În linie cu așteptările pieței, în ședința de joi a Consiliului de Administrație al BNR s-a decis menținerea dobânzii-cheie la 2.5%, păstrarea nivelurilor rezervelor minime obligatorii și a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare. Guvernatorul BNR va susține la ora 15 un briefing de presă în care va detalia aceste decizii.

Considerăm că rata dobânzii la politică va rămâne neschimbată la nivelul de 2,5% în restul anului 2019, însă BNR ar putea discuta implicațiile unei majorări potențiale a ratei dobânzii la următoarea reuniune a CPM din august, când va fi aprobat un nou Raport privind inflația, se arată într-o notă publicată de BCR imediat după decizia CA al BNR.

Cum cele mai mari bănci centrale din lume ar putea avea în vedere reduceri ale ratei dobânzii sau alte măsuri de atenuare, BNR se va afla într-o situație și mai dificilă atunci când va evalua impactul unei majorări potențiale a ratei dobânzii. În timp ce inflația ar justifica o politică monetară strânsă (prognoza noastră arată o inflație de bază între 3,5% și 4% în a doua jumătate a anului), posibilitatea de a vedea mari influxuri de capital de portofoliu declanșate de diferența dintre rata dobânzii va avea un efect descurajator în creșterea ratei dobânzii. În schimb, BNR își va reafirma probabil angajamentul de a controla strict lichiditatea pieței.