Legea recunoştinţei între generaţii: În ce țări mai există și cum funcționează

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 5 iulie 2019, 11:28 Economie | Finanţe & Bănci


Copiii majori apţi de muncă ar putea fi obligaţi să-şi întreţină părinţii inapţi de muncă
Foto: sxc.hu
​Potrivit unui proiect de lege depus de 73 de parlamentari, majoritatea PSD, copiii majori apţi de muncă ar putea fi obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă. HotNews.ro a căutat să afle dacă mai există țări în care un asemenea mecanism există, și mai ales cum funționează. Din documentarea noastră a reieșit că o asemenea lege operează în câteva țări asiatice (China, India, Bangladesh, Coreea de Sud sau Singapore), cu mici diferențe. De asemenea, o lege similară operează în câteva state americane, cu precizarea că acolo nu există pensii date de stat.

 • Bangladesh: Legea privind întreținerea părinților

Există din 2013. În cazul în care copiii adulți nu asigură întreținerea părinților fără să invoce vreun "motiv logic", părinții pot depune o plângere împotriva acestora. Fiecare adult este obligat să ofere părinților o sumă ”rezonabilă” de bani pentru întreținere. În cazul în care aceștia nu își ajută părinții, amenzile urcă până la 1.200 de dolari SUA (echivalent în moneda locală) sau cu închisoare de cel mult 3 luni.

În mod tradițional în Bangladesh, familia joacă un rol important în susținerea persoanelor în vârstă. Dar și acolo, societatea a suferit schimbări structurale. Creșterea rapidă a industrializării, urbanizarea și globalizarea a făcut ca fenomenul migraționist să ia amploare. Pentru o viață mai bună, localnicii tineri emigrează, în vreme ce părinții acestora preferă să rămână acasă. Această situație îi face pe cei plecați să acorde mai puțină atenție celor rămași acasă, iar pe de altă parte există o serie de tineri pentru care părinții lor scad în importanță. Vezi aici cum arată legea din Bangladesh..

 • China: Legea pentru protecția drepturilor și intereselor persoanelor în vârstă.
Legea există tot din 2013. "Membrii familiei trebuie să aibă grijă de nevoile spirituale ale persoanelor în vârstă și să nu le ignore sau să le neglijeze. Cei care trăiesc separat de persoanele în vârstă, sunt obligați să-i viziteze și să le trimită atenții. Vezi aici cum arată legea din China.

 • India: Legea privind întreținerea și bunăstarea părinților și a persoanelor în vârstă.
Copiii adulți și / sau nepoții sunt obligați să sprijine financiar cel puțin un părinte sau bunic. Amenzile sunt de circa 75 USD și/sau închisoare de până la 3 luni. Vezi aici cum arată legea indiană.
 • Singapore: Maintenance of Parents Act
Legea există din 1995. Copiii adulți trebuie să plătească fiecărui părinte cu vârsta de cel puțin 60 de ani, fie o indemnizație lunară, fie o sumă forfetară pentru întreținere. În general, legile privind asistența filială completează eforturile Guvernelor de a sprijini persoanele în vârstă. În ultimele decenii, în Bangladesh și India deși volumul plăților destinate seniorilor a crescut, banii rămân insuficienți pentru a satisface nevoile de bază ale persoanelor în vârstă.

În Singapore, peste 70% dintre respondenții implicați într-un studiu național privind cetățenii în vârstă au raportat că transferurile de bani de la copii reprezintă cea mai importantă sursă de venit.

În Coreea, Statul îi sprijină prin diferite măsuri fiscale pe tinerii care au grijă de părinți. Însă efectele acesteia sunt mai degrabă simbolice, fiind evidente lipsa de eficacitate a unei asemenea măsuri.

Ce au mai constatat autoritățile din statele în care există asemenea legi:
 • Femeile asigură aproximativ 70% din îngrijirea fizică și din banii pentru seniori, ceea ce duce la disparități salariale de gen. Multe dintre femeile angajate cu contracte de muncă au demisionat pentru a deveni îngrijitori (neplătiți) ai seniorilor.
 • Deși legea îi obligă pe tineri să le ofere seniorilor bani, aceștia n-o fac, dar sunt foarte puține cazurile în care părinții își dau în judecată copiii pentru a-i obliga la plată. Procedând astfel, s-ar confirma faptul că contractul dintre generații a eșuat.
 • Asemenea legi funcționează bine în state cu venituri peste medie și o cultură familială solidă (Singapore). Spre deosebire de Guvern, familia se pricepe mai bine la evaluarea nevoilor persoanelor în vârstă și pot fi capabili să răspundă în mod mai adecvat și mai rapid acestor nevoi.
 • În general, asemenea legi nu sunt eficiente. Nici în Singapore ca urmare a legii nu s-au constatat creșteri ale volumelor de plăți către seniori. Pe scurt, cine a dorit și a putut să își ajute părinții au făcut-o și înainte de apariția legii. Cine nu a avut de unde plăti, nu o face nici constrâns de lege.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18553 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  ... (Vineri, 5 iulie 2019, 11:58)

  Alex_100 [utilizator]

  Si de Iliescu cine o sa aiba grija?
  • +4 (8 voturi)    
   cancerul, sper! (Vineri, 5 iulie 2019, 14:43)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Alex_100

   .
 • +31 (33 voturi)    
  mda (Vineri, 5 iulie 2019, 12:09)

  SoulSearcher [utilizator]

  deci noi vom fi singura tara din Europa care va avea asa ceva...

  si va faceati griji ca PSD-ul nu se gandeste la viitorul romanilor...

  stau si ma intreb oare de ce mai platim contributie CAS ?

  ca sa aibe guvernul fura, iar de restul ce da la bugetari si la pensionarii speciali.... evident
  • +3 (15 voturi)    
   UE are norme privind "obligatia alimentara" (Vineri, 5 iulie 2019, 14:26)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Regulamentul CE 4/2009 a intrat in vigoare in 2011 si prevede o generalizare in statele membre a "obligatiei alimentare" intre ascendentii si descendentii dintr-o familie.

   O parte din tarile care au coduri civile (altele se bazeaza doar pe jurisprudenta), gen Franta, Belgia, Olanda, Italia, chiar Germania, prevad clar articole in acest sens:

   -copiii sunt obligati ca in caz de nevoie a parintilor sa le asigure acestora, citez "alimente, haiine, locuinta, cheltuieli medicale si farmaceutice" !

   In mai multe state UE, daca refuzi sa asiguri parintilor sustinere, dupa ce te-a obligat si instanta prin hotarare, risti o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare si amenda penala !

   Toate aceste informatii sunt libere de acces pe Internet, le gasiti usor, nu inteleg de ce se discuta despre Singapore cand legislatia de acest gen e aplicata de justitia franceza, italiana sau belgiana !
   • +2 (8 voturi)    
    cred ca faci o confuzie (Vineri, 5 iulie 2019, 16:06)

    themihai [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    cred ca faci o confuzie. Din cate am citit eu CE 4/2009 este despre responsabilitatile ingrijitorilor si nimic nu faci din copii ingrijitorii copiilor.

    "Persoana (persoanele) pentru care este solicitată sau căreia (cărora) i (li) se datorează întreținerea și persoana care își asumă cu titlu principal îngrijirea acestei (acestor) persoane ...."
   • -1 (3 voturi)    
    cred ca faci o confuzie (Vineri, 5 iulie 2019, 16:54)

    themihai [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Edit:
    cred ca faci o confuzie. Din cate am citit eu CE 4/2009 este despre responsabilitatile ingrijitorilor si nimic nu *face din copii ingrijitorii parintilor.

    "Persoana (persoanele) pentru care este solicitată sau căreia (cărora) i (li) se datorează întreținerea și persoana care își asumă cu titlu principal îngrijirea acestei (acestor) persoane ...."
  • +7 (7 voturi)    
   De ce platim CAS? (Vineri, 5 iulie 2019, 15:45)

   Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Ca sa ne aliniem legislatiei tarilor central africane. Iata sursa de inspiratie pentru parlamentarii nostri. Adica ai vostri, ca ai mei nu mai sunt de ani buni.
 • +24 (30 voturi)    
  sclavi (Vineri, 5 iulie 2019, 12:22)

  sorin3 [utilizator]

  Ce face singurul nepot care are 2 parinti si 4 bunici+ vreo 2 strabunicii n grija + 3 copii ai lui?
  De ca platim pensii altora, daca ceilalti nu platesc pensii parintilor nostrii?
  Copii nu au cerut sa fie adusi pe lume deci nu pot avea obligatii legale catre parinti. E imoral si e sclavie.
  • +1 (1 vot)    
   sunt N cazuri (Vineri, 5 iulie 2019, 17:15)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Ce face copilul daca parintele a lasat mostenirea altui frate sau altuia din afara familiei iar lui nimic ? Ce face copilul daca a fost bolnav in spital iar parintii n-au vrut sa aiba grija de el ? El va avea grija de ei ? Ce face cel care s-a stabilit de la 18 ani cu familia in Italia sau Spania iar parintii spun ca nu vor sa mearga acolo ca sa stea si ei acolo. Parintii o sa-i pretinda copilului sa se mute inapoi in Romania sa aiba grija de ei sau ii baga la puscarie ? Ce face copilul daca parintii au fost betiti, si-au vandut casa si toata averea ca sa bea, i-au mai batut si pe ei din cauza bauturi ? Ce face copilul daca parintele sta de dimineata pana seara la baut in birtul satului, apoi fiind dependent de bautura si cu o stare materiala precara(bautura ii consuma toate resursele), il da in judecata pe copil ca sa bea si mai mult. Rezolvarea cu forta prin lege nu mi se pare corecta. Ce face un copil daca are salariul minim pe economie si 2-3 copii de crescut, mai da 20% din salariu si parintilor ? Daca unui copil nu ii se pare drept sa-si ajute parintele(cazuri rare) probabil ca asa este drept/moral in multe cazuri. Pentru greselile parintilor care ajung intr-o situatie dificila din cauza lor, ajung acum sa sufere si copii si nepotii ? ce vina au ?
 • +16 (20 voturi)    
  In sfarsit (Vineri, 5 iulie 2019, 12:30)

  varavara [utilizator]

  In sfarsit intram si noi in randul tarilor asiatice. Din pacate nu intram si din punct de vedere al dorintei de munca. Are grija psd-alde sa incurajeze nemunca si trantoreala platita, numai sa fie votati.
 • +1 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 5 iulie 2019, 12:37)

  complet_retard [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   1989-2019 nu se pun (Vineri, 5 iulie 2019, 14:33)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   aia a fost bir pentru Nomenclatura, la fel si cotizatia la sanatate si de altfel INTREAGA impozitare salariala.

   Cum nu primiti niciun tratamnt moka pentru ca sunteti cotizanti, asa nu veti primi nici pensii, sclavilor.

   Puneti mana la munca si bagati pentru ca tara are nevoie de banii vostri.
  • +3 (3 voturi)    
   E, na, acum te compari cu SUA (sau SAU, cum vrei) (Vineri, 5 iulie 2019, 15:43)

   Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   N-ai vazut-o p-aia cu Bangladesh? E? Intra si Romania in randul tarilor civilizate. Tot inainte, clasa muncitoare!
 • -5 (9 voturi)    
  :)))) Motiv logic.. cum ar fi o pensie? (Vineri, 5 iulie 2019, 12:38)

  Lok [utilizator]

  Si sa ai grija de spiritualitate? Da ... foarte mici diferentele.
 • +6 (10 voturi)    
  Dar de ce insista pe legea asta acuma? (Vineri, 5 iulie 2019, 12:43)

