția ta e exact pe lângă: omiti exact partidul care, dupa toate standardele, poate fi comparat cu stanga americana, anume USR. Nici unul din partidele enumerate de tine, nu a boicotat referendum anti gay, ai uitat? Doar USR! Dar, asa ne place noua sa credem, ca tot ce ne place noua e de "dreapta", ca doar aia "stiu mersul", ca stanga euopeana si americana e totuna cu comunismul lui Ceaușescu, ceea ce e bullshit total! Dar, cand iti iei informația de la Fox sau din The Sun, ce pretenții sa mai avem?!
    • -3 (7 voturi)    
     Penultimu. (Joi, 20 iunie 2019, 12:34)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Nici eu nu citesc tot, intotdeauna. Dar am enumerat USR destul de clar.
     #sătuldestânga
   • +5 (7 voturi)    
    Bati campii (Joi, 20 iunie 2019, 16:19)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    In Romania nu ai nici socialism nici capitalism ci un system feudal conform cu vremurile.
 • -5 (17 voturi)    
  Contradictii (Joi, 20 iunie 2019, 9:06)

  animatron [utilizator]

  Dna economista nu ofera definitia "populismului" (pt ca e o controversa intre sociologi, filosofi, politologi, nu exista definitie acceptata) ceea ce submineaza de la bun inceput credibilitatea argumentarii.

  Mai grav, dna Stanceva pretinde ca ar avea "solutii corecte", dar cum nu e clar ce e "populist" si ce nu si mai ales cine evalueaza "corectitudinea" solutiilor, afirmatia dumneaei e una cu iz totalitarist, distopic si elitist.

  O contradictie majora in argumentarea dnei de la Harvard (pepiniera de cadre in USA a curentului ideologic progresist) e aceea referitoare la sondajele care ar trebui facute de guverne.

  Pe de o parte, dna Stanceva cere ca guvernele sa faca sondaje riguroase, stiintifice, despre ce asteapta oamenii.

  Ori exact asta se reproseaza "populismului", ca raspunde la ce asteapta oamenii, populatia.
  Si daca sondajul zice ca oamenii nu vor islam, imigratie sau discriminare "pozitiva"? Politicienii nu ar trebui sa raspunda acestor "asteptari" si sa ofere solutii?

  Pe de alta parte, dna profesoara nu ezita sa afirme raspicat ca "aici putem noi interveni"! Care noi? Tehnocratii, politicienii, militantii oengisti? Cu ce legitimitate, cu ce sustinere populara?

  Lasam la o parte faptul ca ni se prezinta ca general valabil un studiu facut intr-o singura tara, Danemarca, care e deja una atipica chiar si pt Europa vestica.
  Si ca dna recunoaste singura ca "e foarte complicat".

  "Populismul" e o reactie societala la tipul de elitism arogant pe care il reprezinta perfect dna Stanceva de la Harvard.
  "Noi gandim si avem solutii corecte, voi ceilalti nu aveti habar si nu intelegeti si oricum nu conteaza ce credeti ca sunteti niste populisti".

  Asa zisul "val nationalist/populist" care loveste Occidentul in ultimii ani va continua progresul lent si sigur pana cand politicienii si elita tehnocratica/birocratica vor intelege sa asculte cu adevarat ce le transmit alegatorii si sa actioneze potrivit mandatului care le este dat la alegeri.
 • +2 (6 voturi)    
  si deci perceptriile astea care nu conrespund real (Joi, 20 iunie 2019, 9:41)

  ..13 [utilizator]

  De cine sau ce sunt cauzate? Cum se instaleaza toate acestea in mintyile oamenilor?

  Parerea mea bazata pe observatii

  1. Massmedia ne seaca uneori mintile - recomandarea mea - mai lasati telefoanele si uitati-va la ceea ce se petrece in jurul Dvs. si incercati sa vedeti asa cum este realitatea din fata ochilor Dvs.

  2. Mintrea noastra este sufocata fie de prostii fie/si de prea multe informatii si atunci tocmai la esenta dam skip - lipsa de informare personala ne costa

  3. Am devenit prea lenesi si atunci ne bazam din ce in ce mai mult pe ce zice net-ul, vecinul si care este trendul general - raspuns pentru lene - ceva miscare fizica si telectuala cu studii corecte daca se poate.Si zic ca nu este nici un bai daca gresesti dar important este sa fie greseala ta pe care ti-o asumi in intelegerea unei situatiuni

  4. sistemele au devenit atat de complexe incat sunt din ce in ce mai greu de inteles si stapanit si deci oamenii care pot si sunt dispusi sa conduica onest si care in acelasi timp pot sa informeze corect publicul sunt din ce in ce mai putini.

