​VIDEO Isărescu: Principalele riscuri la adresa inflației provin din conduita politicii fiscale și a celei de venituri/ Evoluția deficitului de cont curent este preocupantă

de DP     HotNews.ro
Luni, 5 august 2019, 15:27 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale
Foto: BNR
Principalele incertitudini şi riscuri asociate perspectivei inflației provin din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, iar evoluția deficitului de cont curent este preocupantă, a spus luni Guvernatorul BNR în cadrul briefingului de presă care a urmat deciziei de menținere a dobânzii cheie. ”Incert este și impactul noului indice IRCC asupra creditării și a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE și Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune, a mai adăugat Isărescu.


Vezi aici intervenția șefului Băncii Centrale de luni:
Ce a mai spus la briefing Guvernatorul:
 • Rata anuală a inflației IPC a scăzut în luna iunie până la 3,8%, de la 4,1% în luna mai, ușor sub nivelul prognozat, dar deasupra intervalului de variație al țintei. Evoluția s-a datorat scăderii consistente a prețurilor legumelor și combustibililor. Comparativ cu finalul trimestrului I, când s-a situat la 4,03%, rata anuală a inflației s-a redus exclusiv datorită evoluției din iunie. Descreșterea în raport cu luna martie a fost determinată integral de componentele exogene ale IPC, în principal de dinamica prețului combustibililor.
 • În schimb, rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) și-a accelerat creșterea de la 2,7% în martie la 3,3% în iunie. Pe lângă influențele noii taxe din sectorul telecomunicațiilor și ale creșterii prețurilor internaționale ale unor produse agroalimentare, avansul evidențiază presiuni inflaționiste în creștere pe partea cererii și a costurilor salariale, alături de ajustările în sens ascendent ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt.
 • Rata medie anuală a inflației IPC a continuat să scadă până la 4,1% în luna iunie, de la 4,2% în luna mai 2019, iar rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum s-a redus până la nivelul de 4,0%, de la nivelul de 4,1% înregistrat între decembrie 2018 și mai 2019.
 • Noile date statistice confirmă accelerarea creșterii economice în trimestrul I 2019 la 5%, de la 4,1% în intervalul anterior. Pe partea cererii, consumul final a continuat să reprezinte principalul determinant al creșterii economice (4,5 puncte procentuale), urmat de variația stocurilor (2,4 puncte procentuale), și apoi de formarea brută de capital fix cu o contribuție pozitivă ușor diminuată față de varianta anterioară (0,6 puncte procentuale). În schimb, exportul net și-a redus aportul negativ la evoluția PIB, pe fondul revizuirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor și cea a importurilor de bunuri și servicii.
 • Cele mai recente date statistice arată o temperare a dinamicii anuale a deficitului balanței de bunuri și servicii în primele două luni ale trimestrului II, dar și o accelerare a adâncirii în termeni anuali a deficitului de cont curent, pe fondul deteriorării balanței veniturilor secundare.
 • În același interval se evidențiază evoluții mixte în sfera consumului, investițiilor și producției: continuarea creșterii robuste, chiar dacă ușor încetinită a activității în comerțul cu amănuntul și servicii, precum și menținerea la niveluri ridicate a activității în sectorul construcții, dar și prelungirea creșterii lente a producției industriale, mai cu seamă a celei prelucrătoare.
 • Creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat a încetinit ușor în iunie 2019, la 7,1% de la de 7,7% în trimestrul I, în condițiile continuării temperării dinamicii componentei în lei, care a rămas însă solidă. Pe acest fond, ponderea creditului în lei în totalul creditului s a majorat la 66,6% (maximul perioadei post iunie 1996).
 • Noul Raport trimestrial asupra inflației va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 8 august 2019, ora 11:00. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 12 august 2019, la ora 15:00. Următoarea şedință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 3 octombrie 2019.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3603 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  pfuaaai (Luni, 5 august 2019, 15:53)

  TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator]

  Iar a iesit Dino cu platitudini. Sa fii guvernator de banca centrala in Romania este cel mai usor dintre toate tarile Europei: n-ai economie functionala, industrie, investitii, deci nu ai prea mari batai de cap cu evolutia cursului. Trimit romanii din afara bani astfel incat sa-l mentina stabil !
  • +2 (4 voturi)    
   Cu o corecție: când este vorba de curs, are (Luni, 5 august 2019, 16:04)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

   mână liberă să vândă sau că cumpere lei ori valută cum vrea el, nu-l întreabă nimeni.
 • 0 (6 voturi)    
  Iară-i dobitoc perciunatul. (Luni, 5 august 2019, 16:06)

  Raoke [utilizator]

  Rrrumânistanul este pe deficit la toate capitolele, mai puțin la salarii bugetare și pensii „speciale”, unde beneficiarii sunt „excedentar”i mereu.
 • -1 (1 vot)    
  Manole! (Marţi, 6 august 2019, 6:52)

  consumator2 [utilizator]

  Tic-Tac, Tic-Tac...
 • 0 (0 voturi)    
  e vie piata!!! (Marţi, 6 august 2019, 22:35)

  ..13 [utilizator]

  .

  Coane Fanica, numai bugetul este usor tensionat...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by