  Lok [utilizator]

  Voturi? Altceva nu vad. Oricum la cat de neconstitutionala e, e doar gargara politica.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 5 iulie 2019, 20:02)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui Lok

 • +8 (10 voturi)    
  ??/ (Vineri, 5 iulie 2019, 12:49)

  Paul_ [utilizator]

  Ok. Atunci ar trebuie sa nu mai platim CAS.
 • +2 (12 voturi)    
  Asta va fi legea criminalilor (Vineri, 5 iulie 2019, 13:08)

  teo4ro [utilizator]

  Desigur, la prima vedere e un gest nobil sa le asiguri parintilor tai siguranta de care au nevoie la varsta inaintata... Dar daca te trezesti la realitate si incepi sa te uiti in adancul romaniei, iti vei da seama ca multi batrani vor ajunge ucisi de proprii copii, doar ca acestia sa scape de corvoada asta. In ziua de azi sunt batrani batuti si amenintati zilnic de catre odrasle pentru a le da pensia. Imaginativa cum vor face cand vor auzi ca trebuie sa le asigure ei bani parintilor. Din pacate nu exagerez deloc cand fac previziunea asta. Va fi un moment sumbru in istoria noastra.
  • +1 (1 vot)    
   Ce spui tu (Vineri, 5 iulie 2019, 17:59)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

   este foarte plauzibil si din cate mi-amintesc, chiar la case mai mari si democratice din Europa s-a facut auzite "ingrijorari" cu privire la numarul mare de batrani si sunt convins ca se fac eforturi pentru a micsora acest numar. Deci, Romania este in trend.
 • +8 (8 voturi)    
  amuzant! (Vineri, 5 iulie 2019, 13:11)

  _cata_ [utilizator]

  Intretinerea este reglementata deja.
  Nu ieri de azi ci de pe vremea lui Cuza in Romania.
  E amuzant sa vezi cum parlamentarii mai dau o lege la ce exista deja, media cum vine si ia pulsul daca e bine sa avem sau nu cand legile in vigoare prevad deja asta.
  SI nu doar ajutor catre parinti ci si catre frati, bunici, etc :)

  Lectura incepe aici si apoi articol cu articol: https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-513-caracterul-legal-al-obligatiei-de-intretinere-dispozitii-generale

  Spor!
  • +2 (2 voturi)    
   aiureli (Vineri, 5 iulie 2019, 15:06)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui _cata_

   Un demers politicianist marca PSD, caruia putin ii pasa oricum...Goana dupa voturi...
 • +8 (8 voturi)    
  contributie (Vineri, 5 iulie 2019, 13:25)

  anca_17 [utilizator]

  Parintii si bunici, de-a lungul timpului au cotizat la fondul de pensii. Unde sunt acei bani? De ce mai cotizam la acest fond daca trebuie sa ne intretina copiii?
  Statul sa restituie fiecaruia contributiile stranse, sa anuleze cotizatiile la CAS si apoi sa dea o asemenea lege.
 • +3 (5 voturi)    
  Prostie “cat China”! (Vineri, 5 iulie 2019, 13:27)

  Alui [utilizator]

  Daca legea impune sustinerea parintilor naturali sa vezi cati tati naturali o sa se anunte brusc! Vecini, colegii mamei, postasi, soferi de tir, etc, etc. Plus violatorii!
  Si chair intr-o familei normala cu mai multi copii, poate unii copii se descurca fara ajutorul parintilor, iar fratii lor nu, pe aceia sustinandu-i parintii pana la adanci batraneti! Cine ii sustine la batranete pe parinti? Fratii care sau descurcat sau fratii care au papat averea parintilor? Cine stabileste cat da fiecare frate? Cine stabileste cat dai la parinti si cat dai la socri?
  Un lucru e clar! PSD-ul ii anunta pe batrani ca pot uita de pensia de la stat!
 • +2 (8 voturi)    
  Se pregateste (Vineri, 5 iulie 2019, 13:29)

  ACP [utilizator]

  integrarea in Uniunea Euroasiatica care nu se va opune gratierii coruptilor si penalilor sa ajunga presedinti.
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 8 iulie 2019, 9:34)

   complet_retard [anonim] i-a raspuns lui ACP

 • +2 (6 voturi)    
  pai si pensia (Vineri, 5 iulie 2019, 13:36)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  pensia ce mai e nene? ca aia e de fapt. copiii au grija de parinti si bunici. asta-i pensia.
 • +3 (5 voturi)    
  Si in vestul Europei (Vineri, 5 iulie 2019, 13:52)

  sfarleaza [utilizator]

  In Belgia de exemplu nu exista o lege specifica, dar copiii sunt obligati sa suporte cheltuielile de spitalizare, casa de batrani, etc. atunci cand fiscul arata ca acestia au resursele necesare.
  • +1 (1 vot)    
   Daca nu exista o lege, specifica sau nu... (Vineri, 5 iulie 2019, 15:26)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   .. cum anume sunt aia OBLIGATI?
   Cine-i obliga, care sunt sanctiunile, in baza a ce?!?
   Incercati sa explicati, altfel mesajul e confuz.
   • 0 (0 voturi)    
    @prostu’ satului (Vineri, 5 iulie 2019, 20:31)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    In Belgia intervine in speta Codul civil si Codul fiscal, prin multiplele aplicari la situatii specifice (greu de enumerat aici...) Ideea este ca legea impune parintilor sa isi intretina copiii pana la majorat (logic), iar copiii sa subvina necesitatilor parintilor lor atunci cand acestia nu mai au resursele necesare. Toate acestea ca si completare, dincolo de resursele alocate de stat (pensie, asigurari sociale, etc) daca resursele sunt insuficiente (cheltuieli mai mari decat venituri). Este vorba si de un mijloc de a bloca pe cei care vor sa profite pe nedrept de resursele alocate celor care au intr’adevar nevoie.
 • +4 (4 voturi)    
  Suma data se taxeaza? (Vineri, 5 iulie 2019, 14:06)

  mbogdan1 [utilizator]

  Pensia platita de copii catre parinti\bunici se impoziteaza?
  Mie imi pare o alta forma de a mai mulge bani de la contribuabili...
 • +5 (5 voturi)    
  bine-bine, sa zicem (Vineri, 5 iulie 2019, 14:24)

  CVL [utilizator]

  ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
  Sa zicem ca tu, parlamentar PSD, votezi asa o aberatie, caci sa dai la politrucii tai redevente pe viata nu te gandesti ca tot o gura de hranit au si cei care pe bune au trudit o viata intreaga ca si amicii tai de potlogarii din diverse functii gras platite. Buun, revenind: judecatorul decide 20% in cuantum de x lei lunar catre parinti+20% cuantum lunar catre bunici (ca deh, unele familii au in viata ambele categ de pensionari carora pensiile nu le ajung macar pentru utilitatile pe iarna). Deci al nostru om se trezeste cu 40% venit net mai mic. Dar cum judeci: trimiti in judecata toata familia, toti cu veniturile pe masa si judecatorul decide: tu dai x lkei, tu y lei? Si ce te faci cand urmare a politicii PSD - ALDE - UDMR, omul nostru ramane somer? Te duci la alta instanta sa recalculeze cat datorezi sau sa te scuteasca? Doamne fereste sa fie vacanta judecatoreasca sau sa te cheme la proces peste 1 an, ca te si baga la munca comunitara + puscarie ca nu poti sa iti intretii parintii.
  Rusine voua, politruci care ne faceti viata grea. Eu cu sora mea am avut grija de mama pana s-a stins fara legea voastra idioata. Nu mai stiti cum sa ne furati ca sa dati in contul sprijinului la votul pe legile tale stupide mita pentru tot mai multe categorii de indivizi. Rusine incompetentilor!!!
 • +5 (5 voturi)    
  Abia astept... (Vineri, 5 iulie 2019, 14:37)

  dalu [utilizator]

  ... sa-i vad pe Liviu, Rovana, Veorica, etc chemandu-si odraslele in instanta :-)))
 • +4 (6 voturi)    
  Recunostiinta , (Vineri, 5 iulie 2019, 14:40)

  mos ion roata [utilizator]

  nu are nevoie de legi. Cand ea exista copii isi ajuta copii din toata inima lor.Cand nu exista poate sa dea si mama psd-ului o lege ca nemernicii se vor fofila de la plata.Dar la noi nu e cazul fiindca parintii au avut milioane de marci,dolari,euro, si au ajutat si mai ajuta copii in speta politicieni sa cumpere masini scumpe si vile in tara sau strainatate (exemplu Salzburg,Monaco,Torino etc) sau in tara. Totodata parintii mai au si frati si surori care doneaza sume imense copiilor si nepotilor.
 • +5 (5 voturi)    
  nu uitati sa va aratati recunostinta fata de psd! (Vineri, 5 iulie 2019, 14:48)

  Antenistontel [utilizator]

  la vot!
  iar dupa ce pierd puterea, prin denunturi privind infractiunile comise!
 • +1 (1 vot)    
  nuuu (Vineri, 5 iulie 2019, 15:26)

  nash pandelica [utilizator]

  in america nu sunt pensii date de stat, adica speciale, ci pensii date de asigurarile sociale, pe baza contributiei personale. numai ca si serviciul asigurarii sociale este tot parte a administratiei, a guvernarii.
  contributia angajatului, dar si a angajatorului, la social security este lege federala, pe tot cuprinsul sua.

  in plus, angajatii pot beneficia de pensii private, cu contributie benevola a salariatului, dar odata ce salariatul contribuie, contribuie si angajatorul cu ceva.
  asta fiind bashca de contributia la asigurarile sociale, adica cum spuneam, in plus.
  nu ca la pilon, unde se rupe din contributia ta la asigurarile sociale.

  sindicatele mai organizeaza, acolo unde sunt si vor, alte pensii complimentare, dar numai prin contributie benevola.

  cat de legi care sa te oblige sa dai parte din venit parintilor, inca n'am auzit in sua.

  oricum, de foame nu se moare. iar pensionarii au asistenta medicala asigurata, tot pe baza contributiei din timpul cat au lucrat. sistemul medicare.
 • +1 (1 vot)    
  PSD se dovedeste PROST de bubuie (Vineri, 5 iulie 2019, 15:38)

  torna_fratre [utilizator]

  -statul de ce nu da o lege ca cei care nu muncesc dar pot si refuza un job sa faca puscarie?
  -deasemenea de ce nu ii baga in puscarie pe cei care trebuie sa plateasca daune,aka varanul,dar nu le platesc cu toate ca locuiesc in vile de milioane de euro?
  -parlamentarii de ce sa nu faca puscarie daca o lege ,votata de ei,produce inegalitati si prejudicii unor persoane?vezi amnistia mascata cu criminali eliberati...
  -de ce mai platesti analize daca platesti asigurare medicala?
  -de ce mai platesti asigurare pensie,somaj daca trebuie sa platesti pensie parintilor?
  -de ce parlamentarii au drept de pensie speciala?doar ca voteaza ca idiotii legi proaste?
  si in final psihiatrii l-au controlat la cap pe bolnavul asta psdist care a propus aberatia asta?
  pute pamantul sub cadavrele psdiste ...
 • -2 (6 voturi)    
  k (Vineri, 5 iulie 2019, 16:48)

  cartofiprajiti [utilizator]

  si Italia are aceasta lege ...e FOARTE BUNA!!!
  • +2 (2 voturi)    
   fake (Vineri, 5 iulie 2019, 18:40)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   statul italian plateste mia de euro prin care se angajeaza badanta
 • +2 (2 voturi)    
  Deci statul roman va ramane doar cu pansionarii (Vineri, 5 iulie 2019, 17:07)

  Fu Leng [utilizator]

  Speciali, aia tineri si cu putere de munca. Trage odata si impusca doi iepuri, scapa de platit pensile minime si ii mai si taxeaza pe copiii care vor plati o anumita suma parintilor, ca doar e venit impozabil, NU? Ahhh, or sa aiba bani sa-si dea si a doua pensie speciala!!!
 • +2 (2 voturi)    
  legea recunostintei (Vineri, 5 iulie 2019, 17:20)

  gentro [utilizator]

  doamne cate gogomanii mai puteti insirui pe acest site!
  sunt in USA din 1985 si sunt la pensionare. primesc pensie de la guvernul federal -social security.
  nu sunt bani de la cutia milei ! sunt pensie de stat!
  guvernul federal opreste cotizatia automat din fiecare salariu, pentru fiecare zi de munca, pentru viata intreaga. mai cititi si voi inainte de a scrie. putina stiinta = multa prostie.
  • +1 (1 vot)    
   ! (Vineri, 5 iulie 2019, 18:24)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui gentro

   Aici suntem la capatul opus.
   Ceea ce platim zboara precum vantul in directii necunoscute noua .
   Nu sunt gogomanii, sunt apogeul cosmarului in care traim zilnic.
   Si pe noi ne mira cum sunt alesi cei care elucubreaza aberatii de genul acesta.
   Probabil avem o karma de neam ce trebuie sa o ducem pana la sfarshitul vietii
 • +1 (1 vot)    
  Mai aproape nu v-ati uitat? (Vineri, 5 iulie 2019, 17:59)

  LaCocaLoca [anonim]

  In Cehia exista Legea Familiei Nr. 94/1963, o lege comunista bineinteles, care este insa are ca scop ca parintele sau bunicul sa aiba un minim decent de trai, nu mai mult. Sunt prevazute toate cazurile posibile (de exemplu copilul poate fi obligat sa finanteze un parinte bolnav, dar nu un parinte alcoolic, somer cronic si care nu-si cauta de lucru, sau un parinte decazut din drepturile parintesti).

  Interesant este ca in vreme ce Romania incearca sa-si impovareze si mai mult tinerii, Polonia a aprobat azi ZERO TAXE PENTRU TINERI. Pentru toti tinerii, nu doar pentru IT-sti. Ce ziceti voi de chestia asta?
 • 0 (0 voturi)    
  parinti, cuscrii, soacre, gineri, nepoti.... (Vineri, 5 iulie 2019, 18:01)

  aresul [utilizator]

  In Romania, o asemenea lege va avea ca efect opusul obiectivului (declarat). Pe specific, nu cred ca este nevoie sa mentionez certurile interminabile, nenumaratele procese, situatiile (financiare) complexe, etc.
  Cred ca asemenea proiecte legislative sunt prostesti sau au un obiectiv nedeclarat.
  Daca un copil isi ajuta parintele nevoias, o face pentru ca poate si pentru ca este...familie.
 • +1 (1 vot)    
  statul se spala pe maini (Duminică, 7 iulie 2019, 0:16)

  matematics89 [utilizator]

  asta ar trebui sa fie datoria statului, adica se pot plati cazare si mancare si paza extrema unui detinut, in valoare de 3000 de ron in afara de plata proceselor si a politiei implicate...de ce nu se iau banii de la detinuti, ii pun pe ei sa-si plateasca puscaria si se dau banii catre batranii bolnavi sau singuri. statul trebuie sa aiba grija de ei, ei la randul lor au facut copii pentru stat, nu pentru ei, desi nu realizeaza acest lucru. statul se spala astfel pe maini de indatorirea esentiala de a asigura o viata decenta oricarui cetatean, fie prin ajutor social, pesoane de ingrijire si/sau alte metode. din nou, primatele din romania vor fi pacalite...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by