Economia României, cu o creştere bazată în primul rând pe consum, arată precum un castel de nisip care poate fi spulberat, într-o clipă, de un singur val sau o adiere de vânt (de criză), iar accentuarea inflației, perspectivele deprecierii monedei naționale și extinderea blocajului financiar sunt cele mai importante semnale de alarmă trase de oamenii de afaceri chestionați de compania de consultanță Frames, în cadrul ,,Barometrului privind starea economiei’’.

Potrivit acestuia, perspectivele economice ale României, prezentate în cadrul ediției din luna decembrie 2018 a Barometrului semestrial privind starea economiei, tind să se confirme după primul semestru.

"Economia a continuat să crească susținut, cu 5%, conform INS, însă ritmul de creștere se va reduce în a doua parte a anului, estimează 72% dintre oamenii de afaceri, aceștia prognozând avansul PIB-ului în intervalul 3,5-4%, sub estimările autorităților de la București.

  • 22% dintre cei chestionați văd o creștere economică chiar mai redusă, sub nivelul de 3,5%, în timp ce 6% au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 4%.

Conform sursei citate, stimularea consumului până la un punct este benefică, dacă vine însă însoțită de politici publice care să stimuleze dezvoltarea economică pe orizontală.

Asigurarea unui cadru fiscal predictibil, dezvoltarea unei infrastructuri de transport optime și stimularea investițiilor în dezvoltarea de lanțuri economice și crearea de locuri de muncă sunt elementele esențiale care au rolul de a susține avansul economic, spun specialiștii.

Din păcate, însă, tocmai aceste elemente lipsesc, iar economia a ajuns precum un motor cu pedala la maxim, suprasolicitat, care riscă să cedeze în orice moment.

Întrebați care sunt principalele provocări cu care se confruntă mediul de afaceri în prezent, 57% dintre respondenți au indicat accentuarea blocajului financiar, 46% au menționat creșterea inflației, 38% s-au arătat îngrijorați de o potențială evoluție negativă a cursului de schimb, iar 27% de o nouă creștere a fiscalității.

,,Neplata la timp a facturilor s-a accentuat în acest an, iar creditul furnizor s-a generalizat în economie. Acest fenomen afectează în principal sectorul IMM-urilor unde multe firme, slab capitalizate, se confruntă cu astfel de probleme. În absența unui buffer financiar care să le permit[ să reziste până la încasarea facturilor, tot mai multe dintre ele ajung în situații de risc. Iar combinația fatidică între deprecierea leului și creșterea prețurilor în economie riscă să afecteze și mai mult mediul de afaceri. În plus, discuțiile privind o posibilă reintroducere a unui impozit forfetar au pus gaz pe foc pe situația din economie, iar efectele s-au văzut în scăderea apetitului pentru investiții, în accentuarea stării de expectativă a investitorilor’’, afirmă analiștii.

Potrivit ,,Barometrului privind starea economiei’’, printre celelalte temeri indicate de investitori se află scăderea comenzilor, reducerea investițiilor și adâncirea crizei de pe piața muncii.

Deprecierea leului continuă

"Evoluția cursului euro reprezintă, pentru investitori, un indicator semnificativ al stării economiei. După ce, în barometrul din decembrie 2018, cei mai mulți investitori prognozau cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro, fapt confirmat de evoluția din prezent, pentru a doua parte a anului, 54% dintre respondenți cred că euro se va duce spre nivelul de 4,8 lei. 33% dintre cei chestionați se așteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, iar 13% văd cursul sub acest nivel", se arată în document.

Conform acestuia, accentuarea dezechilibrelor macroeconomice se va traduce într-o presiune mai mare pe cursul de schimb.

  • Deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut și vor continua să crească, iar presiunea inflaționistă se va accentua în lunile următoare. Importurile masive, preconizate pentru sezonul de toamnă, și perspectivele unei producții agricole sub nivelul de anul trecut, cu efecte directe în deprecierea exporturilor, vor accentua presiunile pe curs, iar efectele le vom vedea în toamnă.
  • Chiar dacă apetitul pentru investiții se dovedește a fi mult mai temperat în 2019, fenomen anticipat în ediția din decembrie 2018 a Barometrului, există în continuare sectoare care atrag interesul oamenilor de afaceri.

Întrebați care sunt sectoarele care vor aduce profit în acest an, cei mai mulți managerii indicat comerțul (47%), sectorul IT (35%), agricultura (27%) și construcțiile (23%).

,,Cu bune și cu rele, consumul rămâne principalul vector de profit în acest an, iar multe dintre investiții s-au canalizat și vor continua să se îndrepte spre acest sector. Investițiile în IT au printre cele mai ridicate rate de profit iar exemplele de succes prezentate pe larg în ultima vreme, precum apariția primului unicorn românesc, au atras și vor continua să atragă interesul investitorilor. Agricultura, în ciuda provocărilor climatice, rămâne în prim-plan, după recordurile din anii trecuți. De succesul campaniei de recoltare din această vară vor depinde, în mare măsură, și investițiile pentru 2020. Iar în privința sectorului construcțiilor, dincolo de efectele deciziilor fiscale și de dezbaterea publică privind nivelul prețurilor în imobiliare, acest sector continuă să atragă o cerere susținută, iar construcția unei unități locative reprezintă, în continuare, o afacere extrem de profitabilă’’, arată concluziile barometrului Frames.

  • Alte domenii de investiții cu potențial sunt reprezentate de sectorul serviciilor, de transporturi și mai ales de depozitare, un domeniu în care cererea este într-o creștere semnificativă.

Barometrul semestrial privind starea economiei a fost realizat de Frames în perioada 24 – 30 iunie 2019, prin chestionare online, telefonic și email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.