Kristalina Georgieva din Bulgaria a fost desemnată de guvernele statelor membre candidatul Uniunii Europene pentru a conduce Fondul Monetar Internațional, după mai mult de 12 ore de discuții și voturi pe fondul diviziunilor din cadrul blocului Comunitar, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Singurul contra-candidat al acesteia, olandezul Jeroen Dijsselbloem a felicitat-o ​​pe Twitter după un vot din cel de-al doilea tur în care a ieșit drept câștigător clar, citează Mediafax..

Georgieva, 65 de ani, este director executiv al Băncii Mondiale după o lungă carieră la creditor, organizația geamănă a FMI.

Georgieva este un politician de centru-dreapta, care a crescut în Bulgaria, sub comunism.

Kristalina Georgieva este doctor în economie și masterat în economie politică și sociologie la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia.

Lăudată pentru abordarea directă, este o femeie care s-a ridicat prin propriile puteri care a urcat pe treptele ierarhice ale Băncii Mondiale pentru a deveni director executiv în 2017, după aproape șapte ani la Bruxelles, în calitate de comisar european pentru cooperare internațională, apoi comisar pentru bugetul UE.

Candidatura ei ar putea reprezenta o modificare a normelor FMI care impun ca directorul general să aibă mai puțin de 65 de ani.

Guvernatorul băncii centrale din Finlanda, Olli Rehn, și ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, s-au retras vineri, după o primă rundă de voturi între reprezentanții celor 28 de națiuni ale UE. Mario Centeno, președintele portughez al miniștrilor Finanțelor din Zona Euro, s-a retras joi.

Fostul șef al FMI, Christine Lagarde, din Franţa, și-a dat demisia în iulie după ce liderii UE au ales-o în locul lui Mario Draghi în funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, potrivit Mediafax.