  PS
  se poate raspunde si la paradoxul bunului simt din danemarca - fii recunoscator pentru ceea ce ai ( nu conteaza daca ai putin sau mult)
 • +1 (3 voturi)    
  Subiect f bun: perceptia si realitatea difera mult (Joi, 20 iunie 2019, 9:43)

  Habermas [utilizator]

  Metoda doamnei Stancheva: pffff ...
 • +5 (11 voturi)    
  Populismul e cancer politic (Joi, 20 iunie 2019, 10:20)

  elisan [utilizator]

  la fel si nationalismul. Sunt devieri ale mintii normale care otravesc sufletele oamenilor. Raspandesc ura si false sperante. Imi aduc aminte de modul in care populismul agresiv si nationalismul primitiv al Afd a afectat perceptia alegatorilor germani.

  In zonele in care nu erau stabiliti refugiati, cetatenii aveau opinii foarte negative la adresa lor si sprijinul pentru Afd era ridicat, insa paradoxal, in zonele cu o prezenta semnificativa a refugiatilor, opiniile despre acestia erau mai putin negative si sprijinul pentru Afd era mai scazut.

  Explicata? Cand pleci urechea la tot felul de politruci ajungi sa judeci oamenii fara sa-i cunosti, ajungi sa-i consideri pe straini dusmanii tai, insa contactul direct si convietuirea alaturi de acestia te determina sa-i cunosti asa cum sunt in realitate si nu asa cum sunt pictati de propaganda xenofoba.
  • -5 (9 voturi)    
   Propaganda (Joi, 20 iunie 2019, 16:03)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui elisan

   Nationalismul e natural si organic; cosmopolitanismul e cancer. Fii cosmopolitan cu copii tai: da-i unui strain sa ti-i creasca.
   Ani de zile Sadiq Khan a cantat succesul multiculturalismului in orasul pe care il pastoreste, spre aparenta satisfactie a tuturor. Actorul John Cleese a postat pe Twitter ca Londra nu mai e un oras englezesc, si toata lumea l-a acuzat de rasism. Cine credeti ca i-a luat apararea? Un evreu emigrant din Rusia. Aceasta stare de fapt e cancerul.
   • +3 (5 voturi)    
    Minciuni (Joi, 20 iunie 2019, 17:25)

    dasim [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Doar Hitler mai concepea societatea pe criterii rasiale. Multiculturalismul e o realitate organica si naturala, nationalismul este doar o ideologie criminala imbratisata de Hitler si Ceausescu.
    • -4 (6 voturi)    
     Cine concept societatea pe criterii rasiale (Vineri, 21 iunie 2019, 1:19)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui dasim

     Hitler si toate civilizatiile pana la el. Du-te si predica multiculturalismul in Africa si Asia, sa vezi ce se intampla: primesti un sut in posteriorul tau de colonialist alb.
     • +3 (5 voturi)    
      Si mai multe minciuni (Vineri, 21 iunie 2019, 12:08)

      dasim [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

      Imperiul Roman, baza societatii occidentale, a fost un imperiu multirasial si multicultural. Africanii si asiaticii migreaza in tarile occidentale multiculturale si tolerante, deci apreciaza aceste valori.

      Resentimentele la care de referi au la baza urmarile colonialismului si nu au legatura cu multiculturalismul.
      • -2 (2 voturi)    
       Anticipam (Vineri, 21 iunie 2019, 15:02)

       Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui dasim

       Exemplu mai bun pentru soarta multiculturalismului nu se poate da. Asta este UE, un imperiu, si asa va sfarsi. De fapt, Macron a declarat ca vrea sa-l extinda in Africa
       • +1 (1 vot)    
        Europa e aici (Vineri, 21 iunie 2019, 17:42)

        dasim [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

        Germania nazista e praf si pulbere, mai exista doar in fanteziile nationalistilor albi.
        • -1 (1 vot)    
         Nu chiar (Vineri, 21 iunie 2019, 22:53)

         Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui dasim

         Nazismul mai exista doar in imaginatia progresistilor stangisti
  • -2 (4 voturi)    
   otravesc sufletul (Joi, 20 iunie 2019, 17:22)

   Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui elisan

   ce mai inseamna si asta. Nationalismul e o forma de patriotism si nu e rau in sine (nu e neaparat nici bun). De acord cu tine la anumite chesti dar nu e nici o propaganda xenofoba, sunt probleme reale care vin cu immigranti, probleme care trebuie rezolvate iar daca propaganda e falsa atunci trebuie pusa vizibil ca sa vada toata lumea si dezbatuta.

   Mai intra si identitatea nationala si tribalism in discutie care sunt lucruri normale in societate si au dus la formarea societatii cum e astazi.
   Mai e si frica de schimbare, esti obisnuit cu o formula care merge din punctul tau de vedere, de ce sa o schimbi?
   Si din ce spui tu e ca sunt mai putin negative inseamna ca sunt totusi negative, e posibil ca immigrantii sa fie pusi in zonele in care sunt mai bine primiti si automat asta da toata logica ta peste cap.

   Concluzie: Nu trivaliza si generaliza lucruri complexe. Immigratia nu e buna sau rea, exista parametrii si limite la toate.
   • +1 (3 voturi)    
    Nationalismul nu e patriotism (Vineri, 21 iunie 2019, 12:12)

    dasim [utilizator] i-a raspuns lui Dragoon

    Asa cum crima din gelozie nu inseamna iubire. E o exacerbare irationala a patriotismului. Identitatea nationala e o creatie a sec 19 si exacerbarea acesteia a dus la nationalismul criminal al sec 20, Hitler, Milosevici etc. Tribalismul tine societatile pe loc, multiculturalismul le da un imbold spre progres si dezvoltare.
 • -3 (5 voturi)    
  Cati imigranti sunt in SUA? (Joi, 20 iunie 2019, 17:15)

  Setalcott [utilizator]

  Cine stie?
  Treisprezece ani am fost in SUA ca student, apoi ca lucrator temporar. In ambele cazuri desemnarea oficiala este "non-immigrant alien". Cei aflati ilegal in SUA, la fel, nu sunt imigranti, ci "illegal aliens". Am devenit imigrant in momentul in care mi-am depus cererea de resedinta permanenta. Deci, care interpretare a cuvantului "imigrant" e mai relevanta pentru perceptia realitatii: ce oficiala sau cea comuna? Care este folosita in prezentare cu graficul cu imigrantii in SUA? Cati "illegal aliens" sunt in SUA? S-o intrebam si pe Ann Coulter, sau credem doar statisticile oficale?
  • +4 (6 voturi)    
   Iti spun eu: (Vineri, 21 iunie 2019, 11:28)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   O patrime din populatia Americii e nascuta in alta parte.
   In secolul XX au intrat in State 93 de milioane si le-au parasit- la un timp sau altul- 33 de milioane. (Am lucrat cu INS si am avut acces la satisticile lor)
 • +4 (6 voturi)    
  Pe asta s-a bazat si Dragnea (Joi, 20 iunie 2019, 17:27)

  dasim [utilizator]

  Vinde fraierilor iluzii nationaliste ca poate ii duci de nas si scapi de puscarie. Uite ca n-a tinut smecheria.
 • -1 (1 vot)    
  punctele-cheie (Joi, 20 iunie 2019, 21:15)

  Filbert [utilizator]

  Bulgaroaica arata super si e fata foarte destepta. Chestia e ca aici nu e vorba de deformare a perceptiei realitatii ci de trasaturile de caracter care explica succesul si insuccesul material.

  Cel bogat are impresia ca niciodata n-are destul, ca altii au mai mult si asta il motiveaza sa faca mai multi bani. Saracul are impresia ca nu sta prea rau, vecinii sint mai amariti asa ca mai ia o bere de la rece si sa se uite in continuare la meci/porn.
  • +6 (6 voturi)    
   Aici e vorba de prejudecata, (Vineri, 21 iunie 2019, 11:40)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

   care, pe langa multe alte entitati ce guverneaza The Superego, poate fi diminuata prin educatie, dar de cele mai multe ori revine in forta atunci cand presiunea morala pusa pe individ dispare. Prejudecata este o emotie foarte puternica pe care individul isi bazeaza multe din perceptiile sale despre lume si viata si la care nu renunta decat in foarte putine cazuri, ca de exemplu, dupa o "life-changing experience": un om de culoare ii doneaza un rinichi unui rasist care altfel ar fi murit... etc... etc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by