Guvernul a adoptat amnistia fiscală. Cine beneficiază

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 31 iulie 2019, 16:24 Economie | Finanţe & Bănci


Dancila, la sedinta de Guvern
Foto: Guvernul Romaniei
Amnistia fiscală, denumită Ordonanță privind instituirea unor facilități fiscale, a fost adoptată ședința de Guvern de miercuri. Conform noului document, se propun două mecanisme alternative eșalonării la plată.

Vezi aici cea mai recentă varianta a proiectului aici

Cele două mecanisme:

1. Măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eșalonată și supravegherea fiscală pe perioada înlesnirii.

De măsurile de restructurare propuse pot beneficia doar contribuabilii care au datorii mai mari sau egale cu un milion de lei, companii de stat sau private.

O astfel de măsură va putea fi aplicată pe o perioadă limitată de 6 luni, astfel încât contribuabilul care se află în această situație să ia o decizie cu privire la situația sa, în sensul de a-și restrutura compania și de a plăti datoriile.

Măsurile de restructurare vizează toate obligațiile bugetare principale înscrise în certificatul de atestare fiscală, restante la 31 decembrie 2018 și neachitate.

Restructurarea vizează și obligațiile bugetare stabilite de alte organe decât organele fiscale, transmise spre recuperare organelor fiscale după data de 1 ianuarie 2019, precum și amenzile de orice fel, indiferent dacă respectivele obligații au termenul de plată anterior sau ulterior datei de 1 ianuarie 2019.

Măsurile de restructurare a obligațiilor bugetare care pot fi propuse prin planul de restructurare:
- înlesniri la plata obligațiilor bugetare
- conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare
- stingerea obligațiilor prin dare în plată a unor bunuri imobile ale debitorului
- anularea unor obligații bugetare principale în proporție de maxim 30, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora și care nu poate avea ca obiect obligații bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat.

Una dintre condițiile privind plata obligațiilor bugetare restante:
Debitorul trebuie să achite până la 30 noiembrie 2019 obligațiile bugetare scadente în perioada 1 ianuarie 2019 – 30 noiembrie 2019, obligațiile bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat, precum și obligațiile bugetare stabilite de alte organe decât cele fiscale, precum și amenzile de orice fel transmise spre recuperare organelor fiscale după data eliberării certificatului de atestare fiscală.

2. Anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei, dacă obligațiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Pentru debitorii sub un milion de lei se propun:
- anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la 31 decembrie 2018, administrate de ANAF.
- anularea tuturor accesoriilor aferete obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară date
- anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu termene de plată anterioare datei de 31 decembrie 2018 și stinse până la această dată, administrate de ANAF.
- anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu termene de plată până la 31 decembrie 2018, stabilite prin decizie de impunere emisă de inspecția fiscală din cadrul ANAF, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței.

În cazul unităților administrativ-teritoriale, facilitățile, acestea din urmă, se acordă de către unitățile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, opțional, dacă consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevedere, precum și procedura aplicabilă.

De aceste facilitățile menționate pot beneficia și persoanele fizice precum și entitățile fără personalitate juridică care au obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 mai mari de 1 milion de lei.

În cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii, la data intrării în vigoare a ordonanței, în scopul acordării posibilității de a beneficia de anularea accesoriilor se reglementează posibilitatea contribuabilului de a efectua plăți din sumele indisponibilizate ca efect al popririi. Ca urmare, măsura se va aplica temporar, pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței – 30 noiembrie 2019. Totodată, măsura se va aplica și pentru popririle înființate înte data intrării în vigoare a ordonanței și 30 noiembrie 2019.

Cine beneficiazăCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43780 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  semnalul e clar: (Miercuri, 31 iulie 2019, 16:32)

  baimarean [utilizator]

  trebuie sa facem afaceri care sa depaseasca 1 milion de lei datorii.

