Românii cu amenzi neplătite vor avea dreptul la un mediator de la Fisc, iar executarea silită se suspendă până la finalul procedurii

de DP     HotNews.ro
Vineri, 5 iulie 2019, 12:25 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews
ANAF a publicat ​Ordinul care reglementează procedura de mediere între autoritatea fiscală și contribuabili, aceasta aplicându-se persoanelor pentru care a fost demarată procedura de executare silită. Aceștia au posibilitatea ca, în termen de 15 zile de la comunicarea somației, să depună la organul fiscal competent o notificare privind intenţia de mediere. Fac obiectul procedurii de mediere între organul fiscal şi debitor obligaţiile fiscale, amenzile de orice fel, precum şi alte creanţe bugetare, specificate în somaţie. Foarte important: de la data la care debitorul notifică organului fiscal intenţia de mediere, se suspendă procedura de executare silită.
Procedura de mediere constă în:
a) clarificarea situaţiei obligaţiilor înscrise în somaţie, dacă respectivul debitor are obiecţii cu privire la acestea;
b) analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situaţiei economice şi financiare a debitorului în scopul identificării unor soluţii optime de stingere a obligaţiilor, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată prevăzute de lege.

În termen de maximum două zile de la primirea notificării privind intenţia de mediere, organul fiscal înştiinţează debitorul cu privire la organizarea întâlnirii în vederea realizării procedurii de mediere. Data organizării întâlnirii nu trebuie să depăşească termenul de 10 zile de la primirea notificării intenţiei de mediere.

Notă: în cazul în care debitorul este înrolat în spaţiul privat virtual, înştiinţarea privind organizarea întâlnirii în vederea realizării procedurii de mediere se comunică prin această modalitate.

În cadrul întâlnirii se au în vedere cel puţin următoarele:
a) punerea de acord între debitor şi organul fiscal în legătură cu obligaţiile fiscale înscrise în somaţie;
b) analiza situaţiei economice şi financiare pe baza justificării puse la dispoziţie de către debitor, precum şi a oricăror altor documente sau informaţii existente la nivelul organului fiscal;
c) identificarea soluţiilor optime de stingere a obligaţiilor, inclusiv posibilitatea de a solicita înlesnirile la plată în condiţiile prevăzute de lege.

Rezultatul medierii, precum şi soluţiile optime de stingere a obligaţiilor se consemnează într-un proces-verbal privind rezultatul medierii, al cărui model este prevăzut în ordin. Procesul-verbal se întocmeşte în două exemplare, dintre care un exemplar se înmânează debitorului, iar un alt exemplar se arhivează la organul fiscal. Articol realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2498 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  „Mediator” de la fisc??? (Vineri, 5 iulie 2019, 12:44)

  prec [utilizator]

  Amenzile sunt „opționale” sau „negociabile”? Puneți putorile în măsură să facă treabă, nu să se bucure doar de „vacanțe” prelungite și „vouchere” de vacanță.
  • +1 (1 vot)    
   De ce crezi că se dă șpagă pt angajare la stat? (Vineri, 5 iulie 2019, 15:57)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui prec

   ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by