O gospodărie din patru nu putea face față cheltuielilor cu venitul total net realizat, anul trecut, reiese dintr-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). De asemenea, dintre acestea, 2 din 5 au probleme cu plata la timp a întreținerii locuinței, aproape 15% cu energia electrică, 8,2% cu telefonul, 7,7% - abonamentul radio-TV.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dintre cele care nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net realizat, 8 din 10 nu au putut cumpăra produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei.

  • Una din zece a apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente.
  • Una din zece a făcut muncă suplimentară.
  • Una din zece a apelat la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni.
  • Șapte din zece nu au apelat la alte surse, probabil pentru că nu au avut de unde.

Nici în rândul gospodăriilor care pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat (trei din patru) situația nu este prea roză.

Doar una din cinci și-a putut permite un concediu în afara casei, una din trei – cumpărarea de haine noi. Procente mai mici sunt la înlocuirea mobilei uzate – 6,3%, cumpărarea de produse electrocasnice – 16%, vizionarea unor spectacole de teatru, cinema – 11%, cumpărarea de cărți – 15%. Aproape jumătate dintre gospodării nu și-au permis niciuna dintre cele de mai sus (vacanță, înlocuirea mobilei, produse electrocasnice etc.) din cauza economiilor prea mici.