HotNews.ro a tot atras atenția de la începutul anului că modificările din sectorul construcțiilor introduse prin Ordonanța 114 au creat probleme. Vezi aici cel mai recent articol. În final, acum 4 săptămâni, Guvernul a adoptat o OUG care aduce modificări, iar astăzi, vineri – 21 iunie, au fost publicate în Monitorul oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, potrivit documentului publicat astăzi, se mărește aria codurilor CAEN care pot beneficia de facilitățile introduse, adică scutirea de impozit pe venit, de contribuția la Pilonul II și la sănătate.

Practic se introduc următoarele activități:

Prelucrarea și fasonarea sticlei plate

Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică

Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă

Fabricarea produselor din beton pentru construcțiilor

Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții

Fabricarea betonului

Fabricarea mortarului

Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos

Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei

Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcțiilor

Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții

Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei

Extracția pietrișului și nisipului

Fabricarea cimentului

Fabricarea varului și ipsosului

Fabricarea altor produse din minerale nemetalice

Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică

Facilitățile se aplică pentru angajatorii care realizează cifră de afaceri din activitățile menționate și alte activități specifice domeniului construcții în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. Pentru societățile comerciale nou-înființate, respectiv înființate în ianuarie, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutire, iar pentru cele existente la 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior.

Pentru cele existente la 1 ianuarie al fiecărui an care au avut o cifră de afaceri din activitățile menționate realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80%, facilitățile fiscale se vor acorda pe toată durata anului în curs.

Pentru cele existente la aceeași dată care nu realizează această limită minimă se va aplica principiul societăților comerciale nou-înființate.

Prevederile intră în vigoare în 30 de zile.

Citește și: