Direcția generală antifraudă fiscală din cadrul ANAF se va reorganiza, dar va rămâne cu același număr de posturi. Totuși, persoanele încadrate pe funcția de inspector antifraudă în cadrul Direcției de combatere a fraudelor detașate la parchete, vor fi preluate de acestea, se arată într-un proiect de Ordonanță de urgență.

ANAFFoto: ANAF

Vezi proiectul aici

Astfel, parchetele care dispun de posturi de specialiști vacante vor ocupa definitiv numărul de personal deja încadrat pe posturi de specialitate în domeniul economico-financiar și vamal format profesional în acest sens la ANAF, iar în viitor cu personal încadrat direct pe post, prin concurs.

După ce se va publica în Monitorul oficial, Ordonanța aceasta va intra în vigoare în 30 de zile. Este vorba, în practică, de transferul personalului ANAF la Ministerul Public.

Cum e situația acum

Inspectorii antifraudă din ANAF sunt detașați în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști, așa cum am menționat anterior, prin ordin al președintelui ANAF, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după care se face un ordin comun. Specialiștii efectuează, din dispoziția procurorului, constatări tehnico-științifice, investigații financiare și alte verificări.

Inspectorii antifraudă sunt detașați pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii detașării, cu acordul acestora.

Practic, problema ar fi că indisponibilizează în paralel 2 categorii de posturi: pe deoparte posturile de inspectori antifraudă din cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, structură unde sunt numiți și, pe de altă parte posturile de specialiști în cadrul parchetelor, pe care aceștia sunt detașați.

Conform notei de fundamentare, situația duce la deficiențe de natură tehnică, ceea ce implică măsuri de remediere, lipsa acestora afectând activitatea a două instituții cu rol în prevenirea, combaterea și sancționarea faptelor de evaziune: pe deoparte ANAF și pe de altă parte unitățile de parchet care dispun de posturi vacante de specialiști pe care nu le pot ocupa prin concurs direct pe post, deoarece acestea pot fi ocupate exclusiv prin detașare de la Direcția de Combatere a Fraudelor.