Cele 6 reguli ale unuia dintre cele mai discrete comitete din Banca Națională- Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale. Cum au reușit cei 11 să facă un profit record pentru BNR în 2018

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 10 iulie 2019, 17:29 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
Sunt 11, toți numiți de Guvernator. Ședințele lor nu durează mai mult de un ceas, iar operațiunile pe care le fac nu utilizează instrumente derivate. Ei formează unul dintre cele mai discrete comitete din BNR- Comitetul de Administrare a Rezervelor Internaționale. Pe scurt, CARI. Cei 11 au reușit să ducă profitul BNR pe 2018 la peste 1,18 miliarde de lei. În bancă, angajații le spun celor 11 ”brilianții”, termen utilizat și de Guvernatorul Isărescu miercuri, atunci când s-a referit la ei.

”Am urmărit principalii parametri strategici pentru activitatea de administrare a rezervelor internaționale, stabiliți de către Consiliul de administrație al BNR la începutul anului 2018”, explică unul dintre ”brilianți”.

”Avem ca suport materiale de analiză de tip cantitativ și evaluări calitative întocmite de direcțiile de specialitate ale băncii și transmise în avans membrilor Comitetului. Aceștia dezbat diferite opțiuni investiționale și propuneri privind conduita tactică, în cadrul parametrilor stabiliți prin stategia de administrare a rezervelor internaționale, în același timp fiind monitorizate riscurile aferente”, mai spune membrul CARI pentru HotNews.ro.

Obiectivele impuse de CA au vizat obținerea unei performanțe investiționale cât mai ridicate, prin practicarea unui management prudent și eficace al rezervelor, centrat pe diversificarea riscurilor dar și pe siguranța și lichiditatea plasamentelor.

Cele 6 reguli au fost:
 • compoziția valutară: euro – între 55 și 85% din totalul rezervei valutare; dolarul SUA – între 10 și 35% din totalul rezervei valutare; alte valute – maximum 20% din totalul rezervei valutare;
 • o durată medie de până la 1 an și 3 luni pentru întreaga rezervă valutară;
 • o tranșă de investiții care vizează îmbunătățirea rezultatelor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale;
 • categorii de emitenți eligibili: (i) Guvernul SUA; (ii) agenții guvernamentale sau sponsorizate de Guvernul SUA; (iii) guvernele țărilor membre ale Uniunii Europene; (iv) agenții guvernamentale sau sponsorizate de guvernele țărilor membre ale UE; (v) Guvernul Japoniei; (vi) alte guverne care beneficiază de rating minim A-; (vii) instituții supranaționale; (viii) entități private emitente de obligațiuni garantate cu active;
 • limita de expunere față de entități private emitente de obligațiuni garantate cu active: 10% din totalul rezervelor internaționale;
 • limita de expunere față de entitățile private, altele decât cele emitente de obligațiuni garantate cu active: 10% din totalul rezervelor internaționale.
Comitetul de administrare a rezervelor internaționale și Consiliul de administrație au considerat oportună modificarea unor portofolii de referință în cadrul activității de administrare a rezervelor internaționale ale României, în vederea creșterii rentabilității așteptate a portofoliilor BNR, precum și utilizarea acelorași portofolii de referință pentru administrarea portofoliilor de investiții denominate în EUR și USD, ca și pentru portofoliile de lichiditate denominate în aceleași monede.

”Am practicat în continuare un management dinamic și flexibil al rezervelor valutare, orientat către identificarea și valorificarea oportunităților apărute pe piețele financiare internaționale, care să nu pericliteze însă obiectivele BNR privind siguranța și lichiditatea investițiilor. Pentru obținerea unor venituri suplimentare, au avut loc ajustări ale compoziției valutare a rezervelor, precum și ale alocărilor pe clase de emitenți de titluri cu venit fix. Totodată, a fost menținută preferința pentru un management relativ dinamic în ceea ce privește duratele portofoliilor și expunerile pe curbele de randamente. De asemenea, s-a menținut restricția privind efectuarea de plasamente la contrapartide private”, mai adaugă un ”brliant”.

Creșterea nivelurilor randamentelor la care au fost remunerate investițiile realizate în cadrul activității de administrare a rezervelor internaționale a contribuit la majorarea veniturilor din plasamente, astfel că rentabilitatea anuală obținută din administrarea portofoliilor a crescut în perioada de referință de la -0,24% în anul 2017 la 0,3%).

În același interval, veniturile economice aferente activității de administrare a portofoliilor s-au majorat de la -80 milioane echivalent euro la 98 milioane echivalent euro. Rentabilitățile anuale ale portofoliilor de lichiditate ale BNR10, denominate în euro și dolari SUA, s-au situat la nivelurile de -0,47% și respectiv 1,68%. Portofoliile de investiții – denominate în lire sterline, coroane norvegiene, dolari canadieni și dolari australieni – au înregistrat rentabilități anuale pozitive, cuprinse în intervalul 0,47–2,94%.

Rezervele internaționale ale României erau la finele anului trecut de 36,8 miliarde euro din care circa 90% reprezentau rezerve valutare și puțin peste 10%, aur monetary. Față de finele anului 2017, rezervele au scăzut cu 306 milioane euro. Rezerva de aur s-a menținut la circa 104 tone, dintre care peste 61 de tone în custodie la Banca Angliei.

O acțiune de verificare a lingourilor de la sediul Băncii Angliei a fost efectuată de către BNR în 2018, pentru al treilea an consecutiv. Din punct de vedere valoric, rezerva de aur a României a înregistrat o creștere de 123 milioane euro față de sfârșitul anului 2017, ca urmare a creșterii prețului aurului pe piața internațională. Rezerva valutară s-a micșorat în perioada de referință cu 429 milioane euro, totalizând 33,06 miliarde euro la sfârșitul anului 2018.

Contextul internațional
În anul 2018, în contextul evoluțiilor de pe piețele financiare internaționale a avut loc creșterea randamentului mediu la care au fost investite activele în valută. În aceste condiții, diferențialul între rentabilitatea obținută prin plasarea activelor în valută și ratele dobânzilor asociate pasivelor externe ale instituției a devenit favorabil. Politica investițională practicată de către BNR, în conformitate cu strategia de administrare a rezervelor internaționale pentru perioada 2018-2019, a continuat să fie prudentă. Pe parcursul anului 2018 piețele financiare au fost influențate în mod semnificativ de tensiunile comerciale între SUA și China, de negocierile privind Brexitul, de disensiunile între Italia și Uniunea Europeană, dar și de deciziile de politică monetară adoptate de către principalele bănci.

Acești factori au condus, în general, la o tendință de aplatizare a curbelor de randamente ale obligațiunilor guvernamentale globale în perioada analizată, preocuparea privind efectele negative asupra creșterii economice generate de politicile protecționiste contribuind la menținerea la niveluri reduse a randamentelor pe termen lung.

Economia globală a continuat tendința ascendentă, însă ritmul creșterii economice a încetinit, astfel că, dacă în aprilie 2018, FMI prognoza o creștere de 3,9% pentru economia globală în anii 2018 și 2019, în luna aprilie 2019 aceste niveluri au fost revizuite la 3,6%, respectiv 3,3%.

Deși la începutul anului 2018 implementarea reformei fiscale în SUA, constând în reducerea taxelor plătite de corporații, a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare ale companiilor americane și, implicit, asupra prețurilor acțiunilor, politica externă a SUA a dus la o creștere a incertitudinii privind economia globală și la un apetit mai mare al investitorilor pentru active cu risc scăzut, materializat în scăderea principalilor indici bursieri. Prețul aurului, exprimat în dolari SUA, a înregistrat până în luna octombrie o evoluție în general descendentă, susținută de aprecierea dolarului SUA și de anticipările privind înăsprirea politicii monetare în SUA, cu efecte asupra temperării presiunilor inflaționiste. Ulterior, prețul aurului a crescut având în vedere necesitatea investitorilor de diversificare a riscului, ca urmare a amplificării tensiunilor comerciale și, implicit, a presiunilor inflaționiste pe care le-ar putea exercita acestea, a scăderilor înregistrate de piețele bursiere la nivel global și creșterii volatilității pe piețele financiare, precum și a posibilității declanșării unei noi crize a plafonului de îndatorare al SUA.

Până în luna aprilie moneda europeană s-a apreciat în raport cu dolarul SUA, dar, ulterior, perechea valutară EURUSD a consemnat o tendință descendentă. Comparativ cu începutul anului, euro s-a depreciat față de dolarul SUA și față de yen, dar s-a apreciat față de lira sterlină, coroana norvegiană, dolarul canadian și cel australian.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14618 vizualizari

 • +15 (25 voturi)    
  sa nu cadem pe spate (Miercuri, 10 iulie 2019, 18:02)

  pd [utilizator]

  Haideti sa nu cadem din pat de uluire. Am fost si eu un 'briliant" din asta la o banca internationala si cam stiu cu ce se mananca. 1,18 miliarde de lei inseamna sub 250 milioane euro profit la un total al rezervelor investite de 36 miliarde euro. Adica un randament de sub 0,7 %. La structura de portofoliu este si normal sa fie asa in conditiile de randament de azi pentru emitentii AAA. Deci nu este nimic briliant in toata afacerea asta. Ori ca ai 100 de euro ori 36 mld randamentul e acelasi adica mic
  • +6 (8 voturi)    
   bun comentariu (Miercuri, 10 iulie 2019, 20:53)

   manu144x [utilizator] i-a raspuns lui pd

   0,7% nu e în nici un caz un randament de 'briliant'.

   Dacă ăștia la 0,7% sunt brilianți, atunci Warren Buffet cu 9.9% în medie ce e, extraterestru? :))

   Investesc în obligațiuni banale, sigure, cu randament minuscul.

   Dar au sumă mare pusă în joc, atâta tot.
   • +1 (1 vot)    
    ce poate sa faca BNR (Joi, 11 iulie 2019, 13:34)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui manu144x

    este total diferit de ceea ce poate sa faca Warren Buffet -

    zice chestia asta pe larg in articolul de sus si parerea mea este ca este normal ceea ce se intampla.

    personal nu imi doresc ca cineva sa joace la ruleta sumele alea imense... Una, doua poti sa le si pierzi ...

    Orice tranzactie se poate incheia cu + sau cu --

    asta nu ati luat in calcul, si este normal sa ca nu l-ati luat, pentru ca este vorba de brilianti, dar totusi si premiatii mai gresesc cand piata se agita accidental de la cei care trimit prea multe pe twitter si ar apasa dar se razgandesc butonul de declansare a unui razbel ( bine asta se pune in 2019, dar starea asta belicoasa era deja instalata in 2018)...

    Daca ne uitam la randamentele similare putem intelege de ce 0.7% este o cifra buna - cred ca dl. Trump stie de ce, si daca nu stie sa intrebam pe seful Trezorerie din USA...

    Sa urmarim si cele cateva avertismente si analize care au fost lansate de FMI ref. ceea ce face si zice USA care a tulburat clar apele si asa nelinistite...- think twice, at least, before cutting once!

    Sa nu uitam ca performanta asta este media anului si ca au existat si unele mai bune si altele mai putin bune...Per global - parerea mea este ca este o performata buna.

    10/07/2019 ECB - yield
    3 months - 0.605174 (este minus)
    1 year - 0.690483 (este minus)

    USA - 1 year yield
    2018 average closing price 2.33 (plus)
    current July 09, 2019 2.00%.(plus)

    SDR Interest Rate 1.027%

    apreciez pe cei care sunt ambitiosi si destepti - mai ceva ca briliantii - si crez ca ei au mai multi bani decat aia amarati de la BNR si cred ca daca vor pot sa isi faca ei banii lor dar sa le arate si alora de BNR, prin prestarea la locul de munca, ca ei, cu muschii lor, ca pot si doresc sa aduca mai multi bani, in concret ,la BNR.

    Urez mult succes si spor acestora!
  • +2 (8 voturi)    
   corect (Miercuri, 10 iulie 2019, 23:09)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui pd

   păcat ca putini înțeleg calculul in procente.
  • +4 (4 voturi)    
   OK then! (Joi, 11 iulie 2019, 7:27)

   Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui pd

   poate ne spui ce bonusuri isi acorda unii altora.in circuit inchis ,de care nu stie nimeni din afara!
   • 0 (4 voturi)    
    Mai e nevoie si de bonusuri? (Joi, 11 iulie 2019, 10:18)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang

    Nu e de ajuns informatia din interior, sa faci caruta de bani? Cand a iesit Teo cu idea geniala de "taxa pe lacomie" leul trebuia sa cada in cap. Baietii de la BNR au folosit rezerva valutara, si leul nu s-a miscat, populatia n-a simtit "geniul" PSD-ist la buzunar(il vor simtii noi la pensie si copiii nostri la plata imprumuturilor).
    Oamenii se tin unii pe altii in functii, e un mare blat: Isarescu tine PSD-ul si PSD-ul se face ca il critica ptr Robor, si il rasplateste cu mandat nou. Structurile existente acolo sunt prea solide si se scot bani frumosi cred doar din specula valutara pe informatii cu circuit intern.
  • +4 (6 voturi)    
   hm (Joi, 11 iulie 2019, 9:04)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui pd

   Nu cred ca investesc toata rezerva valutara totusi... cred ca nevoia de lichiditate primeaza, randamentul investitional este ceva rezidual.

   Plus ca o comparatie intre randamentul investitional al unei banci comerciale/de investitii (care lucreaza cu derivate, cu expuneri fractionare) si al unei banci centrale (unde se si specifica in articol ca nu lucreaza cu derivate, si nici macar nu utilizeaza disponibilul banesc integral ci doar o parte din el) este ca si cum ai compara mere cu pere.
   • +1 (1 vot)    
    Exact! (Joi, 11 iulie 2019, 9:47)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Asta am spus si eu mai sus: rezerva internationala e cuprinsa din:
    -aur monetar( din care 60 t in custodie la Londra)
    -DST la FMI
    -pozitii de rezerva asupra FMI
    -Altele: numerar in valuta si depozite, creante asupra autoritatilor monetare sau altor entitati, titluri de credit, unitati de fond, derivative

    Ei bine, din toata enumeratia asta, grupul celor 11 a investit doar numerarul in valuta. Adica partea de cash din rezerva internationala.
    Utilizatorul pd, care a calculat randamentul la valoarea totala a rezervei internationale, a obtinut 0.7%..insa nu e un calcul corect ptr ca in realitate se calculeaza randamentul la sumele investite, nu la valoarea totala a rezervei.
  • +1 (1 vot)    
   vorbesti prostii! (Joi, 11 iulie 2019, 9:39)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui pd

   Nu toate cele 36 miliarde de euro (rezerva internationala) au fost investite de grupul celor 11....hai sa fim seriosi, rezerva de aur, desi e inclusa in aceste 36 mld, e in cea mai mare parte depozitata la Londra si se plateste comision de depozitare pentru ea. La fel si rezervele minime obligatorii ale bancilor, tinute in mod obligatoriu la BNR de bancile care sunt autorizate sa desfasoare activitati in Romania: ele sunt incluse in cele 36 mld euro dar nu au fost investite. La fel si detinerile de DST si pozitii de rezerva la Fondul monetar international: sunt incluse in cele 36 mld care reprezinta rezerva internationala, dar nu au fost investite de grupul celor 11. La fel si creantele externe asupra altor state (gen obligatiuni in stoc emise de guverne UE) sunt incluse in rezerva internationala, dar nu s-au investit.
   Sa nu crezi ca aceste 11 persoane au avut la dispozitie 36 mld euro cash, pe care i-au investit in ce au vrut ei.
   Ei au avut o parte din rezerva valutara, pe care au investit-o, adica o suma muult mai mica.
   Nu cunsoc cu precizie suma pe care au avut-o la dispozitie, dar e muult mai putin decat 36 mld euro.
   • -1 (3 voturi)    
    daca nu va pricepeti.. (Joi, 11 iulie 2019, 11:51)

    pd [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    daca nu va pricepeti nu faceti afirmatii. Randamentul pe care l-am calculat este unul global pe portofoliu, n-am facut nici o afirmatie legata de procentul rezervelor lichide si a celor permanente, la astructura acestora, la instrumentele in care s-a investit, dupa cum n-am fact nici o referire la rezervele minime obligatorii in valuta neremunerate de BNR bancilor comerciale. Discutia e mult mai complexa dar nu cred ca sunteti pregatit
    • +1 (1 vot)    
     Tu esti nepregatit, (Joi, 11 iulie 2019, 17:12)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui pd

     si arunci cu namol in altii, in loc sa recunosti ca te-ai grabit cand ai postat. In plus de asta nu cunosti nici structura rezervelor Romaniei, din moment ce faci afirmatia ca s-au investit 36 mld euro.
     Citez din ce ai scris tu:
     ,,1,18 miliarde de lei inseamna sub 250 milioane euro profit la un total al rezervelor investite de 36 miliarde euro. ''
     Ei bine, aici e buba: NU S-AU INVESTIT 36 MLD EURO, CI MUULT MAI PUTIN.
     37 mld euro inseamna suma tuturor rezervelor internationale ale Romaniei (mai precis 36.8 miliarde euro) ....dar nu toti acesti bani au fost investiti (s-a investit doar o parte din rezerva de cash)
     Din afirmatiile tale se intelege ca s-au investit 36 mld euro si s-a obtinut profit de 250 miliane euro....e gresit, in realitate s-a investit muuult mai putin..
     suma reala investita doar guvernatorul o stie.
 • +10 (18 voturi)    
  Competenta (Miercuri, 10 iulie 2019, 18:12)

  VladimirSopov [anonim]

  Si au putut face ei asta fara "briliantul" senator Daniel Zamfir ? Sigur ar fi realizat un profit inzecit daca i-ar fi cerut si acestuia parerea.
 • +12 (22 voturi)    
  nu sunt economist, dar de ce 'brilianti"? (Miercuri, 10 iulie 2019, 18:38)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  structura portofoliului pare apropiata de cea impusa prin lege si norme fondurilor de pensii din Pilonul 2. Si totusi, acestia au avut randamente mult mai mari de 0,39...
  Totusi, la 37 mld euro rezerve sa obtii 'profit" de 1,18 mld lei (adica vreo 250 mil euro), mi se pare ridicol de putin, sub rata inflatiei globale, ca sa nu mai zic ca nu tine pasul nici macar cu rata de crestere a economiei globale, nu zic de evolutia burselor sau S&P500, S&P100, etc.
  Si atunci de ce 'brilianti"?! ca sa li se dea prime "confidentiale" de zeci de mii de euro? Oare cat au incasat pentru prestatia asta ? Ca oricum BNR e stat in stat si au salarii si castiguri colaterale monstruos de mari unii de pe acolo, milionarii (in euro) din fonduri publice -cei mai multi sunt proveniti din BNR, bancile publice (CEC, Eximbank), ASF...
  • +1 (1 vot)    
   repet ce am explicat de 2 ori mai sus: (Joi, 11 iulie 2019, 9:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   utilizatorul pd bate campii....
   In realitate cei 11 nu au folosit toate rezerva internationala a Romaniei ptr investitii. (ptr ca aceasta are si elemente care nu pot fi investite, gen aur, DST, pozitii de rezerva la FMI, obligatiuni auspra unor state UE, titluri de creanta). Ei au folosit doar rezerva de cash pentru investitii, si nici pe aceea in intregime. In realitate suma investita a fost muult mai mica.
   In al doilea rand, cand o banca centrala face investiii, te uiti la siguranta lor, si nu la randament...BNR nu e banca de investitii sa riste banii clientilor cum vrea ea.
   Tie ti-ar conveni sa afli ca banii din rezerva s-au evaporat ptr ca au fost investiti in actiuni Facebook?? Si ca ele au scazut brusc?
   Vezi ca nu iti convine..
 • +1 (1 vot)    
  Nu mutam cativa "brilianti" din astia la MF? (Joi, 11 iulie 2019, 9:49)

  MitikaP [utilizator]

  Se pare ca e mare nevoie... Acolo se "toaca" tot ce aduc baietii astia. Hai sa schimbam clubber-ii ofiliti cu profesionisti ale finantelor!
 • 0 (2 voturi)    
  ce prosteala ... (Joi, 11 iulie 2019, 10:57)

  m_aitre [utilizator]

  pe fata. Profitul asta rezulta pus si simplu din reevaluarea in RON rezervelor de valuta, DST-uri si pret aur. Atat. E o operatiune pur contabila. Bijuteriile stau in cutie si se felicta reciproc pentru marea calitate de a nu face nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   dragutza... (Joi, 11 iulie 2019, 13:45)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui m_aitre

   Zice in text

   o tranșă de investiții care vizează îmbunătățirea rezultatelor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale;

   Adicalea apas pe sintagma-cheie din textul de mai sus TRANSA DE INVESTITII

   Poate nu s-a inteles din prima...
   • 0 (0 voturi)    
    da dragutza... (Joi, 11 iulie 2019, 14:47)

    m_aitre [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    ..13 , te rog lamureste-ma si pe mine cu ce e atat de magica aceasta formulare "transa de investitii" si cum schimba acest cuvant magic sensul administrarii rezervei? in contextul in care ea e plasata exact in ce se descrie exact in text:
    categorii de emitenți eligibili: (i) Guvernul SUA; (ii) agenții guvernamentale sau sponsorizate de Guvernul SUA; (iii) guvernele țărilor membre ale Uniunii Europene; (iv) agenții guvernamentale sau sponsorizate de guvernele țărilor membre ale UE; (v) Guvernul Japoniei; (vi) alte guverne care beneficiază de rating minim A-; (vii) instituții supranaționale; (viii) entități private emitente de obligațiuni garantate cu active;

    ca asa sunt eu mai prost si nu inteleg, chiar daca sunt meseria asta de 25 de ani.
    • 0 (0 voturi)    
     dragutza... (Joi, 11 iulie 2019, 19:12)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui m_aitre

     Nu am formulat nici o apreciere la adresa Dvs.

     Ma bucur ca sunteti atat de avansat in meserie - - deci nimic de adaugat fata de cele de mai sus.

     Poate doar scuzele mele ca v-am deranjat.
 • 0 (0 voturi)    
  acum ce iau cu mine la pachet (Joi, 11 iulie 2019, 13:58)

  ..13 [utilizator]

  In traducerea mea libera regulile se pot rescrie :

  1. fa un mix de valute si variaza-l in cursul unui an ca zilele anului nu sunt la toate la fel...

  2 mergi pe lichiditate ca zilele sunt scurte si cam incerte

  3. atentie la cat, cum si cand aloci unei tranzactii din rezerva ta ca...

  4. atentie unde bagi banii ca...

  5. pastreaza o limita in toate - nu pune mai mult de x% din tranzactie in ...ca ...

  spatiile libere sunt pentru brilianti -

  bine, bine mai glumesc dar treaba este extrem de serioasa.

  Bravo briliantilor!
  Restul raman la comentarii...
 • 0 (0 voturi)    
  SUA, sau UE? (Marţi, 23 iulie 2019, 15:00)

  APV Terasele Dunaƒrii Ostrov [utilizator]

  Poate ma lamureste cineva.
  Daca 55% din rezerve sunt in EURO iar 35% in USD, de ce pe primnul loc la investitii sunt obligatiunile SUA sau ale unor agenții guvernamentale sau sponsorizate de Guvernul SUA iar obligatiunile emise de guvernele tarilor UE sunt pe locul 2?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by