Ministerele și Secretariatul General al Guvernului vor transmite Guvernului proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate acestora la nivelul tuturor ministerelor şi instituţiilor din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%, se arată în proiectul de Ordonanță privind unele măsuri fiscal-bugetare publicat aici de Finanțe.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat și asimilații acestora precum și a numărului de posturi din cabinetele demnitarilor ar aduce economii la buget de 7,1 milioane lei în anul 2019 și de 21,3 milioane lei la nivelul unui an bugetar.

În prezent la nivelul celor 22 de ministere și a Secretariatului General al Guvernului este aprobat un număr de 86 posturi de secretar de stat și 16 posturi de subsecretar de stat. Pentru funcțiile de demnitate publică de secretar de stat legislația în vigoare stabilește cabinetul demnitarului la 4 persoane iar pentru funcțiile de subsecretar de stat cabinetul demnitarului este stabilit la 2 persoane.

Se propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.

Totodată, se propune completarea alin.(2) al art.548 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, referitor la eliberarea din funcție a persoanelor din cadrul cabinetului demnitarului, respectiv ca urmare a acordului părţilor și a desfiinţării postului ocupat de salariat.