​Peste 9 miliarde de lei au fost bugetați anul trecut pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard a pensiilor de serviciu. În total, în România se plătesc, anual, aproape 160.000 de pensii speciale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. „Minunea” a ținut doar o zi, pentru că Teodorovici a revenit marți, într-o declarație pentru HotNews.ro, precizând că vizate sunt nu doar pensiile speciale, ci toate pensiile, și nici plafonul nu mai este sigur cel de 10.000 de lei.

„Taxa de solidaritate” anunțată de ministrul de Finanțe, vine în contextul în care într-o întâlnire cu colegii de partid a recunoscut că are o gaură în buget de 7 miliarde de lei. Din taxarea pensiilor speciale, într-o variantă teoretică și optimistă pentru Finanțe, s-ar strânge aproape jumătate din sumă. Până acum însă ministrul nu a prezentat nicio estimare oficială.

În categoria pensiilor speciale sunt incadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu.

De pensii militare beneficiază cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI

De pensii de serviciu beneficiază cei care au fost:

  • procurori, judecatori
  • personal aeronautic
  • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete
  • funcționari publici parlamentari
  • diplomați
  • auditori publici externi ai Curții de Conturi
  • deputați și senatori

Potrivit unui răspuns primit în octombrie anul trecut la o interpelare a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.

Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților).

La aceeași interpelare a răspuns și MAI care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. Din date neoficiale, puțin peste 1.200 de pensii din MAI depășesc 10.000 de lei.

MApN precizează și el că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde fără a preciza numărul beneficiarilor. Ultimele date disponibile, la nivelul anului 2016, menționau un număr de circa 75.000 de beneficiari. Din aceleași date, SRI avea în jur de 9.400 de pensionari.

În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:

  • procurori, judecatori - 3.800
  • personal aeronautic - 1.453
  • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete - 1.789
  • funcționari publici parlamentari - 805
  • diplomați - 850
  • beneficiari ai Curții de Conturi - 605

Dintre cele 9.312 pensii de serviciu, puțin peste 4.000 depășesc 10.000, potrivit unor date neoficiale.

CITEȘTE ȘI: CSM, despre impozitarea pensiilor speciale: Nu vom tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului / Vom sesiza CCR și organismele internaționale

CITEȘTE ȘI: Magistrați, despre "taxa de solidaritate": Absolut neconstituțională / O mare nemernicie / Ar urma un val de plângeri în instanță

Trei scenarii: Cam câți bani ar încasa statul din taxarea pensiilor mari și o posibilă soluție