Și totuși... e o nedreptate pentru angajații din construcții. Ministerul Muncii confirmă

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 22 iulie 2019, 8:44 Economie | Finanţe & Bănci


Construcţiile, cele mai refuzate la creditare in Germania
Foto: Pixabay
​Toți am văzut Ordonanța 114, care ulterior a fost modificată cu câteva alte OUG-uri. Cel mai recent a fost corectată pe zona construcțiilor, după ce statul a încasat jumătate de an destui bani de la multe companii care nu au putut aplica facilitățile din cauză că a fost gândită doar pentru anumite companii, adică cele care au mers la Guvern cu care s-a semnat un memorandum. Acum că s-a modificat, s-a mărit aria de aplicare a facilităților pe mai multe activități și mulți patroni sunt fericiți.

Reamintesc despre ce facilități este vorba, pentru salariile între 3.000 – 30.000 lei: scutire la impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II. Se aplică de la femeia de serviciu, până la cel care urcă pe schelă.

Ceea ce reprezintă nedreptate pentru angajații din construcții voi arăta în două situații:
 • 1. Să presupunem că două persoane au același salariul. Una lucrează în construcții, cealaltă nu. Cea care nu lucrează în construcții va primi pensie Pilon II, cealaltă nu, pentru că nu contribuie. Bineînțeles, dacă a contribuit ca până acum, va primi doar pe ce a cotizat, dar va primi cu mult mai puțin decât cea care continuă să cotizeze.
 • 2. Mutarea contribuțiilor la Pilonul I: cei din construcții nu au ce face, ei vor cotiza mai puțin pentru că nu au ce să mute. Angajații din construcții au fost practic obligați să nu cotizeze la Pilonul II. Să presupunem că tot două persoane, una din construcții, cealaltă nu, au același salariu. Cea care nu lucrează în construcții decide să își mute contribuția la Pilonul I, că vrea puncte pe pensie la stat. Angajatul din construcții nu are această șansă. Practic, angajatul din construcții nu are ce să mute la Pilonul I pentru că prin OUG 114 dispare acea contribuție. Va contribui cu 21,25%, nu cu 25%, ca celălalt.
Întrebarea este: Angajații din construcții vor fi ajutați de stat să ia o pensie ca și cum ar fi cotizat cu cei 3,75% la Pilonul I?

Am întrebat la Ministerul Muncii și din răspunsul vag înțeleg că nu.

Răspunsul Ministerului:

„Referitor la persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precizăm că începând cu 1 ianuarie 2019, această categorie care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat este scutită de la plata acestei contribuţii, datorând doar cota de 21,25% care intră în Pilonul I, caz în care cota de contribuţie de asigurări sociale se va evidenția în veniturile brute asigurate și implicit în punctajul anual”.

De asemenea, ministerul spune că cei care au opțiunea de a muta contribuția, adică cei care nu lucrează pentru companiile din zona construcțiilor, vor primi mai mulți bani la pensie:

“Cei angajați care optează pentru încetarea calității lor de contributori la Pilonul II vor avea cota de contribuţie de asigurări sociale de 25% (PILONUL I), fapt ce se va evidenția în veniturile brute asigurate și în punctajul anual determinat”.

Companiile din sector așteaptă cu sufletul la gură rezultatul discuțiilor cu Comisia Europeană

Ministerul Finanțelor negociază acum cu Comisia Europeană dacă este sau nu ajutor de stat. În loc să măsoare și apoi să taie, a făcut pe dos. Dacă ar fi așa, facilitățile să fie considerate ajutor de stat, companiile beneficiare ar trebui să dea banii înapoi. Specialiștii în fiscalitate nu știu ce altceva s-ar putea face în cazul ăsta.

Totuși, Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor, spunea recent că are câteva idei, în cazul în care se decide că este ajutor de stat.

„Indiferent de o astfel de decizie, statul va găsi măsuri alternative pentru a păstra acest nivel de astăzi, facilități date...”, a precizat acesta.

Întrebat dacă are un plan de rezervă, el a spus: „Întotdeauna, eu sunt un om care are și planul B și C și D și tot”.

E adevărat că unii nu au mărit așa de mult salariile precum ar fi trebuit. Ține de angajator, bineînțeles. Stăteam de vorbă, în urmă cu două săptămâni, cu patronul unei firme de construcții care spunea că la el în firmă nu a mărit la toată lumea salariul. Acolo unde a fost cazul a dat peste 3.000 de lei, cum cere ordonanța, iar la alții a mărit foarte puțin ca să fie o diferențiere. Are și salarii la care nu s-a atins de sumă pentru că acei salariați „deja câștigau destul”. A recunoscut că ordonanța ajută mai mult firmele decât angajații. E normal, pentru că în general contribuțiile sunt plătite de angajatori.

În concluzie, afectarea pensiei personalului din construcții nu reprezintă o facilitate. Poate statul ar trebui să renunțe la această prevedere, adică să le lase cei 3,75% și apoi să decidă angajații dacă vor să aibă 3,75% la Pilonul II sau toți cei 25% la Pilonul I. Să aibă măcar venituri normale la pensie. Acel 3,75%, indiferent unde va fi, le va asigura mai mulți bani.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17080 vizualizari

 • -8 (24 voturi)    
  Deci nasol! (Luni, 22 iulie 2019, 8:54)

  newlook [utilizator]

  Deci nasol! Nasol ca si aia din constructii nu platesc impozite, la fel ca IT-istii.
  N-o spun ironic. Rezultatul muncii IT-istilor care nu platesc impozite se vede peste tot in Ro unde ai de-a face cu plati electronice, debirocratizare, etc. Sistemul CNSAS, mort 19 zile e doar un exemplu, la fel sunt toate sistemele pastorite de IT-ica Romanescus neplatitor de impozite. Rezultatul muncii constructorilor neplatitori de impozite va fi ... reparatii de decenii pentru poduri utilizate doar doi ani, samd.
  • -4 (10 voturi)    
   Ro nu isi permite IT-sti romanesti. (Luni, 22 iulie 2019, 9:11)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Is prea scumpi, asa ca sistemul informatizat de sanatate e probabil facut in BASIC de ceva somitate de la Academia Romana.
   Dar nu poti compara pe cei din constructii cu cei din IT. Sunt firme cu capital si piata exteran versus interna. Alti bani alta distractie.
  • +4 (8 voturi)    
   Demagogie (Luni, 22 iulie 2019, 9:57)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Sistemul informatic a fost făcut de băieții lui Ghiță, iar banii au fost încasați deja. Acum se oferă consultanta pentru mentenanță, probabil contractul e negociat tot prost și scump, deci lucrează un junior, care probabil acum e la mare sau și-a rupt piciorul la fotbal.

   Unii ITisti sunt scutiți de impozit (taxe 36.5% fata de 42.8) , pe când angajații din construcții sunt scutiți și de (21.5%):
   - contribuție de sănătate (în IT nici nu prea beneficiază pt ca primesc de la firma asigurare privata)
   - pensie pilon 2 (sau mutata la 1). Vom avea fie o noua categorie de pensionari săraci, fie una de speciali
   - chiar și contribuția angajatorului e mult redusa. Deci nici sindicatele nu o mai are proletar pentru ei
   • -3 (5 voturi)    
    iar comentezi sfertodoct (Luni, 22 iulie 2019, 10:26)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    De care fix 21.5% sunt scutiti cei din constructii? Nici niste procente nu stii sa aduni.

    Iar la partea cu sindicatele si contributia angajatorului, urla proletarul din tine. Sa moara chiaburii si patronii cei raaaaai!
    • +3 (5 voturi)    
     Vorbim pe cifre sau amberam? (Luni, 22 iulie 2019, 12:53)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Sa luam rotund 10000 brut, netul este:
     5850 (normal), 6500 (IT/horeca/handicap), 7875 (constructii).

     Singura taxa platita de unul din constructii este 21.25% pentru pensie pilon I, nu se incaseaza pilonul 2.
     Pe langa brut angajatorul mai plateste un urias 0.3375% (la restul e 2.25%, din brut).

     http://www.calculator-salarii.ro/10000-brut-calcul-salariu-constructii/

     Daca vrei sumam: (10% CASS + 3.75% P2) / (1 - procent impozit) ... pe un venit dupa contributii mai mare.
     • -2 (4 voturi)    
      pe cifre, scumpete (Luni, 22 iulie 2019, 16:17)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Te citez: "angajații din construcții sunt scutiți și de (21.5%)"

      Pune cu liniuta procente care insumeaza 21.5. Valoareo...
  • +6 (8 voturi)    
   Divide et impera (Luni, 22 iulie 2019, 9:58)

   marsur [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Fiecare categorie din cele 2 are rolul ei . ITistii romani sunt printre cei mai buni din Europa . Constructorii la fel . Faptul ca licitatiile la stat se castiga pe criteriul spaga cea mai mare si nu constructorul cel mai bun e altceva . In rest pentru cei care nu cunosc domeniul luati-va o casca in cap bocancii de iarna , pantalonii de toamna ,tricou , vesta , ochelari si lucrati acum afara . O sa va schimbati astfel perceptia si despre constructori .
   • -7 (9 voturi)    
    Oh, da: IT-isti buni, pacienti rai ! (Luni, 22 iulie 2019, 10:17)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui marsur

    "ITistii romani sunt printre cei mai buni din Europa."

    ======================

    Oh, da: IT-isti buni, pacienti rai ! Romania ca Bangladesh-ul privind serviciile publice electronice. Ghita vinovat! Si Dragnia!
  • +7 (9 voturi)    
   Prostavane de newlook ... (Luni, 22 iulie 2019, 12:22)

   ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   It-ul sef al praduirii bugetului national se afla bine merci in Serbia si numele lui este...Sebastian Ghita ( artizanul superbului soft al cardului de sanatate), deci, hai sictir !!!
   • +3 (5 voturi)    
    UTI si Siveco (Luni, 22 iulie 2019, 12:55)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

    sunt la fel de manjiti de furaciuni
  • 0 (0 voturi)    
   Prietene sistemul respectiv nu merge (Marţi, 23 iulie 2019, 11:09)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   din cauza coruptiei administratiei CNAS, a politicenilor; au capusat contractele, au administrat sistemul in interes personal, sa mai stoarca ceva spagi, bani, etc.
   Firma de IT care a implementat sistemul e SIVECO, abonata la contracte cu statul.
   Asa ca lasa bascalia, ca nu tine!
 • +4 (6 voturi)    
  vaaaiii... cata nedreptate (Luni, 22 iulie 2019, 10:35)

  Nevermind [utilizator]

  3000 ron brut firma normala = net 1774
  3000 ron brut firma constructii = net 2362
  diferenta in BUZUNAR angajat = 588 lei. Asta inseamna multe mizilicuri de 3.75%, sume care pot fi bagate in P3, de exemplu.

  Daca tot o ardeti pe economie si printzipii, incercati sa scrieti chestii cu (p), ca au fondurile de "pensii" p2 bani de piscoturi. Prind si alea fara (p), ca fraieri sunt o gramada.
  Principial, de ex, se putea scrie un articol ca nu este corect ca unii sa beneficieze de sanatate desi nu platesc prin lege. Dar printzipiile nu au fond de piscoturi.
  • +4 (4 voturi)    
   Exact! (Luni, 22 iulie 2019, 11:05)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Asta incercam si eu sa inteleg.. Nedreptatea este ca ala primeste mai multi bani in mana, cu care poate face ce doreste, inclusiv sa-i bage intr-un fond de pensii!?...
   • +2 (2 voturi)    
    articol scris pentru turma (Luni, 22 iulie 2019, 12:35)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Balta are peste, astia cu p2 au fond de piscoturi, treaba merge.
  • +1 (3 voturi)    
   legalizarea platilor modice la buget (Luni, 22 iulie 2019, 13:01)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Multi constructori plateau angajatii la gri - minim pe economie, plus plic.
   Acum li se trece o suma mai mare la pensii, doar ca ii tin restul in carca cu sistemul medical si nema impozit.

   Practic omul nu castiga nimic in plus, cheltuiala companiilor evazioniste a ramas aceeasi, doar ca si firmele mari de constructii pot pune si ele bani la saltea (smecherie fiscala legalizata de lobby).
   • +1 (1 vot)    
    nu-s chiar modice (Luni, 22 iulie 2019, 16:14)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Orice masura de genul asta are mai multe chestii pozitive:
    - muta la "alb" sume rulate la "negru" sau "gri" si aici trebuie extrapolat si pe orizontala si pe verticala. Bine, ma indoiesc ca poti extrapola ceva sau intelege notiunea
    - ajuta un domeniu cu probleme. Nu numai IT-stii pleaca afara
    - omul castiga la pensie prin fiscalizare mai mare. Aici te contrazici singur in fix 2 fraze si 2 idei care se bat glorios cap in cap: "Acum li se trece o suma mai mare la pensii" vs "Practic omul nu castiga nimic in plus". Oricum, cam atat poti

    Sunt de acord insa la partea cu sanatatea, dupa cum am si spus. Acolo nu e ok ca unii sa beneficieze fara sa cotizeze. La pensii nu e cazul la P1, ca a ramas, iar P2 primeste in net, deci poate presta un P3 daca DORESTE. La impozit, nu poti comenta fara sa nu vorbim si de aitisti.
    • 0 (2 voturi)    
     visezi cu P3 (Luni, 22 iulie 2019, 16:49)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Care muncitor o sa isi faca pilonul 3? Nu e mainstream nici la multinationale, unde omul vede evolutia actiunilor, intelege economia globala si sta in alte venituri. Sau macar un plan de economisire regulata de care sa se atinga doar la pensie?
     Sa facem un exercitiu de imaginatie. Daca inainte lua aceiasi bani si patronul platea un pic mai mult (vreo 100), dar la gri (minim, adica net 1263 + 1000 in plic) platea la pensii 520, acum 638 nu e prea mare cresterea si sigur nu va avea o batranete prea stralucita.

     Ideea e ca un domeniu este mult favorizat decat altele, iar daca in IT exista cateva specializari la facultate, oricine isi poate deschide o activitate presupusa de constructii (sunt aproape 100 de coduri CAEN)
     • +1 (1 vot)    
      optiune (Luni, 22 iulie 2019, 17:06)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Eu sunt pentru optiune, tu esti pentru zgarda si tatuc calauzitor in ceea ce priveste pensia.

      Pai FIX pe exercitiul tau de imaginatie omul are cotizare pe acte, platita, mai MARE, cu 118 lei, chiar si fara P2. 22.7% mai mult, doh. Ce-mi plac astia la care mai mult este mai putin, eventual deloc. Te-as intreba ce fumezi, dar la tine cred ca e starea naturala.

      Aberezi cu discriminarea. ORICE meserie este importanta si o cladire plina de aitisti cu 'jde specializari, poate ramane fara curent pentru ca o presupusa firma de constructii nu a avut dorei, ca sunt plecati in strainatate. Dar de ce sa ne obosim sa gandim. Caldura mare, nu? Este ok sa ajuti cate un segment al economiei, in functie de necesitate, pe langa alte avantaje gen fiscalizare in unele ramuri. A fost cazul IT, acum astia, si tot asa...
      • -1 (1 vot)    
       Din ce în ce mai multe exceptii (Luni, 22 iulie 2019, 23:23)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Inițial au fost IT, localuri, handicapații. Acolo înțeleg ca se produc niște venituri din exporturile și investițiile multinaționalelor, se stabilizează niște forță de muncă puternic specializată și foarte mobilă.
       La construcții, vorbim de oameni care nu plătesc nimic pentru sănătatea lor și a familiilor lor. Iar profiturile mărite intră în niște buzunare foarte mari ale patronilor.

       Sună mai bine planul utopic al USR de a nu plăti nimeni contribuții pe valoarea unui salariu minim. Costurile ar fi enorme, 5 miliarde lei pe luna, dar măcar s-ar vedea în buzunarele oamenilor mai ales amărâți. Iar apoi în PIB, doar incidental in inflație.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iulie 2019, 10:51)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Creștere demografica și pe cea a contributorilor (Luni, 22 iulie 2019, 23:44)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Pe astea se baza Bismarck, și asta lipsește României datorită sporului natural negativ (emigrației și natalității).
   Și restul Europei are ceva probleme cu sporul natural, dar și cu creșterea speranței de viață


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by