Mugur Isarescu, BNR: Îndatorarea țării arată bine, datoria NU a crescut ca pondere în PIB. Suntem la 35% datorie publică în PIB, problema este ce anume facem cu banii împrumutați

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 10 iulie 2019, 11:20 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, urmareste ca inflatia sa nu depaseasca anul acesta 3,5%
Foto: BNR
”Asistăm la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbției interne dincolo de potențialul economiei. Cererea excedentară de consum a continuat să erodeze contul curent. Vedem o creștere economică robustă, în atenuare faţă de maximul postcriză înregistrat în anul 2017, bazată în continuare pe consum”, a declarat miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la lansarea Raportului Anual al Băncii Centrale. HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO conferința de presă ocazionată de prezentarea Raportului Anual al BNR.Ce a mai spus Isărescu:
 • Agențiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci și dacă autoritățile înțeleg gravitatea acestui fapt. Pentru că o corecție nu se va face cu ușurință.
 • BNR a făcut un profit de 1,1 miliarde de lei în 2018. 80% din el - aproape un miliard de lei- a fost transferat la bugetul de stat. Diferența nici vorbă să se dea sub formă de bonusuri pentru conducere. Conducerea nu ia bonusuri ci doar personalul care are merite profesionale deosebite!
 • Profitul BNR se datorează administrării rezervei în valută. Nu din politica monetară. Emisiunea monetară e pe pierdere.
 • Riscul privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar -bancar a revenit începând din a doua parte a anului 2018. Adoptarea neașteptată a OUG 114 ale cărei prevederi inițiale afectau stabilitatea financiară și limitau eficiența politicii monetare. Au existat apoi inițiative legislative declarate ulterior neconstituționale: introducerea unor plafoane maxime ale ratelor de dobândă, eliminarea titlului executoriu al contractului de credit ș.a.
 • Trebuie înțelese două lucruri: în Europa, băncile greu dau bani pe termene lungi. De aceea, în UE se pune accent pe piețele de capital. Dar e vorba de o altă cultură care merge dificil și în Europa, darmite în România... Avem însă Fondurile de Garantare care ar putea interveni. Dar astea trebuie discutate cu argumente economice, nu cu dorințe. Să creditezi o firmă cu capitaluri negative e pușcărie curată pentru un bancher, cum să faci așa ceva? Și atunci nu e nevoie de o reformă a firmelor?
 • Avem puține firme bancabile și nu putem forța băncile să împrumute firme care riscă să nu mai dea banii înapoi. Mai avem un exces de resurse și puțini beneficiari. Soluția ar fi o reformă a companiilor!
 • Faptul că nu am permis o volatilitate a cursului nu a fost rău. Nu am avut multe instrumente, dar le-am folosit pe toate, iar volatilitatea monedei noastre este foarte redusă.
 • N-a fost nicio manipulare a ROBOR. Au crescut dobânzile pentru că am întărit politica monetară și am strâns lichiditatea din piață. Creșterea ROBOR a fost firească, nu manipulată!

 • Am putea, pe fondul intrarilor de capital, să lăsăm cursul să se aprecieze, inflația ar coborî, noi am jubila, însă deficitul extern ar exploda și nu suntem inconștienți să ne gândim să facem așa ceva.
 • Îndatorarea țării arată bine, ponderea datoriei NU a crescut ca pondere în PIB. Suntem la 35% datorie publică în PIB, printre țările cu cea mai mică datorie. Agențiile de rating văd asta, iar împrumuturie României se fac în volume mari și la dobânzi mici. Problema nu este asta ci ce anume facem cu banii.
 • Dezechilibru extern în accentuare, pe fondul expansiunii absorbției interne dincolo de potenţialul economiei.
 • Situare a ratei anuale a inflației în decembrie 2018 la nivelul consemnat la finele anului 2017, plasat în interiorul intervalului de variaţie asociat tintei staţionare, după depăşirea unor socuri temporare de ofertă.
 • Ajustare treptată a conduitei politicii monetare prin majorarea ratei dobânzii de politică monetară şi întărirea controlului asupra lichidităţii din sistemul bancar.
 • Stabilitate financiară robustă, nefiind identificat niciun risc sistemic sever.
 • Poziţie financiară solidă a BNR; niveluri pozitive semnificative ale capitalului propriu şi rezultatului financiar.
 • Investițiile nu arată deloc bine, iar politica fiscală nu s-a înscris nici în 2018 pe o traiectorie anticiclică.
 • Balanța bunurilor e în deteriorare puternică și în consecință, deși au crescut exporturilor iar cota de piață a României în UE nu a scăzut.

Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, condusă de primul-ministru și de președintele Academiei Române, în calitate de copreședinți, respectiv de guvernatorul Băncii Naționale a României și de un viceprim-ministru desemnat de premier, în calitate de vicepreședinți, a finalizat în decembrie 2018 redactarea Raportului de fundamentare și a Planului național de adoptare a monedei euro. La elaborarea acestor documente esențiale pentru conturarea parcursului pe care economia românească trebuie să se înscrie pentru aderarea cu succes la zona euro o contribuție substanțială a revenit băncii centrale, în cadrul căreia funcționează încă din anul 2010 Comitetul de pregătire a trecerii la euro, reprezentând un forum de dezbatere a problematicilor circumscrise acestui proces.

Dincolo de activitatea unor astfel de foruri, cooperarea instituțională dintre Guvern și Banca Națională a României se desfășoară permanent, pe multiple dimensiuni, care includ participarea unor experți ai BNR la ședințele Comisiei de planificare a fluxurilor financiare ale Trezoreriei statului sau sprijinul acordat Ministerului Finanțelor Publice de către BNR în procesul de emisiune de obligațiuni pe piețele internaționale de capital.

Banca Națională a României întreține un dialog constant cu Parlamentul României, acesta desfășurându-se sub multiple forme: (i) elaborare de puncte de vedere asupra unor proiecte de acte normative fie la solicitarea comisiilor parlamentare, fie la cererea unor inițiatori (MFP, ANPC sau alte autorități publice) sau a Ministerului pentru relația cu Parlamentul, în vederea definitivării poziției Guvernului cu privire la respectivele proiecte legislative; (ii) formulare de puncte de vedere, realizare de materiale sau participare la discuții/reuniuni ale comisiilor de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului pe tematici din sfera de activitate a BNR (politică monetară, stabilitate financiară, rezoluție bancară, afaceri europene, sisteme de plăți); (iii) interpelări punctuale adresate BNR de către senatori sau deputați.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13724 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  cum (Miercuri, 10 iulie 2019, 11:38)

  codrean [utilizator]

  ce facem ? "Rostogolim" datoria si suplinim deficitul bugetar ! Simplu ...
  N-am prea vazut comentarii privind retragerea lui Cristian Socol de la "programul" PSD ! E vre-o legatura cu realegerea triumfala a lui Mugur Isarescu ?A fost conditia acestuia pentru a accepta un nou mandat ?
  Cine poate sti ? Incurcate sunt caile Domnului ! Mai ales la noi ...
 • -5 (25 voturi)    
  pai (Miercuri, 10 iulie 2019, 11:53)

  cucuveauamov [utilizator]

  nu ne prabusim economic cu ciuma rosie? asa ne-au spus tinerii frumosi si liberi. hmmm, poate erau doar liberi de idei.
  • +8 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:55)

   [anonim] i-a raspuns lui cucuveauamov

  • +2 (6 voturi)    
   trolule te platesc bine (Miercuri, 10 iulie 2019, 14:32)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   psd-ii?
  • +1 (1 vot)    
   De 3 ani tot in CADERE LIBERA suntem. (Joi, 11 iulie 2019, 11:23)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Asa mai lent ca la noi dar CADEM CU VITEZA catre faliment. :))))))
   Majoritatea uita ca PIB-ul creste de la an la an, deobicei cu un procent peste datorie. Ceea ce inseamna ca practic ar scadea datoria prea repede daca nu mai iei. E o arta adevarata sa te imprumuti continuu si sa pastrezi datoria constanta. Dar e un instrument financiar important.
   Apropo anul asta o sa fie grau kklau. Sa vezi pricente in plus la PIB si cum ne prabuseste PSD-ul pe toti.
 • +5 (15 voturi)    
  Mugur al nostru (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:06)

  Gridanul [utilizator]

  ... deci cum sa nu arate bine cand tocmai ce a fost reconfirmat de PSD+ALDE !

