Jumătate dintre analiștii membri ai CFA România consideră piața imobiliară supra-evaluată și estimează ca în următoarele 6 luni, cursul euro/leu să varieze între 4.7 lei/euro (optimiștii) și 4.85 lei/euro (pesimiștii), potrivit datelor transmise luni de aceștia.

Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA RomaniaFoto: Hotnews

Analiștii reuniți în cadrul CFA România calculează periodic un Indicator de Încredere Macroeconomică, bazat atât pe datele curente cât și pe anticipațiile privind activitatea economică viitoare.

Vezi aici calculele analiștilor CFA România.

Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 60,5 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 1,4 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 2,0 puncte până la valoarea de 46,1 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,4 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 71% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,78, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,82.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2020/iulie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,05%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.