Personalul vamal ar putea avea noi uniforme, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Astfel, se abrogă Hotărârea nr. 1523 din 23 septembrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind modelul uniformei de serviciu, însemnele distinctive şi accesoriile care însoţesc portul acesteia, durata normată de utilizare, condiţiile de acordare şi personalul vamal care beneficiază de uniformă.

Model de coifura pentru inspector - director general- femeiFoto: MFP

Vezi proiectul aici

Conform notei de fundamentare, elementele de noutate introduse vizează în principal următoarele aspecte:

  • îmbunătățirea confortului termic al utilizatorilor care desfășoară activități de control vamal și care participă la misiuni operative;
  • introducerea unor noi articole de echipament special, absolut necesare pentru protecția personalului vamal;
  • completarea cu elemente de echipament care să asigure dotarea corespunzătoare a personalului vamal care desfășoară activități de control și care participă la misiuni operative atât în țară, cât și în străinătate;
  • introducerea uniformei de ceremonie și de reprezentare pentru personalul vamal, care să confere prestanță și să impună respect;
  • introducerea însemnelor de grad pentru personalul vamal care indică gradul profesional/funcția;
  • introducerea emblemelor specifice pentru personalul vamal încadrat în structura de echipe canine și cea de control nedistructiv care să ateste specializarea;
  • actualizarea termenelor de utilizare a articolelor de echipament în conformitate cu noile materiale folosite.

Vezi aici cum vor arata noile coifuri

Vezi aici noile embleme și însemne

Finanțele menționează faptul că aprobarea Regulamentului privind modelul uniformei de serviciu, însemnele distinctive şi accesoriile care însoţesc portul acesteia, durata normată de utilizare, condiţiile de acordare şi personalul vamal care beneficiază de uniformă determină creșterea gradului de siguranță, protecție și confort al acestora.

Modificarea culorilor, denumirii sau a termenelor de utilizare pentru unele articole de echipament, precum și înlocuirea materiilor prime utilizate în confecționarea unora dintre acestea, nu implică cheltuieli suplimentare peste normele de echipare existente.

Achiziționarea articolelor de echipament se va face eșalonat, în limita fondurilor alocate Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

"Termenul de utilizare a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte din care se compune uniforma de serviciu pentru personalul vamal, conform HG nr. 1523 din 23.09.2004, este depășit. Din anul 2013, moment în care autoritatea vamală a fost inclusă în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, ca direcție generală, fără personalitate juridică, nu au mai fost acordate uniforme de serviciu personalului vamal.

Precizăm că aceste cheltuieli sunt neînsemnate în raport cu necesitatea asigurării siguranței și protecției personalului vamal", menționează sursa citată.