Peste 9 miliarde de lei au fost bugetați anul trecut pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard a pensiilor de serviciu. În total, în România se plătesc, anual, aproape 160.000 de pensii speciale.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei.
„Minunea” a ținut doar o zi, pentru că Teodorovici a revenit marți, într-o declarație pentru HotNews.ro, precizând că vizate sunt nu doar pensiile speciale, ci toate pensiile, și nici plafonul nu mai este sigur cel de 10.000 de lei.
„Taxa de solidaritate” anunțată de ministrul de Finanțe, vine în contextul în care într-o întâlnire cu colegii de partid a recunoscut că are o gaură în buget de 7 miliarde de lei. Din taxarea pensiilor speciale, într-o variantă teoretică și optimistă pentru Finanțe, s-ar strânge aproape jumătate din sumă. Până acum însă ministrul nu a prezentat nicio estimare oficială.
În categoria pensiilor speciale sunt incadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu.
De pensii militare beneficiază cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI
De
pensii de serviciu beneficiază cei care au fost:
- procurori, judecatori
- personal aeronautic
- personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete
- funcționari publici parlamentari
- diplomați
- auditori publici externi ai Curții de Conturi
- deputați și senatori
Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților).
La aceeași interpelare a răspuns și MAI care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. Din date neoficiale, puțin peste 1.200 de pensii din MAI depășesc 10.000 de lei.
MApN precizează și el că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde fără a preciza numărul beneficiarilor. Ultimele date disponibile, la nivelul anului 2016, menționau un număr de circa 75.000 de beneficiari. Din aceleași date, SRI avea în jur de 9.400 de pensionari.
În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:
- procurori, judecatori - 3.800
- personal aeronautic - 1.453
- personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete - 1.789
- funcționari publici parlamentari - 805
- diplomați - 850
- beneficiari ai Curții de Conturi - 605
Dintre cele 9.312 pensii de serviciu, puțin peste 4.000 depășesc 10.000, potrivit unor date neoficiale.
CITEȘTE ȘI: CSM, despre impozitarea pensiilor speciale: Nu vom tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului / Vom sesiza CCR și organismele internaționale
CITEȘTE ȘI: Magistrați, despre "taxa de solidaritate": Absolut neconstituțională / O mare nemernicie / Ar urma un val de plângeri în instanță
J A F L A D R U M U L M A R E!!!!!
Ăștia și cei ce au inventat pensiile „speciale”” trebuie linșați.
aham...imi amintesc de pe vremea lui Boc ca totul e legal pana la magistrati...la ei taierile au fost neconstitutionale :))
aviz resistentei
Din suma de 9 miliarde ron - echivalentul a 2 milioane de EURO / impartit la cele 160.000 de pensii vine undeva o suma frumoasa de 12.5K EUR...
Atunci nu-i asa ca e minunat sa primesti o astfel de pensie avand in vedere ca ceilalti in proportie de 60% ca sa nu zic 80% nu ajung nici la salariul ala lunar?
Problema e ca la astea se mai adaugă și vreo 2 pensii contribuție.
Spre comparație unul care câștigă 3 salarii medii (it, corporații) , adică vreo 10 mii net pe luna, câștigă la pensie jumate din media ăstora.
Real, cred că ar fi spre 800 000 de pensii speciale și de serviciu. Să nu uităm că sunt și veterani de război din al II-lea război mondial și din Irak și Afganistan, apoi mai iau tot pensii speciale actorii, ziariștii înregimentați in asociația politică a PSD, membrii academiei, sportivi medaliați și multe alte categorii de care nici nu știm.
La magistrați chestiunea este mult mai delicată pentru că dacă nu li se acordă ceva ca să trăiască relativ confortabil este cel mai probabil să primească mită pentru a închide ochii față de faptele de corupție.
- apropo, nea kaklaus nu face un referendum si pe problema pensiilor speciale ? sau cine face ?
- societatea civila, cu toti marii ganditori si filozofi si luptatori pt statul de drept, nu sar si ei la bataie pt reducerea drastica a pensiilor speciale ?
- popolatia stie cat iau astia din justitie ca sa judece cine i-a tras cu lemnul in cap lui vasile, cand toti erau beti ?
- pt cei (f. f. putini) procurori (gen Catani) si (cativa) judecatori care intr-adevar se ocupa cu coruptia sunt de acord sa se pastreze regulile actuale