O amnistie fiscală creează un dezechilibru major și încurajează un comportament nesănătos, susține Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americană în România (AmCham Romania).

AmCham România - imagine din timpul evenimentuluiFoto: Hotnews

„Să aduci o amnistie fiscală prin care să ierți pe cineva de datorii înseamnă să-i nedreptățești fără să existe un temei nejustificat în baza căruia unii au plătit și alții nu, creează un dezechilibru major și încurajează un comportament nesănătos. Dacă s-a dat o amnistie fiscală acum înseamnă că se așteaptă să se dea o amnistie fiscală și mai târziu: „Hai să nu mai plătim!”, a spus Simion.

El a precizat că nu a văzut încă proiectul Ministerului Finanțelor.

„Mediul de afaceri nu susține amnistii fiscale decât în cazuri bine justificate care au un sens economic și stimulează comportamentul corect al contribuabililor și nu oportuniști”, a afirmat președintele AmCham România.

  • Am militat pentru aminstie în 2015. În ce context? În contextul în care legea era contradictorie. Una spunea Codul fiscal, alta spuneau normele. Era nevoie de o punte de legătură. Cei care primeau 15 lei alocație trebuiau să plătească 500 de lei contribuție la asigurări sociale de sănătate. Aceea era legea, plăteai la nivelul salariului minim. Acelea erau momente și motive pentru care noi, mediul de afaceri, am susținut necesitatea unei amnistii fiscale.

La începutul lunii, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat că amnistia va fi prezentată în cursul lunii iunie.