La sfârșitul lunii aprilie 2019, la nivelul administrației publice locale erau înregistrate 271.315 posturi ocupate, în cadrul instituțiilor publice finanțate integral din bugetele locale, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), transmise la solicitarea HotNews.ro. Bineînțeles, cei mai mulți angajați sunt în administrația publică centrală, în jur de 800.000, din care aproape 600.000 în instituțiile finanțate integral din bugetul de stat. Pe total, aparat de stat, avem circa 63 de bugetari la mia de locuitori, dacă luăm datele publice cele mai recente. Vezi mai jos cum stă fiecare județ.Pe baza datelor furnizate de Finanțe, ne-am uitat să vedem câți bugetari din administrația publică locală sunt la mia de locuitori pe fiecare județ în parte.
Top 5 județe cu cei mai mulți
1. Vâlcea - 19,2 la 1000 locuitori
2. Tulcea – 19
3. Sălaj - 19
4. Gorj – 18,6
5. Caraș – Severin – 18,4
Top 5 cu cei mai puținiBihor – 10,9
Brașov – 11
București – 11
Ilfov – 11,1
Brăila – 11,3 (la egalitate cu Dolj)
Dacă introducem și instituțiile finanțate parțial sau total din venituri proprii, atunci ar fi vorba de 22,5 persoane la mia de locuitori în administrația locala.
Vezi mai jos situația pe toate județele
1. bugetari useless, pentru care au fost ”create” posturi;
2. bugetari indispensabili (invatamant, politie, pompieri, etc)
Iar cei din a doua categorie filtrati in:
2a - cei care isi fac treaba si stiu cum sa si-o faca;
2b - cei care au ajuns acolo in bataia vantului, fara chemare si carora le trebuie, ca si la cei din categoria 1, sutul in kr pentru a-si cauta altceva!
pentru ca nu mi se pare firesc sa fie categorisiti in aceeasi oala cu administratia locala, sunt bugetari, dar nu fac treburi administrative. ma astept ca legea sa fie tampita, dar totusi sunt destul de multe categorii in legislatie si nu sunt sigur daca este asa.
De ce ?
meseria de politist este cat se poate de importanta intr-o democratie si daca este exersata corect, este una mai mult decat respectabila. dar discutia este despre incadrarea lor in breasla administratorilor... daca am putea sa ramanem la subiect, ar fi foarte ... respectabil.
Suntem obligati sa mimam respectul dar oare chiar il avem ?
e.g. nu am respect pt popi , politisti, inclusiv benzile de jamdarmi, armata, profesori (cu mici exceptii), doctori (cu exceptii).
Lista nu este terminata dar contine 90% dintre consumatorii bugetului public.
De ce ?
Pe lângă asta, în România s-a păstrat moidelul sovietic în care poliția se ocupă de permise, de înmatriculări, de cărți de identitate etc. Astea sunt aspecte administrative, nu sunt treaba poliției.
Pur si simplu habar nu au ce e managementul si de aceea nu pot implementa aproape niciun proiect, le lipseste simtul valorii care, de bine, de rau, se masoara in bani si e data de piata libera. De prin '45 incoace, toti "managerii" de la stat, se feresc ca de dracu' de concurenta si de piata libera. Tot ce stiu sa faca e ce faceau si comunistii: sa faca alegeri pentru noi si sa ni le bage pe gat.
Avem nevoie de altfel de politicieni ( in prima faza ) si altfel de bugetari ( in fazele ulterioare ) care sa inteleaga ca sunt acolo in slujba cetateanului si pentru a-i face viata mai usoara, nu pentru a-i o reglementa cum ii taie capul.
Ce spui tu, etapa 2.
Daca se doreste, se poate ajunge unde trebuie step by step. Daca e s-o luam pe alta abordare, as incepe fix cu sporurile si beneficiile, ca tot au unii spor de monitor, ei fiind angajati pentru introducere date in calculator.
Hai sa raportam pe trei coloane, pe fiecare judet, sa vedem atunci ce iese, nu?