Fiscul anunța, la finalul săptămânii trecute, că a început o amplă campanie de controale, fiind vorba de 150.000 de acțiuni ce au demarat de la începutul lunii în zona București - Ilfov. Printre domeniile vizate se află și comerțul. Tot în acel document se menționează că: “în cadrul acțiunii, inspectorii antifraudã vor verifica inclusiv modul în care contribuabilii respectã obligația legalã privind dotarea și utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic”. Cu alte cuvinte, cei prinși fără casă de marcat cu jurnal electronic vor fi sancționați direct cu amendă între 8.000 – 10.000 lei.

ANAF AntifraudaFoto: ANAF - Facebook

ANAF se referă la faptul cã "Ministerul Finanțelor Publice a propus, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de cãtre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevãzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art.10 lit.cc) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr.270/2017".

HotNews.ro a mai scris despre acest proiect aici.

Problema este faptul că acest proiect s-a aflat, luni – 5 august, pe masa ședinței Consiliului Economic și Social. Pentru că au lipsit câteva avize, acesta a fost retrimis la Finanțe. Fără avizul CES, indiferent dacă este pozitiv sau negativ, Guvernul nu are voie să adopte proiectul. În caz contrar, cei care se simt lezați de acesta, pot merge în instanță invocând neconstituționalitatea și vor avea câștig de cauză.

Așa cum am menționat mai sus, ANAF a anunțat că de pe 1 august a demarat acțiuni de control care vizează și aparatele de marcat cu jurnal electronic. Așadar, dacă inspectorii Fiscului au dat amenzi de la 1 august, pentru acest motiv, acestea au fost cel puțin abuzive, în acest moment proiectul nefiind adoptat și neaflându-se în Monitorul Oficial.

Citește și: