Premierul Viorica Dăncilă a emis o decizie prin care Cristian Socol – profesor universitar doctor la ASE și Andrei Tudorel – profesor univ. doctor tot la ASE au fost eliberați din funcțiile de membri ai Consiliului de Programare Economică. Asta reiese din Monitorul oficial, decizia fiind luată în urma unei adrese sosită la Guvern în 12 iulie, de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Prim ministrul emite prezenta decizie: "La data intrării în vigoare a prezentei decizii încetează mandatul de membru în Consiliul de Programare Economică (...) 1) Cristian Socol - profesor universitar doctor, Academia de Sutudii Economice, Facultatea de economie teoretică și aplicată; b) Andrei Tudorel - profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică economică", se arată în document.

Atât Cristian Socol, cât și Andrei Tudorel, susțin că și-au dat demisia la începutul acestei luni din funcțiile de membri ai Consiliului de Programare Economică. Aceștia și-ar fi depus demisiile la președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, deși au fost numiți de premier. De aceea, decizia Vioricăi Dăncilă arată a demitere. În general, se menționează când încetarea funcției este în urma unei demisii, folosindu-se cuvinte precum “la cerere”. În cazul de față, nu e așa. Reprezentanții Guvernului au declarat, petnru HotNews.ro, că dacă cineva e numit de premier, acolo trebuie să-și dea demisia.

Consiliul de Programare reprezintă un organism important în cadrul Guvernului, acolo fiind realizate multe prevederi din OUG 114 (Ordonanța lăcomiei), cea mai importantă fiind legată de facilitățile din construcții, despre care HotNews.ro a scris, cel mai recent, aici.

Cristian Socol nu a dorit să comenteze despre locul unde și-a depus demisia, dar a avut o postare pe pagina sa de Facebook, în care spune că nu a lucrat la OUG 114, deși propriul raportul că la CPE s-au realizat câteva dintre măsurile din Ordonanța lăcomiei. În ceea ce privește încetarea funcției, spune că și-a dat demisia din 2 iulie.

Am reușit să discutăm, în schimb, cu Andrei Tudorel. Și el susține că și-a dat demisia, tot pe 2 iulie, dar la Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

„Scrie foarte sec (în Monitorul Oficial n.r.). Văd că scrie așa, nici nu sunt amănunte. E oficial 2 iulie (data în care și-a dat demisia n.r.). Am și un număr de înregistrate când a fost depusă, cine a depus”, a spus Tudorel Andrei, pentru HotNews.ro

El susține că nu știe, totuși, ce a scris Ion Ghizdeanu, președintele CNSP, în documentul transmis la Guvern.

„Așa am găsit eu că sufăr, am făcut-o către președintele Comisiei (demisia n.r). Eu cred că s-au strâns mai multe (demisii n.r.), și a mea și a lui (Socol n.r.) și după aceea a făcut domnul Ghizdeanu tot demersul ăsta oficial, legal. Ce a scris în ele, asta nu știu. Eu am scris 2 rânduri în demisie. Într-o demisie nu se pune motivul. Am avut motive de prioritizare a activităților profesionale”, a mai spus el.

În postarea sa pe pagina sa de Facebook, Cristian Socol spune că nu a lucrat la OUG 114. La rândul său, Andrei Tudorel a spus, pentru HotNews.ro, că nu a lucrat la așa ceva și nu știe care dintre membri a făcut asta.

Totuși, în raportul Consiliului de Programare Economic scrie că acest organism a avut trei mari contribuții la OUG 114:

1. facilitățile din construcții care au chinuit firmele până la jumătatea anului când, în final, s-au modificat

2. Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare

3. "gROwth - investim în copii, investim în viitor"

Vezi raportul aici

Așadar, ori cei doi nu au contribuit, măsurile acelea din OUG 114 fiind realizate de ceilalți membri CPE, ori nu vor să recunoască, deși, în cazul lui Cristian Socol, acesta s-a lăudat de câteva ori pe Facebook cu efectele facilităților din construcții.

Salariile de la CPE

Consiliul de Programare Economică funcționează în interiorul Comisiei Naționale de Prognoză, fiind un organism fără personalitate juridică care are caracter consultativ.

Membrii Consiliului de Programare Economică beneficiază de o indemnizație lunară pentru activitatea desfășurată în cadrul acestuia egală cu indemnizația președintelui CNSP. Anul trecut, președintele CNSP, Ion Ghizdeanu, cu rang de secretar de stat, a câștigat, pe brut, 15.200 lei/lună, iar în acest an suma a crescut la 16.630 de lei/lună, adică puțin peste 9.700 lei net.

Consiliul de Programare Economică (CPE) a avut următoarea componenţă, în 2018:

1.Ion Ghizdeanu - preşedinte, Comisia Natională de Strategie şi Prognoză

2.Aurel Iancu - academician, Academia Română

3.Marius-Corneliu Marinaş - profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de EconomieTeoretică şi Aplicată

4.Cristian Socol - profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată

5.Cristian Florin Ciurlău - conferenţiar universitar doctor, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir”, Bucureşti, Facultatea de Finanţe, Bănci şi Contabilitate

6.Andrei Tudorel - profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică

7.Leonard Cazan - director ştiinţific, Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

8.Mircea Coşea - profesor universitar doctor, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti

Anul acesta, Aurel Iancu a fost înlocuit cu George Marian Ștefan - asistent universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată.

Marius Corneliu Marinaș a fost înlocuit cu Dorin Jula - profesor universitar doctor, Universitatea Ecologică din București, Facultatea de Management Financiar.

La începutul lunii iulie, Cristian Socol a anunțat că se retrage după 14 ani în slujba PSD, el precizând că din 2 iulie a început "un nou capitol". Cristian Socol, apropiat al fostului lider al PSD Liviu Dragnea, a fost artizanul programelor de guvernare PSD, cunoscut ca promoter al controversatei strategii wageledgrowth, dar și contributor al Ordonanței lăcomiei.

Citește și: