​România trebuie comparată cu alte țări din regiune în privința costurilor la care se împrumută de pe piețele externe, susține ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că trebuie comparate "mere cu mere". El a făcut referire la împrumuturile de marți de 2 miliarde euro.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

"Dacă vom compara România cu țări din afara Uniunii Europene din UE, din zona Schengen, lucrurile diferă. Lucrurile stau foarte bine vizavi de cât împrumutăm, vizavi de felul în care investitorii din piață au încredere în România. Înseamnă că încrederea există în această țară. Dobânzile cresc în toate zonele și, repet, trebuie să comparăm mere cu mere, România cu țări care sunt pe acea zonă", a spus el.

  • Ne-am împrumutat, deja prefinanțăm anul viitor. Ceea ce este o schimbare de abordare clară. Nu mai reacționăm. Poate, la final de an, nemaifiind presiunea împrumuturilor ca și țară, să decidem dacă da, dacă nu, dacă da, la ce cost intrăm pe piață. Logic, o faci de pe altă poziție.

"Domnul Guvernator știe, mi-a spus în particular: Foarte bună ieșirea pe 30 de ani, super, o chestie unică în România", a arătat ministrul Finanțelor.

  • Ideal ar fi ca acel deficit asumat să meargă doar în investiții. Pe de o parte recunoaștem că trebuie să asigurăm salarizare ca populația să nu mai plece din România. Vedeți, un guvern și-a asumat o sarcină destul de costisitoare. Pe de altă parte investițiile... cu ce să faci investiții dacă forța de muncă îți pleacă? Lucrurile acestea îmbinate duc la acest deficit. Ne împrumutăm pentru a asigura nevoia de finanțare pe diferite zone. Împrumutăm din piață ca să și plătim scadențele care anul acesta vin la plată, împrumuturi făcute cu mulți ani de zile în spate.

După ce a împrumutat în luna martie 3 miliarde euro de pe piețele externe, marți – 9 iulie - Ministerul Finanțelor a ieșit cu două emisiuni în valoare totală de 2 miliarde euro, potrivit unui ordin al ministrului de resort Eugen Teodorovici.

“Se aprobă contractarea de către MFP a unor împrumuturi externe de capital în cadrul Medium Term Notes în sumă de până la 2 miliarde euro, prin lansarea unei noi serii de obligațiuni cu maturitatea la 7 ani și redeschderea emisiunii cu scadența în data de 3 aprilie 2049, cupon 4,526%”, se arată în ordinul publicat în Monitorul oficial.

Vezi mai multe aici: