Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de cãtre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevãzute de lege de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, se arată într-un comunicat al instituției. Finanțele menționează că procesele de implementare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic au înregistrat un declin accentuat în perioada ianuarie - mai 2019, comparativ cu perioada septembrie - decembrie 2018.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Vezi proiectul aici

"Mãsura este necesarã deoarece operatorii economici care încalcã obligația de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperã toate tipurile de activitãți economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți", menționează sursa citată.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudã Fiscalã din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendã de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activitãții operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancțiunile prevãzute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999.

"Subliniem faptul cã toate firmele care comercializeazã produse sau presteazã servicii direct cãtre populație au obligația de a fiscaliza toate încasãrile prin intermediul casei de marcat electronice fiscale și de a se dota cu noile aparate de marcat prevãzute de cadrul normativ", spune MFP.

  • În acest context în care MFP a epuizat mãsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziție, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intrã sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017, precum si a modelului planului de remediere.

Potrivit notei de fundamentare, la data de 17 iunie 2019, situația principalelor procese este următoarea:

  • ICI Bucureşti a emis 109 avize tehnice favorabile,
  • în baza avizelor eliberate de ICI București, Ministerul Finanțelor Publice a emis 104 autorizaţii de distribuţie pentru toate tipurile de aparate de marcat,
  • ANAF a emis numere unice de înregistrare pentru 459.707 aparate de marcat,
  • la nivel național au fost instalate 392.619 aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.

Din informațiile deținute de MFP a rezultat că, procesele de implementare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic au înregistrat un declin accentuat în perioada ianuarie - mai 2019, comparativ cu perioada septembrie - decembrie 2018, astfel:

  • numărul aparatelor de marcat înregistrate în sistemul informatic al ANAF de către producători/distribuitori/importatori, a scăzut în medie cu 70%,
  • ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut în medie cu 45%,
  • ritmul de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut în medie cu 25%.

Numărul total al caselor de marcat în România ar fi în jur de 800.000, din care au fost înlocuite, până la jumătatea lunii trecute, 392.707.