  Mai conteaza ca avem deficit de 6.5 miliarde eruro dupa primele 5 luni ale anului ?! (cu +1.5 miliarde de euro mai mare comparativ cu acceasi perioada din 2018)

  Mai conteaza ca ne-am imprumutat cu 5 miliarde de euro in primele 5 luni ale anului ?! iar Ministerul Finantelor ne abureste ca "a profitat de conditiile bune de imprumut " ....
  • -1 (9 voturi)    
   Mugurel e ales de PSD (Miercuri, 10 iulie 2019, 13:36)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Gridanul

   Important ca el , familia lui si sleahta de hoti din care face parte PSD sa traiasca bine.
   • -2 (6 voturi)    
    dar ..., dar.... (Miercuri, 10 iulie 2019, 15:09)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    USR cum a votat la alegerea lui Isarescu?
   • +1 (3 voturi)    
    Hei a fost votat si de USR si PNL (Miercuri, 10 iulie 2019, 15:17)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Pe langa PSD si ALDE a mai fost votat de PNL, USR si UDMR. Plus multi altii. Manole e dinastic.
 • +9 (21 voturi)    
  Blat (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:07)

  florinos [utilizator]

  PSD il voteaza din nou pe Isarescu la conducerea BNR dupa ce l-au injurat 2 ani de zile, acum Mugur Isarescu apare la TV si spune ca stam bine daca intr-un an am imprumutat 5 mld. Euro si ca suntem la 4% inflatie desi acum 2 ani era zero.

  Sa numim asta un Blat a lui Manole ?
 • +8 (18 voturi)    
  mda (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:07)

  SoulSearcher [utilizator]

  cum ce facem mai mugurele... iti platim tie pensia speciala (ca sigur ai si tu)

  apoi platim bugetarii aia de lux cu leafa de 10.000 lei lunar

  si la urma platim prejudicii catre hoti precum udrea, ghita, felix turnatoru`.. care au fost "abuzati" de sistemul judiciar romanesc.. dupa cum spune nea ciordache
 • +10 (14 voturi)    
  Cum,Mugurele,ai inceput.... (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:17)

  gigiN [utilizator]

  ...sa faci declaratii placute pesedeilor ?
  • 0 (2 voturi)    
   Mugurel pentru noi e Ciorbea doi ..... (Miercuri, 10 iulie 2019, 15:34)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Mugurel pentru noi e Ciorbea doi ..... Mugurel zis si Slugarel ......
 • +5 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:22)

  complet_retard [anonim]

  • 0 (6 voturi)    
   PNL si USR, au votat si ei Manole (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:52)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Care este diferesnta intre a pastra si a confirma? 30 de ani de dinastie la carma BNR,+ 5 ani acum. Suna rau?
   • 0 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 10 iulie 2019, 16:01)

    complet_retard [anonim] i-a raspuns lui Fides

    • 0 (0 voturi)    
     Suspect ca a fost votat de USR si PSD? (Vineri, 12 iulie 2019, 15:25)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

     Pt. vot? Nu pentru ca e acolo de 30 de ani? Pt. ca a distrus leul? Generatii intregi samd? E suspect ca a fost votat de PSD? Dar uiti de PNL, USR si alti parlamentari?
 • +11 (11 voturi)    
  nu cred si pace (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:22)

  andimi [utilizator]

  Permiteti-mi ca de data asta sa nu il cred pe Isarescu. E cusuta cu ata alba, el asteapta numirea pentru a nu stiu cata oara ca guvernator, are nevoie de sustinerea PSD, spune ce vor astia sa auda! No way, platim noi datoria asta, cu varf si indesat.
 • +6 (12 voturi)    
  35% din PIB, suna bine, nu? (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:25)

  Fides [utilizator]

  PIB in 2009 - 501,1 miliarde RON.
  PIB in 2019- estimat -1.022 miliarde RON.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu te mai intreb... (Miercuri, 10 iulie 2019, 15:20)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Nu te mai intreb cati ani din cei 10 luati in considerare a fost pesedeaua la guvernare ca iar ma fac astia pe aici comunist si ca tin cu Moscova … sau ceva.
   • 0 (0 voturi)    
    Alte intrebari nu ai daca tii cu Moscova (Joi, 11 iulie 2019, 11:29)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    4 din 10. In rest era in opozitie, adica adevarata opozitie nu ca blegii de acuma.
  • +2 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 10 iulie 2019, 16:03)

   complet_retard [anonim] i-a raspuns lui Fides

   • +1 (1 vot)    
    Are relevanta (Joi, 11 iulie 2019, 9:17)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

    Fa un calcul cat inseamna 35% din PIB 2009, respectiv PIB 2019.
    • +1 (1 vot)    
     Inseamna ca in fiecare an ne-am imprumutat (Joi, 11 iulie 2019, 11:31)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     ca sa tinem datoria constanta. Nu carecumva sa scada. Trebuie sa intelegi ca indatorarea este o conditie importanta pentru deschiderea pietelor "libere". Fara gajul indatorarii nu te baga nimeni in seama.
     • +1 (1 vot)    
      Exact. 10 ani in care am crescut (Vineri, 12 iulie 2019, 15:27)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Trebuie ca Isarescu sa incerce testul stalpului.
 • +7 (9 voturi)    
  acum inteleg (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:27)

  liviu_ [utilizator]

  d c bruscv l-a sustinut psd pe isarescu...
 • +9 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:31)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  diplomatie (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:32)

  Ilidia [utilizator]

  D-l Isarescu se comporta "diiplomatic"... Dupa o scurta "captatio benevolente", adresata guvernului, ne spune, celor care au rabdare si vor sa priceapa, ca lucrurile nu stau deloc bine...
 • +10 (10 voturi)    
  ha (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:36)

  Mateiul [utilizator]

  cum ce face cu banii? ii cheltuim, logic. vile, masini, pomana si campanie electorala. stiu foarte bine baietii de la psd, stati fara grijE
  • -7 (13 voturi)    
   care-i problema ta ? (Miercuri, 10 iulie 2019, 13:14)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Mateiul

   cu ce face lumea cu banii

   fiecare are dreptul la un trai decent
   are dreptul sa-si ia masina, casa mai mare, vacanta la mare, ce-i doreste inima. Viata e scurta si doar una din ce stim

   cine esti tu sa spui sa stranga cureaua? Nu ai decat sa te calugaresti TU

   Mai avem un sef strain care venea sa viziteze cotetzul de productie, si ne predica ca voi romanii trebuie sa va multumiti cu salarii mici, nu aveti voie la bunastare ca abia ati iesit din comunism, si mai trebuie sa munciti 50 de ani pana sa aveti pretentii

   Apoi se mira ca prostul in sedintele de HR ca nu gaseste babuini sa-i angajeze pe seminte. Cum se poate asa ceva, ca lui consultantii i-au spus ca romanii muncesc pe de-a moaca, ca de aia a investit aici...e mare investitor si trebuie sa-si scoata parleala si marja de profit !!!
 • +8 (12 voturi)    
  Și ăsta a căzut la pace cu psd (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:40)

  NicioLae2 [utilizator]

  Odihnească-se în pace.
  S-a pisdit!
  • -3 (7 voturi)    
   Cand s-a sucit? Ca e de 30 de ani acolo (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:54)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

   Neam odihnit. Ca Manole a fost votat de PSD, ALDE, PNL si USR. Plus UDMR.
 • +10 (12 voturi)    
  Nea Mugur (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:44)

  Silvius88 [utilizator]

  reales la al.....spelea congres este recunoscator si face declaratii de sustinere a imprumuturilor. cand cineva imprumuta cineva se bucura de dobanda. Datoria ca pondere in PIB. Suntem tot la 35% ..... Vicleanu nea Mugur cum le declara el sa zapaceasca lumea. Stam bine zice el .... Trebuie sa reamintim ca PIB este o formula suma cheltuielilor statului si a populatiei si diferenta dintre import si export. Stim ca Statul se imprumuta ca sa cheltuie banii pe plata salariilor si pensiilor plus alte cheltuieli. Populatia bugetara si pensionara obtine banii pe care ii cheltuie de la Stat care i-a imprumutat.. .Ramane contributia afacerilor private si angajatii la privat ca singura contributie la PIB care este real pozitiva. La formula se adauga si diferenta la balanta de plati import-export care este negativa . Deci nea Mugur are un PIB crescut din imprumuturile Statului care plateste salariile bugetarilor si pensionarilor care cheltuie pe bunuri importate fapt ce face balanta import export negativa. Este e PIB . Cheltuieli mai mari decat incasari si importuri mai mari decat exporturi. Totusi e bine zice nea Mugur .Pentru cineva sigur e bine. Pentru cei care ne imprumuta banii si pentru cei care ne umple de exporturile lor
 • -9 (11 voturi)    
  Analiza echilibrata (Miercuri, 10 iulie 2019, 12:58)

  Gigi Kent [utilizator]

  Mie mi se pare o analiza echilibrata. Daca #rezistentii sunt ofticati pentru ca spune despre datorie ca nu a crescut ca % iar inflatia e ok si pesedoii sunt ofticati pentru ca se leaga de investitii si deficite atunci eu sunt fericit.
 • +4 (8 voturi)    
  generale (Miercuri, 10 iulie 2019, 13:30)

  nash pandelica [utilizator]

  tzifrele e date naibii.
  depinde cum calculezi pibu' si cum ascunzi indatorarea...
  io cred intr'o eroare de zece protzente in jos la pib si zece in sus la datoria statului...
  ca, dara, romani suntem. nu ?!

  e ca pe vremea cand se calculau rezultatele cincinalelor in patru ani si jumatate. la vremea aia mugur era cu comertu', nu cu bancile. adica cu cei ce fentau bancile.
  • -5 (5 voturi)    
   si? (Miercuri, 10 iulie 2019, 13:48)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   de ce ar fi lumea interesata ce crezi tu?
   • +1 (3 voturi)    
    iete (Miercuri, 10 iulie 2019, 14:16)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    d'aia.
 • +2 (8 voturi)    
  Ma distreaza comentariile trolilor ... (Miercuri, 10 iulie 2019, 14:36)

  olariub2005 [utilizator]

  Omul sugereaza clar ca in loc sa se investeasca banii imprumutati pentru a crea plus valoare (autostrazi, infrastructura, etc) PSD ii investeste in salarii si pensii si furaciuni.
  Si comentatorii bat campii aiurea, ca PSD ..., ca e sustinut Mugur de ei, bla, bla.
  Eu am vazut declaratiile lui Isarescu, de cand a fost votat de PSD pt un nou mandat, nu a indulcit discursul fata de PSD, ba din contra ....
  • 0 (0 voturi)    
   Pai de 30 de ani tot lupta acerb (Joi, 11 iulie 2019, 9:21)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Lupta Manole nenicule cu Statul si Guvernarile mai ceva ca Harap-Alb cu Zmeul. Atat doar ca azi stim cine e Zmeul. Sa te joci 30 de ani cu painea romanilor, iar cei din Parlament sa te gratuleze cu inca 5 ani - inseamna sa intri si pe taramul celor responsabili cu circul in cetate. Dar ce sa-i faci, ncsf daca l-am pensionat prematur pe Mircea Sandu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by