Cu investiții mici pe termen lung putem ținti sume mari de bani, susține Horia Gusta, director general Certinvest. El a avut o prezentare într-o conferință organizată de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) în care a vorbit despre ce ar fi însemnat, pe alocația actuală, o investiție într-un depozit bancar sau într-un fond de indici bursieri.

Investitie alocatieFoto: Certinvest

„Am simulat ce ar fi însemnat să investești alocația copilului. Cine are copii, știe că astăzi încasează în primii 2 ani 300 de lei. Apoi încă 150 lei până la 18 ani. Un depozit bancar cu o dobândă anualizată de 4,5%, cea mai mare dobândă pe care o dă o bancă la 3 ani, ar aduce după 18 ani 52.685 lei”, a spus el.

Potrivit acestuia, fondurile de indici nu au comisioane când intri și când ieși.

„Cum ar fi sunat să dai copilului la 18 ani 216.000 lei, plecând de la faptul că BET-TR în ultimii 20 de ani a făcut 600%? Doar pe termen lung ajungem la sumele astea. Cu sume mici pe termen lung putem ținti aceste sume”, a spus el.

Trebuie precizat că s-a luat randamentul istoric la actualele date privind alocațiile.

Horia Gusta nu a menționat faptul că BET-TR este un indice nou, dar BVB l-a calculat cam cât ar fi fost astăzi. Vedeți mai jos evoluția la 100 de lei investiți lunar.

Legislația pe online, în urmă cu 10 ani

El se declară nemulțumit de faptul că legislația este în urmă cu 10 ani și nu le permite cetățenilor să achiziționeze fonduri de investiții online în câteva click-uri.

„Astăzi, orice cetățean poate să își cumpere online, cu 3 click-uri aproape orice. De pe unele magazine online poți cumpăra asigurări. La unele bănci poți să îți faci cont bancar online. Totul este online. Poți să îți faci pe Revolut card bancar online. Este în 3 click-uri. Nu cred că ia nimănui mai mult de câteva minute să-și facă un cont și să-și cumpere asigurare sau cont bancar”, a spus el.

Potrivit acestuia, în România, modalitatea de a cumpăra online fonduri de investiții durează aproape 10 zile.

„Legislația noastră este minunată, sunt transpuse toate normele, directivele europene, cu excepția online-ului. Online-ul este în urmă cu 10 ani. 10 zile durează procesul pentru că astăzi dacă vrei să-ți faci contract online și ești acasă, trebuie să completezi datele pe internet, să completezi contractul și să trimiți la societatea de administrare, care primindu-l, ți-l trimite înapoi după ce semnează și face toate căutările necesare, îl trimite înapoi. Primești contractul după ce am confirmarea de primire a faptului că ai primit contractul. Apoi îți trimit al doilea plic cu parolele”, a explicat el.

Gusta propune o modificare legislativă – similară celei din Polonia – prin care angajatorul să fie obligat să aloce lunar o sumă care să fie investită în planul de pensie facultativă sau într-un fond de investiții.

De asemenea, dorește o impozitare diferențiată - în funcție de durata deținerii activelor impozitul se micșorează proporțional cu durata investiției.

Top 10 randamente fonduri de investitii locale pe categorii, la jumătatea anului

Sursa: AAF

Top 10 randamente fonduri de investitii străine pe categorii, la jumătatea anului

Sursa: AAF