Autoritățile au modificat proiectul inițial care reglementează aplicațiile Uber, Bolt și Clever. Această variantă va fi discutată în ședința de guvern de astăzi (joi- 20 iunie) într-o primă lectură. Potrivit noului proiect consultat de HotNews.ro, transportul alternativ de persoane se poate efectua numai prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vezi noul proiect aici

Versiunea anterioară a proiectului spunea că intermedierea transportului alternativ pe teritoriul României este supusă autorizării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Conform noului proiect, MCSI va emite avizul tehnic pentru platformele digitale în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației complete, iar acesta va fi valabil 12 luni. (Anterior era vorba de o autorizație pe 3 ani).

Anual, companiile vor trebui să achite o taxă de 50.000 de lei la bugetul de stat.

În trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afișat la vedere în partea din față și din spate a autoturismului un ecuson cu o dimensiune de 10 cm x 10 cm, care va conține numărul de înmatriculare, denumirea platformei folosite. Ecusonul este emis de ARR. În proiectul anterior se specifica un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm.

În termen de 35 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, MCSI va emite un ordin de ministru cu norme și proceduri pentru obținerea avizului tehnic pentru platformele digitale.

Important: Persoanele fizice și juridice care derulează operațiuni ce intră sub incidența acestei OUG beneficiază de o perioadă de tranziție de 60 de zile de la data la care autoritățile și-au îndeplinit obligațiile (adică cele 35 de zile ale MCSI și 30 de zile ale Autorității Rutiere Române de a publica modelele documentelor necesare îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin).

Citește și: