Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind a decis convocarea Adunării Generale în sesiune extraordinară, în data de 11 iulie 2019, pentru a analiza oportunitatea declanşării unor acţiuni greviste în Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, se arată într-un comunicat de presă al MediaSind.

AgerpresFoto:

"Din informaţiile pe care le deţinem, ca urmare a restricţiilor bugetare, în data de 10 iulie 2019 angajații AGERPRES vor primi salariile diminuate cu 15% din cauza neplății sporului pentru condiții vătămătoare de muncă. SRJ MediaSind precizează că acest spor a fost acordat începând cu luna noiembrie 2018 în urma constatării de către specialiștii Direcției de Sănătate București și ai Institutului Național de Sănătate a mai multor noxe care pun în real pericol sănătatea angajaților din cea mai mare agenție de presă a statului", se arată în document.

Practic, spune Sindicatul, acei bani care erau folosiți de angajați pentru refacerea sănătății sunt acum tăiați, în condițiile în care agenția nu deține sumele necesare pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și pentru a înlătura noxele depistate.

"Precizăm că propunerile SRJ MediaSind înaintate Consiliului Director încă din data de 27 mai 2019, privind restructurarea/reorganizarea agenţiei în baza unor principii echitabile, de sus în jos, începând cu renunţarea la o funcţie de director general adjunct, transformarea direcţiilor în servicii şi eliminarea/comasarea birourilor, care ar fi diminuat semnificativ cheltuielile instituției, nu au fost luate în considerare", menționează sursa citată.

  • Este rușinos pentru guvernanți să ia o astfel de măsură chiar în anul în care Agenția Națională de Presă AGERPRES sărbătorște 130 de ani de la înființare. Angajații săi sunt „premiați” într-un moment aniversar prin reducerea veniturilor salariale cu 15 %.

"La Adunarea Generală vor fi invitați reprezentanți ai organizațiilor la care SRJ MediaSind este afiliat cu drepturi depline, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, precum și reprezentanți ai Casei de avocatură", spune MediaSind.

Citește și: