​​DOCUMENT Planul de măsuri al ANAF: îmbunătățirea Declarației unice, reducerea frecvenței de depunere a declarațiilor fiscale ale firmelor, depunerea online a tuturor declarațiilor

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 26 iunie 2019, 20:19 Economie | Finanţe & Bănci


Sediul ANAF
Foto: AGERPRES
ANAF a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai direcțiilor de specialitate, precum și ai organelor fiscale competente, în vederea identificării modalităților de simplificare a Declarației unice pentru persoanele fizice cu termen de depunere în 2020 pentru datele fiscale aferente anului 2019, se arată în Planul de măsuri al instituției.

Vezi programul aici


Acesta prevede inițierea de propuneri de modificare legislativă în sensul simplificării și armonizării modalitatii de stabilire a venitului impozabil pe categoriile de venit (de exemplu, trecerea la stabilirea venitului net impozabil la nivel de categorie de venit și nu la nivel de sursa cum este în prezent)

De asemenea, mai vorbește despre realizarea noului formular Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

În ceea ce privește reducerea numărului de formulare și declarații la persoanele juridice, măsurile avute în vedere sunt următoarele:
 • Inventarierea tuturor declaratiilor si formularelor pe care contribuabilii au obligatia de a le depune
 • Identificarea formularelor de declarare care pot fi reduse prin măsuri de natură administrativă, respectiv reducerea numărului de declarații prin comasarea a două sau mai multe formulare, cu păstrarea conținutului informațional
 • Initierea propunerilor privind modificările legislative de natură să conducă la reducerea directă a numărului de obligații declarative stabilite în sarcina contribuabililor, prin lege
 • În baza analizei datelor rezultate din inventariere se vor iniția propuneri de modificare a declaratiilor atât din prisma reducerii numarului, cât și a frecventei de depunere
 • Realizarea proiectelor de acte normative pentru aprobarea noilor formulare de declarații
Planul mai prevede reducerea frecvenței de depunere a declarațiilor fiscale la persoane juridice.

Măsurile avute în vedere:
 • Stabilirea numărului de declarații fiscale care se depun, în cursul unui an, de către persoanele juridice
 • Efectuarea unei analize în vederea stabilirii unui echilibru între volumul de informații necesar administrării impozitelor și taxelor și efortul depus de contribuabili în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative
 • Transmiterea, către Ministerul Finanțelor Publice, a propunerilor de modificare a Codului fiscal, în sensul modificării perioadei fiscale, care generează frecvența depunerii declarațiilor

Pentru a fi depuse online toate declarațiile fiscale, ANAF trebuie să finalizeze inventarieriea declarațiilor ce se pot transmite on-line și extinderea posibilității recepționării on-line a tuturor declarațiilor fiscale.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2502 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Declaratia ... (Joi, 27 iunie 2019, 7:40)

  utug [utilizator]

  Declaratia Unica nu poate fi imbunatatita. Declaratia Unica trebuie scoasa din uz. Scoasa din uz impreuna cu autorul acesteia.
 • +1 (1 vot)    
  Cateva modificari absolut necesare (Joi, 27 iunie 2019, 12:14)

  bigbrother [utilizator]

  1. Trecerea la formatul web si renuntarea la pdf-uri pt declaratiile depuse online. Astfel pot fi facute zeci de verificari si validari in timp real a.i datele sa fie pe langa precompletate si validate inainte de trimiterea lor. In plus, se pot face calcule complexe si statistici cu aceste date, calcule si informatii utile atat pentru ANAF cat si pentru deponenti.

  2. Trebuie trimise notificari automate folosind mailul, SMS etc a.i contribuabilul sa aiba cunostinte despre ce si cand trebuie sa faca. Solutii exista de f mult timp, trebuie doar implementate.

  3. Trebuie sa existe o interfata simpla si utila a.i daca intru pe site-ul ANAF sa stiu in orice moment ce,cand si cum trebuie sa fac. Acum este o harababura extrema. Lucrati cu dezvoltatori web profesionisti, sigur stiu ce trebuie facut pentru asta.

  4. Folosirea unor termeni "prietenosi" cu userii. Pana si contabilii au probleme in a intelege ce si cum vrea sa spuna "poetul", ba chiar cred ca si angajatii ANAF se lovesc de aceasta situatie. Faceti rubrica de intrebari frecvente, tooltips si validati orice actiune a.i sa se stie clar ce vreti de la acel formular.

  5. Simplificarea actiunilor: nu s-a schimbat nimic fata de anul trecut? Bifeaza aici si gata, ai depus tot ce trebuie. S-a schimba ceva? Adauga DOAR ce s-a schimbat.

  6. Go mobile! Interfata ANAF trebuie sa poata fi folosita atat pe calculatoare cat si pe mobile, cu toate avantajele care vin odata cu utilizarea telefoanelor inteligente.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by