Uriașul danez al jucăriilor și-a unit forțele cu Blackstone Group și un fond de pensii canadian pentru achiziția operatorului britanic de parcuri tematice de distracții Merlin Entertainment. Pe lângă Legoland, compania operează muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds, pe lângă Peppa Pig World și Coca Cola London Eye, celebra roată panoramică de pe malul drept al Tamisei.

Corporate reportFoto: pixabay.com

Prețul oferit de Lego Group este de 60 de cenți pentru o acțiune, ceea ce conduce la o valoare de 6 miliarde de dolari. După încheierea tranzacției, Merlin se va delista de pe London Stock Exchange și va deveni o companie privată.

Lego este și ea o companie privată, controlată încă de familia Kirk Kristiansen, care a fondat-o în 1930. Kirkbi, operatorul de investiții al familiei, deținea deja 30% din Merlin. În 2005, Kirkbi îi vânduse lui Merlin o cotă majoritară la parcurile Lego. Rezultatele erau mai modeste pe atunci, dar în ultimii ani au dat roade vânzările de seturi de construcții pentru jucării și eforturile de maximizare a brandului Lego prin filme și programe tv. În 2018, veniturile totale ale companiei au crescut cu 4% la 5,5 miliarde de dolari, peste Mattel, Hasbro și toți ceilalți fabricanți de jucării din lume.

Legoland Billund, primul parc deschis în 1968 (Foto: Legoland.com)

„Ca proprietari pe termen lung ai brandului Lego și acționari majoritari la Merlin, simțim mândrie și pasiune pentru această companie uimitoare, pentru echipa de management și salariații ei”, a declarat Søren Thorup Sørensen, CEO al lui Kirkbi. „Cu o înțelegere comună a afacerii și culturii ei, credem că acest grup de investitori are resursele colective necesare unice pentru a o echipa pe Merlin, inclusiv Legoland Parks și Legoland Discovery Centers, pentru următoarea fază de creștere. Vom asigura ca Legoland și celelalte activități din Merlin să-și atingă potențialul deplin, despre care credem că va fi mai bine urmărit în mâini private pentru a oferi experiențe fantastice vizitatorilor de toate vârstele din întreaga lume.” (Deadline.com)