Restructurarea financiară se va aplica debitorilor care au datorii mai mari de un milion de lei, spune Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul unui eveniment organizat de Intact Media Group.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

Vezi documentul prezentat de Teodorovici

Vezi proiectul aici

"Sectorul economic privat va fi principalul beneficiar. Cadrul legislativ propune un plafon de un milion de lei și împărțit între persoane fizice și juridice. Ordonanța se referă la măsuri de restructurare a obligațiilor restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazat pe un plan de restructurare, plată eșalonată și supraveghere fiscală din partea ANAF pe perioada acestei înlesniri. Oarecum sunt similare procedurile cu cele din zona de insolvență ca plan de restructurare. Pe baza acelui plan, în urma solicitării companiei, că nu e o obligație, prezintă acel plan care se face de o persoană autorizată", a spus Teodorovici.

  • "Se face o eșalonare a obligațiilor și se poate reduce până la jumătate din principal, 30-40-50%. Sunt mai multe propuneri. Dacă acea companie respectă acest calendar, atunci se șterg accesoriile la finalul acestei perioade. Dacă nu, situația revine la momentul inițial. La momentul acela, lucrurile s-au închis pentru acea companie".

“Nu este o amnistie, este o măsură financiară. (...) Se propune și anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion de lei dacă obligațiile principale se achită până la 30 noiembrie 2019. Aici vorbim și de persoane fizice și juridice”, a spus ministrul Finanțelor.

  • O propunere luată în calcul pentru cei care plătesc datoriile, o putem discuta, este ca la data de 25 ale lunii, când e termenul de plată, să se propună o reducere, o bonificație pentru companiile care în ultimii 3 ani au fost la zi cu obligațiile la plată, să vedem până la cât și la ce sumă. Asta ar fi o idee. Dacă mai sunt și alte idei putem să sprijinim mediul economic.

El a precizat că vrea o măsură similară și la nivelul autorităților locale, dar cu o implicare activă a statului.