





Deficitul comercial s-a accentuat cu 44,3% in 2007, la 21,5 miliarde euro
Calculat in lei, deficitul comercial a fost de 71,80 miliarde de lei, cu 19,18 miliarde de lei mai mult decat in anul 2006.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in anul 2007 a fost de 21,11 miliarde de euro (70,44 miliarde de lei) la expedieri si de 36,15 miliarde de euro (120,65 miliarde de lei) la introduceri, reprezentand circa 72% din totalul exporturilor si 71% din totalul importurilor.
Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata in euro s-a datorat aprecierii monedei nationale in lunile ianuarie - noiembrie 2007, cu valori ce se situeaza in intervalul de 0,7% - 12,3% si respectiv de deprecierea monedei nationale cu 3,4% in luna decembrie 2007 , fata de lunile corespunzatoare din anul 2006.
Adancirea deficitului comercial in anul 2007, comparativ cu anul anterior, a fost influentata, pe partea de exporturi, de mentinerea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn) in special pentru produsele textile si de mentinerea trendului descendent al exporturilor de produse petroliere, cu 15% fata de nivelul inregistrat in anul 2006.
In ceea ce priveste importurile, influenta s-a datorat incheierii in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere (mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice etc.) si a introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert).
In luna decembrie a anului trecut, conform estimarilor INS, exporturile au insumat 2,25 miliarde de euro (7,95 miliarde de lei), iar importurile au totalizat 4,32 miliarde de euro (15,27 miliarde de lei).
Comparativ cu luna corespunzatoare din anul 2006, exporturile au crescut cu 15,1% la valori exprimate in euro si cu 16,2% la valori exprimate in lei, iar importurile au crescut cu 6,5% la valori exprimate in eurosi cu 7,5% la valori exprimate in lei, fiind singura luna din anul 2007 in care dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor.
Fata de luna noiembrie, exporturile din decembrie 2007 s-au diminuat cu 18,4% (16,3% la valori exprimate in lei), iar importurile au scazut cu 13,2% (11,0% la valori exprimate in lei).

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU