Au început să se trezească. Un membru CPE a ajuns la concluzia de care presa a avertizat încă dinainte de adoptarea OUG 114: Ajută Rusia și ne vulnerabilizează

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 6 august 2019, 7:37 Economie | Finanţe & Bănci


Gaze
Foto: AGERPRES
​Profesorul universitar Mircea Coșea, membru în Consiliul de Programare Economică (CPE), ce face parte din Comisia Națională de Strategie și Prognoză, a realizat, în cadrul instituției sale, un studiu despre piața energiei. Nu a descoperit nimic nou, bineînțeles. Adică modificările la OUG 114 pe zona energiei ajută Rusia, concluzie la care au ajuns atât presa cât și mediul de afaceri încă dinainte de adoptarea proiectului la finalul anului trecut. De precizat că în cadrul CPE s-au realizat câteva prevederi din OUG 114, cea mai importantă fiind legată de facilitățile din construcții, conform unui raport al instituției. Modificările pe zona energetică nu ar fi fost realizate aici.

Studiul pe scurt:
 • Efectele ordonantei sunt de creştere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care sunt considerabil mai scumpe
 • Presiunea de creştere a preţului gazelor la consumatorul final va fi de nestăvilit
 • Plafonarea preţului de furnizare a gazelor la consumatorii finali prin decizie administrativă nu va face decât să genereze tensiuni insurmontabile pe piaţa gazelor naturale
 • România trebuie să-și dezvolte resursele interne, dacă Rusia va decide în viitor să întrerupă aprovizionarea cu gaze
 • Securitatea energetică a României depinde, din punct de vedere gazier, de dezvoltarea resurselor interne

„Deşi plafonarea preţului de vânzare a gazelor din producţia internă, prin OUG 114/2018, a fost justificată prin nevoia de a asigura o protecţie socială adecvată consumatorilor finali, efectele acestei ordonanţe de urgenţă sunt, de fapt, de scădere a producţiei interne de gaze naturale şi de creştere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care sunt considerabil mai scumpe”, se arată în document.

Astfel, spune studiul, luând în calcul şi taxarea suplimentară cu 2% a cifrei de afaceri a companiilor producătoare de gaze naturale din România, precum şi taxarea cu acelaşi procent a marjei operaţionale a operaţiunilor de trading, transport, distribuţie şi furnizare, presiunea de creştere a preţului gazelor la consumatorul final va fi de nestăvilit.
 • Se adaugă, ca factor suplimentar cu efecte în acelaşi sens, prevederea OUG 114/2018 ca „diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30.06.2022, conform reglementărilor ANRE.” (Art. 61, alin. 8).
„Plafonarea preţului de furnizare a gazelor la consumatorii finali prin decizie administrativă nu va face decât să genereze tensiuni insurmontabile pe piaţa gazelor naturale, cu efecte şi pe piaţa de energie electrică”, menționează sursa citată.

Conform sursei citate, dezvoltarea şi producţia acestor resurse necesită însă investiţii de miliarde de euro.
 • Pentru a atrage pe mai departe investiţii de această dimensiune, România are nevoie de un mediu de reglementare coerent, predictibil şi stabil, rezultat din consultarea aprofundată a părţilor interesate.
„Rezultatele unor teste de stres realizate de ENTSO-G în 2017 arată că, în situaţia unei întreruperi prelungite a tranzitului de gaze naturale ruseşti prin Ucraina în lunile ianuarie-februarie, România are o vulnerabilitate de securitate a aprovizionării pe termen mediu şi lung, din cauza limitărilor de infrastructură”, conform studiului.

Mircea Coșea mai arată că rezultă de aici că securitatea energetică a României depinde, din punct de vedere gazier, de dezvoltarea resurselor interne.

„La orizontul anului 2030, cel mai mare aport îl pot avea exploatările de gaz din Marea Neagră. Dar deosebit de importante vor fi şi dezvoltările de câmpuri onshore, inclusiv a tranzitului de gaze naturale ruseşti prin Ucraina în lunile ianuarie-februarie, România are o vulnerabilitate de securitate a aprovizionării pe termen mediu şi lung, din cauza limitărilor de infrastructură”, informează studiul.
 • Securitatea energetică a României depinde, din punct de vedere gazier, de dezvoltarea resurselor interne.
 • Dezvoltarea pieţei de gaze naturale depinde în mare măsură de calitatea politicilor energetice, a reglementărilor şi a instituţiilor.
„Pe de o parte, acestea trebuie să stimuleze investiţiile în infrastructura esenţială: interconectori, depozite de înmagazinare, dezvoltări şi modernizări ale sistemelor de transport şi distribuţie etc. Pe de altă parte, trebuie să sprijine reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în generarea energiei electrice prin impunerea unui cost asupra emisiilor de carbon şi al poluării, precum şi prin remunerarea mai bună a flexibilităţii pe piaţa de energie electrică”, spune studiul.

Conform sursei citate, pe piaţa de energie pentru gătit şi încălzire este anticipată o creştere a numărului de gospodării ce vor utiliza gaze naturale, de la 33% din total în 2015 la 45% în 2030.

„Aceasta presupune o extindere a reţelei de distribuţie de gaze naturale către noi zone de concentrare demografică. Pentru regiunile în care extinderea reţelei nu este economică, o opţiune poate fi crearea de sisteme de distribuţie de butelii cu GNC. Ca o măsură de combatere a sărăciei energetice, este oportună subvenţionarea de către stat a cheltuielilor cu branşamentul la reţeaua de distribuţie a potenţialilor consumatori casnici cu venituri reduse. În lipsa unor măsuri legislative de limitare a libertăţii de alegere individuală în privinţa sistemelor de încălzire, majoritatea locuinţelor construite până în 2030 în mediul urban vor adopta sisteme pe bază de gaze naturale”, se mai spune în document.

Citește întreg studiul aici
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3722 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Evident ca ajuta Rusia... (Marţi, 6 august 2019, 8:05)

  taro [utilizator]

  Teodorovici Orlando lucreaza pentru Rusia. Cum sa nu ajute Rusia cand este pe statul de plata a lui Putin?

  Teodorovici lucreaza la o banca ruseasca numita Banca Internationala de Investitii. Banca este minuscula si este impartita in 9 tari foste comuniste.

  Banca asta Investitii nu este in stare sa faca nici o investitie dar este numai buna pentru dat spagi unor oameni ca Teodorovici si in plus ajuta mafia ruseasca cu spalatul de bani.
 • -2 (2 voturi)    
  Vrajeala (Marţi, 6 august 2019, 10:43)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Ia controlati la sange intermediarii si distribuitorii care saboteaza oug114 cu sprijinul la vedere al anre si veti vedea ca tot ce se intampla e de fapt razbunarea acestora fata de oug la limita sau chiar cu incalcarea legilor actuale ale statului roman!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by