  Pe unchiul meu l-au executat pt muuuult mai putin.
 • +18 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 31 iulie 2019, 17:11)

  Criminal in paralel [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 31 iulie 2019, 17:14)

  selavitujurparshiv [utilizator]

  parca era vorba sa stearga si datoriile persoanelor fizice la sanatate instituite retroactiv pt 2017 si 2018, cu care s-a trezit tanti floarea pentru ca a luat 2 lei dividende de la nu-s ce fond de investitii obscur de care habar n-avea ca exista... madam dancila le-a cerut sus si tare in campanie :)))
 • +14 (16 voturi)    
  Doar fraierii își mai plătesc taxele (Miercuri, 31 iulie 2019, 17:18)

  BleahBleah [utilizator]

  ...
 • +20 (20 voturi)    
  Borfasii fura statul de sus in jos! Acum isi dau bonusuri (Miercuri, 31 iulie 2019, 19:19)

  V. Istina [utilizator]

  De ce sa platesti taxe, de ce sa fii corect, daca vei fi rasplatit facand contrariul?

  Guvernul hotilor, pentru hoti!
 • +16 (16 voturi)    
  Asta e o masura pt, firmele de casa (Joi, 1 august 2019, 0:03)

  kokos [utilizator]

  ale psd , o firma obisnuita nu are cum sa aiba in august obligatii bugetare de 1 million lei scadente la 31.12.2018 pt, ca ar fi fost de mult executata silit , sau ar fi intrat in insolventa/faliment.
 • +18 (18 voturi)    
  Asteptam lista beneficiarilor! (Joi, 1 august 2019, 8:25)

  nlln [utilizator]

  Avand in vedere ca acesti bani erau bani datorati bugetului asteptam cu nerabdare sa vedem cine sunt privilegiatii.Pentru fiecare judet.

  Adica sa vedem si noi cine primeste indirect ajutor de la stat.
  Cu alte cuvinte ceilalti, fraierii, cat au pierdut?

  Si mai asteptam ,de asemenea, sa se comunice , ce salarii/ bonusuri/ dividente s-au dat in respectivele firme.
 • +7 (7 voturi)    
  Inca o eroare (Joi, 1 august 2019, 14:05)

  mgf007 [utilizator]

  Mi se pare ca se creaza concurenta neloiala in piata. Consiliul concurentei ar trebui sa se autosesizeze. Adica eu cum sa rezist in piata, cand concurenta e amnistiata in acest fel ? Nu are sens pur si simplu? De ce amnistie? Lasa-i sa moara si cureti piata si incurajezi calitatea si prosperitatea. #muiepsd forever
 • +7 (7 voturi)    
  aloooo tanti Curtea constitutionala! (Joi, 1 august 2019, 16:53)

  AdrianUrsu [utilizator]

  Legea asta nu mai creeaza discriminare??? Adica daca eu indirect sau indirect am fentat statul cu 999.999 lei si vecinul cu 1.000.000 lui i se sterge datoria si mie nu???? Exemplul este exagerat, dar realitatea este si mai exagerata cand eu am peste un milion datorii si mi se sterg dar o firma care are datorii de 10.000 de lei este bagata in familent si lichidata.
  • +1 (1 vot)    
   Foarte bine, asta merită firma aia! (Vineri, 2 august 2019, 10:35)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui AdrianUrsu

   Dacă dădea șpagă unde și cui trebuie, avea și ea datorii de un milion de lei și era iertată!
   Asta este discriminare pozitivă - a hoților care fentează bugetul, pe când fraierii care își plătesc dările și din motive obiective rămân în urmă, sunt băgați în faliment...
   Ce politică economică frumoasă - vor rămâne pe piață doar șpăgarii care vor plăti tot mai puțin. Noroc cu TVA-ul care provine de unde?.... din banii trimiși de cei gazați și bătuți la 10 august anul trecut.....
 • +2 (2 voturi)    
  Amnistia fiscală (Joi, 1 august 2019, 18:41)

  Ion B [utilizator]

  pe banii romanilor.
  Stat capitalist, da' nu prea!
  • 0 (0 voturi)    
   ? (Joi, 1 august 2019, 20:37)

   uzu [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

   cred ca vrei sa spui stat socialist.
 • +1 (1 vot)    
  :) (Joi, 1 august 2019, 20:37)

  uzu [utilizator]

  vom afla peste ceva timp din presa pentru cine a fost data aceasta aministe ....
 • +1 (1 vot)    
  amnistia fiscala (Joi, 1 august 2019, 23:47)

  vagabond [utilizator]

  E un concept fundamental gresit. Poti eventual sa stergi penalitatile, dar in (aproape) nici un caz principalul. Nu poti incuraja neplata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by