Doar jumătate din populaţia României e conectată la rețele de canalizare. În mediul rural, mai puțin de 10% dintre români au canalizare

de DP     HotNews.ro
Joi, 27 iunie 2019, 9:16 Economie | Finanţe & Bănci


In mediul rural, mai puțin de un roman din 10 e conectat la reteaua de canalizare
Foto: sxc.hu
În anul 2018, un număr de 10.293.041 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, aceştia reprezentând 52,7% din populaţia rezidentă a României, cu 314.155 persoane mai mult decât în anul 2017, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică. Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (86,3%), urmată de regiunea Centru (65,0%) și Vest (59,4%).

Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile: Sud-Muntenia (36,5%), Nord-Est (36,7%) și Sud-Vest Oltenia (38,8%).

În anul 2018, în mediul urban populația conectată la canalizare a fost de 9.400.517 persoane, reprezentând 89,5% din populația rezidentă urbană a României, iar în mediul rural un număr de 892.524 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 9,9% din populația rezidentă rurală a României.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6083 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Ce trebuie la țară canalizare? Au primari cu (Joi, 27 iunie 2019, 9:34)

  prec [utilizator]

  pensii speciale, au angajați în primării cu salarii babane, ce mai sunt și mofturile ăstea? Auzi măscări: canalizare, asfalt și iluminat public. Bani risipiți inutil pentru cei ce doar votează, nu și „conduc”.
 • +7 (9 voturi)    
  n au de unde colecta (Joi, 27 iunie 2019, 9:37)

  Kosmos [utilizator]

  Daca am o casa la tara evident ca mi instalez o fosa cu microstatie de epurare basata pe stuf si bacterii si zic pass la orice vine de la statul corupt
  • +5 (7 voturi)    
   Curat murdar.. (Joi, 27 iunie 2019, 11:04)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Dacă Agenția Națională de Mediu s-ar apuca sa verifice poluarea pânzelor freatice cu latrine și fose septice prost gândite, instalate și întreținute, cred că s-ar strânge bani de pensii pe 2-3 ani.
   • +1 (3 voturi)    
    Niste precizari: (Joi, 27 iunie 2019, 13:54)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    1. Omul vorbeste do microstatie de epurare, care este lasata la vanzare de statul jegos si corupt roman. Daca o lasa la vanzare si nu face treaba bine sa fie impuscati in cap cei care au permis comercializarea in direct la ora 7 seara, vineri.
    2. Nu cred ca s-ar strange bani pentru pensii daca ai da amenzi la amaratii care fac semisurvivalism in satele degradate romanesti. In mod cert insa cred ca s-ar gasi vreo 10.000 sa infiga furca in ala care vine sa-i a. dea amenda, b. vina sa incaseze amenda, etc. S-ar mai epura statul jegos, corupt, mult prea mare romanesc si e bine ca ar fi asa.
   • +2 (4 voturi)    
    simpla intrebare (Joi, 27 iunie 2019, 14:07)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    este economic pt. un sat sa faca canalizare, care si ea, se varsa undeva si polueaza ?
    ca daca baga tzevi si le duc spre rau, le deverseaza in raul sau paraul de la marginea satului, care e marele avantaj al canalizarii ?!
    si in america, in localitati mici, ferme izolate, unde nu e economic sa construiesti o canalizare, se practica fosele septice. daca sunt bine facute si instalate, daca ai serviciu de vidanjare, fosa septica e o solutie buna.
    si sa stiti ca si in buc, la periferii, si nu ma refer la zonele nou construite, ci prin sect cinci, intre antiaeriana si margeanului, mai sunt bude in curte, cu fose, ce necesita vidanjarea. canalizarea e un lucru nou in zona, inceput de vreo cativa ani.
    fosa septica nu este un lucru rau, daca nu este o improvizatie.
    • +1 (3 voturi)    
     simplu raspuns (Joi, 27 iunie 2019, 16:46)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     este economic pentru un sat sa faca un cabinet medical, daca tot are biserica si cimitir?...

     canalizarea nu se varsa "undeva". se varsa intr-o statie de epurare. statia de epurare, in functie de cat de moderna este, poate sa scoata orice de la otrava pana la apa pura.
     fosa septica nu este "un lucru rau" pentru ca nu verifica nimeni ce iese din ea si ce efecte are asupra calitatii apei din sol pe termen lung.
     • 0 (0 voturi)    
      simpla recomandare (Vineri, 28 iunie 2019, 9:50)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      fa o cercetare in localitatile cu canalizare si vezi cate au statii de epurare functionale.

      fosa septica adevarata, folosita si in tzari avansate, este complet betonata si se vidanjeaza periodic. in plus, exista si niste substante care se arunca in fosa.
      aia cu pietris si nisip pe fund este cea care permite patrunderea in apa freatica.
      de fapt aia nu este o fosa septica.
      • +1 (1 vot)    
       fosa "adevarata" (Vineri, 28 iunie 2019, 10:58)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       fosa vine din latinescul fossa si inseamna șanț. nici o fosa septica nu este "complet betonata" (la ce ar ajuta betonul?..).

       daca nu lasi in nici un fel apa sa se scurga din ea, o vei goli la 3 zile. o familie de 2 persoane consuma cel putin 10m3 pe luna. mai putin aia care se spala doar cand ploua afara...
       • -1 (1 vot)    
        toate fosele septice (Vineri, 28 iunie 2019, 11:56)

        nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        ca d'aia le zice septice, au fundul betonat si se golesc de vidanjor, periodic.
        fundul betonat ajuta ca dejectiile lichide din fosa sa ramana in fosa, sa nu treaca in panza freatica.
        un santz, o fossa, cum zici, este exact ca o buda in curte.
       • +1 (1 vot)    
        inepetii (Vineri, 28 iunie 2019, 18:38)

        Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        ''nici o fosa septinca nu este bettonata''..
        daca eu imi fac o fosa septica cu 2 camere complet betonata a 2 camera cu posibilitate de scurgere intr-un sant cu stuf. Prima camera consuma bacteriile si apa revarsa in a 2 camera care o data plina se revarsa intr-un mic sant amenajat cu stuf .. fosa complet betonata este simpla de construit ai bnevoi de 12 m 2 in fundul gradinii
        Metoda se aplica cu suuces in UK daca doresti sa te debransezi de la jecmanitorii cu monopol si care te ard la buzunar ca ei sa iti epureaze apa.
  • -3 (5 voturi)    
   De ți-ar ajunge „microstația” în apa potabilă. (Joi, 27 iunie 2019, 11:47)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Să te bucuri de „pass”.
  • +3 (3 voturi)    
   razi tu dar la tara o fosa septica e mai practica (Joi, 27 iunie 2019, 13:37)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   decat canalizarea. Am avut fosa septica vreo 8 ani de zile la tara, foarte multumit am fost de ea; singura problema este ca la cativa ani trebuia golita si plateam pe cineva sa faca acest lucru. In rest, un miros nu am avut.
   Apoi a trebuit sa ne racordam si noi la sistemul de canalizare al comunei...si de atunci m-am umplut de mirosuri in casa. Vin niste mirosuri pe teava de canalizare de stau cu geamul deschis la baie in luna decembrie....vara mai e cum mai e, ca pot sta cu geamul deschis, dar iarna e nenorocire...miroase mai rau ca in orice WC public. Dar am marea ,,multumire'' ca sunt conectat la canlizare (care m-a costat si o caruta de bani).
   • +1 (1 vot)    
    Racord la canalizare prost făcut. (Joi, 27 iunie 2019, 16:08)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Te-ai gândit la o gardă hidraulică?
 • -2 (6 voturi)    
  Ati votat DA jafului (Joi, 27 iunie 2019, 9:42)

  MTG [utilizator]

  Ati votat DA = JAF, achum cheunam cu totii dupa ce mafia portocalie a distrus tot!
  • +4 (8 voturi)    
   Viermuș, pesedoșii au distrus tot în 30 de ani. (Joi, 27 iunie 2019, 10:17)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui MTG

   Și acum o distrug în mod accelerat, că vor dispărea în neant.
 • +3 (5 voturi)    
  situatie (Joi, 27 iunie 2019, 10:40)

  Toni_Romania [utilizator]

  In unele judete regiile de apa au facut extinderi de retele de apa, iar in unele comune mai mari exista chiar si retea de canalizare cu statii de epurare (din bani locali sau bani UE). Problema e ca multi oameni nu au bani necesari realizarii bransamentelor, plus instalatii interioare. Deci practic oamenii stau cu reteaua de canalizare in drum, dar folosesc tot vechea latrina. Sa nu uitam ca pe tara cam 80% din romani au venit sub 2000 lei, la preturi de UE.
 • +4 (4 voturi)    
  cretinism romanesc (Joi, 27 iunie 2019, 11:12)

  123qwe [utilizator]

  Am construit la tara, practic la 200 m de un oras, municipiu resedinta de judet si ma rog de idiotul de primar sa introduca canalizarea care se poate racorda la strada vecina pe reteaua de la oras. Cei de la regie fac proiectul gratis dar idiotul nu si nu, ca el introduce apa dar nu si canalul, ca nu are bani. Bine ca are de pensie speciala, zilele dracului si alte nazbatii.
  • 0 (2 voturi)    
   Zi localitatea. Zi primarul. (Joi, 27 iunie 2019, 12:51)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui 123qwe

   Sau ți-e rușine.
 • +2 (2 voturi)    
  ce inseamna "conectat" (Joi, 27 iunie 2019, 11:41)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Legat direct prin teava, sau si fosele septice care sunt legate indirect? Fiindca mi se pare cam mare procentul ala avand in vedere ca majoritatea localitatilor care nu sunt orase sau municipii nu au retele de canalizare, dar exista fose asa zis septice.
 • +7 (7 voturi)    
  Este necesara (Joi, 27 iunie 2019, 11:44)

  ABBV [utilizator]

  comasarea primariilor. Este o aberatie sa tii angajati care au salariile marite dar nu au obiectul munci . Sub un anumit numara de rezidenti ..nu ar mai trebui sa existe primar si functionari care nu au un rol esential pentru comunitate. Fara bani aruncatii pe sali de sport floricele, borduri .....si chesti inutile. Bani facuti intru anumita zona din taxe si impozite sa ramana in zona aia! Fara pomeni si acte de caritate pentru zonele sarace, pate asa vor intelege oameni ca au o administratie slaba.
  Se poate doar sa existe vointa!
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 28 iunie 2019, 6:06)

   [anonim] i-a raspuns lui ABBV

 • +1 (1 vot)    
  Vb de Otopeni? (Joi, 27 iunie 2019, 13:31)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Ce se te miri cand jumatate de Otopeni care este practic un cartier la Bucrestiului si care nu are canalizare functionala..
 • +2 (2 voturi)    
  bine ca au (Joi, 27 iunie 2019, 13:54)

  nash pandelica [utilizator]

  zmartfoane si fassbukuri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by