Deficit de 1,43% din PIB, la 5 luni, comparativ cu 0,83%, anul trecut. Veniturile nu fac față cheltuielilor

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 1 iulie 2019, 21:36 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat execuția bugetară la 5 luni cu o întârziere de circa o săptămână. Aceasta arată un deficit bugetar de 1,43% din PIB, respectiv 14,7 miliarde de lei, fiind mai mare, în termeni nominali, cu 80,5%. Așa cum se știe, veniturile nu reușesc să țină pasul cu cheltuielile dar încă nu a venit luna septembrie, când vor crește pensiile cu 15%. Cumva amuzant, se laudă cu o creștere a veniturilor ca procent din PIB, dar la cheltuieli Ministerul nu face un raport asemănător. Le spunem noi: 12,6% din PIB, anul trecut la 5 luni și 13,4% acum (pe total cheltuieli). Față de venituri, creșterea cheltuielilor e mult mai mare.

Ce spune MFP:

Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 123,8 miliarde lei, reprezentând 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018.

Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+18,5%), TVA (+12,8%), nefiscale (+11,5%), accize (+5,6%).

"Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12,8% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 24,8 miliarde lei", menționează sursa citată.
Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 7,8%.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 7,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 6,1 miliarde lei.


Cheltuielile

"Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 138,5 miliarde lei, cu 16,3% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 24,6% mai mari față de cele realizate în primele cinci luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% față de primele cinci luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 13,7%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15,0%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde mai mult decât față de aceeași perioadă a anului precedent."

Excludem programele de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe și, conform tabelului, cheltuielile de capital sunt în creștere cu doar 8,7%, adică jumătate de milion de lei, ajungând la 6,2 miliarde lei în așa-numitul "an al investițiilor" anunțat la începutul anului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7200 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  Ce-o sa ne mai distram in toamna , (Luni, 1 iulie 2019, 21:59)

  kokos [utilizator]

  cand n-o sa mai fie bani de salarii la bugetari si de pensii la pensionari!
 • +13 (19 voturi)    
  Nu va intristati! (Luni, 1 iulie 2019, 22:04)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ne mai da Firea niste vouchere si ne trece! Si ca sa fim cu sufletul impacat, poate mai da ceva la Catedrala Mincinunii Neamului.

  Si nu in ultimul rand, pentru munca grea depusa in serviciul cetatenilor, propun pensii speciale pentru toti membrii partidelor, indiferent de pozitie. Merita si ei.

  Economia duduie! Ne permitem!
 • +12 (18 voturi)    
  SI psd+alde+udmr ce mai fura? (Luni, 1 iulie 2019, 22:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Că de furat tot vor mai fura ceva. După ei potopul! Pare că nimic și nimeni nu-i mai poate opri pe acești ticăloși din Ciuma Roșie
 • -16 (24 voturi)    
  Singura sansa (Luni, 1 iulie 2019, 23:05)

  tudurache [utilizator]

  Singura sansa a Romaniei ca sa se dezvolte este marirea constanta a salariului minim si a pensilor mici.
  Nu-i nici un bai daca depasim 3%.
  Nu se poate trai cu 1200 de lei. E clar ca e nevoi macar de 2000 de lei pt un salariu minim.
  Din pacate psd-istii dau inapoi,n-au curaj sa se lupte cu ISARESCU si cu bolsevicii din vest.
  • +10 (14 voturi)    
   Pai fa 2000 de euro tataie minimul (Marţi, 2 iulie 2019, 1:32)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Sa vezi atunci ce-o sa duduie, cheltuielile ...
  • +8 (12 voturi)    
   Salarii (Marţi, 2 iulie 2019, 6:53)

   thinkbeforeyouspeak [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   ... nu mai bine dam la toată lumea câte 1 mil euro? Și stam toți acasă... concedii, distracție, nu mai trebuie sa muncim.
   Guvernul vorbește doar de măriri de pensii și de salarii dar niciodată de cum facem rost de banii cu care sa plătim pensii și salarii mai mari.
   E foarte simplu, vrem salarii și pensii mai mari? ori muncim mai mult ori ne împrumutam.
   Cel mai sănătos ar fi ca Guvernul sa se preocupe de-acum creem locuri de munca mai bine plătite, adică cum dezvoltam infrastructura, sistemul de educație, sănătate, cum eliminam risipa și eficientizam sistemul administrativ... sincer aceste lucruri nu prea apar pe agenda nici unui partid pentru ca înseamnă munca, timp și competente.
  • 0 (0 voturi)    
   Ma, (Marţi, 2 iulie 2019, 7:07)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   pana cand crezi ca ne mai imprumuta "bolsevicii" aia din vest?Si de unde luam ,ma,bani ca sa platim rate si dobanzi?Ai vazut ca Ceausescu te-a lasat fara caldura,fara lumina si fara mancare ca sa plateasca datoriile.
  • 0 (0 voturi)    
   memorabila asta cu, (Marţi, 2 iulie 2019, 7:34)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   ''bolsevicii din vest''.
  • 0 (0 voturi)    
   tu (Marţi, 2 iulie 2019, 7:58)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   ești mai tont ca ”elita” pesedacă. Vezi că te cooptează ăștia la guvernare.
  • 0 (0 voturi)    
   hai mai toarna un paharel (Marţi, 2 iulie 2019, 8:55)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Sa ne veselim nitel!

   admir finalul mirabolant - caldura mare mon cher!
  • +1 (1 vot)    
   Esti bugetar? (Marţi, 2 iulie 2019, 15:49)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Muncesti pentru bani sau esti pur si simplu un bugetar puturos si incompetent caruia cei care ii muncesc ii platesc un salariu nesimtit c sa voteze psd?
 • +11 (15 voturi)    
  PSD (Luni, 1 iulie 2019, 23:39)

  florinos [utilizator]

  Sa mai dam pensii speciale si Primarilor si Viceprimarilor ...
 • +1 (1 vot)    
  Daaaaaaaaaaaaaaa (Marţi, 2 iulie 2019, 7:08)

  Ioko [utilizator]

  Şi care e baiul?
  Măi oameni buni voi nu înţelegeţi că pe român îl interesează doar cât le măreşte PSD salariu sau pensia că măriri de preţuri sau inflaţie nu e interesant că Soros e de vină că doar el face economia în românia nu PSD care e la guvernare.
  Oare veţi pricepe vreodată că pe român nu îl interesează cât li se măreşte taxele sau facturile că ei aşteaptă la tembelizor cu bale la colţul guri până PSD le promite încă o mărire şi totul revine la normal.
  Voi înţelegeţi măi cârcotaşilor că nu contează cât de rău le merge românului că dacă PSD spune că le măreşte salariu totul e bine DEŞI ÎMI AMINTESC CĂ AM MAI AVUT SALARIU DE MILIOANE DE LEI ŞI DE FIECARE DATĂ CÂND MI SE MĂREA SALARIUL ÎMI MERGEA MAI RĂU CĂ TOATE ERAU MAI SCUMPE, DE FAPT AM AVUT SALARIU ÎN TOATE NUMERELE POSIBILE PE LUMEA ASTA ŞI ŞTIŢI CU CE AM RĂMAS DUPĂ ELE?...."cu 30 de ani pierduţi în care PSD încă mai caută salariul ăla după care să trăiesc mai bine pentru că de fiecare dată când îmi măreşte salariu îmi permit mai puţine".

  Dar nu vă faceţi griji că ăştia sunt mai nepregătiţi ca ăilalţi de dinainte aşa că le e cam greu să calculeze cu milioane aşa că după ce ajungeţi la salarii de zeci de mii ultima etapă va fi doar de sute de mii asta dacă nu e prea mult pentru ei apoi va face IARĂŞI CUM A MAI FĂCUT-O DE CÂTEVA ORI ÎN 30 DE ANI o primenire monetară şi iarăşi vor schimba banii şi sutele alea de mii sau milioane vor devenii iarăşi mii de iarăşi o să fiţi ofticaţi de ce nu aveţi salariul aşa de mare dar lăsaţi că vă rezolvă PSD că o luaţi de la capăt până ajungeţi la milioane din nou......SĂ MAI ÎNTREB DACĂ SUNTEŢI NEBUNI ROMÂNILOR DE NU ÎNŢELEGEŢI ÎN CE ILUZIE TRĂIŢI?

  PS: al naibii de nu m-aş mulţumi cu un salariu de 2000-3000 cum e în vest unde nu îl măreşte la fiecare alegere dar din care să pot să îmi plătesc facturile, să mănânc fără să mă împrumut de pe o lună pe alta şi să mai rămână şi câte ceva ca să mă relaxez după ce pun câte ceva la păstrare decât să tot mă joc jocul
 • +1 (1 vot)    
  normal (Marţi, 2 iulie 2019, 7:55)

  nahir [utilizator]

  că a crescut deficitul. Nu a zis hamsterul că avem creștere economică? Păi ce, deficitul nu e și el parter a economiei? Uite că a crescut și el.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by